Εισήγηση Γονέων Μέσης για αναστολή γραπτών κεντρικών εξετάσεων Α΄ και Β΄ Λυκείων και Τεχνικών


Με ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης αναφέρει:

«Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τηλεδιάσκεψη της Συνομοσπονδίας με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κατά την οποία ο Υπουργός προέβη σε ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαχείριση των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τις σκέψεις που γίνονται ενόψει της νέας περιόδου μέτρων υγειονομικής προστασίας, όπως και για τους σχεδιασμούς και τις προεργασίες που γίνονται στο Υπουργείο για τη διαδικασία αξιολόγησης και των γραπτών εξετάσεων στο τέλος του πρώτου τετραμήνου.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, έχοντας ως μόνη σκέψη και κίνητρο το συμφέρον των παιδιών και στοχεύοντας στη διασφάλιση και υλοποίηση μιας αξιοπρεπούς σχολικής χρονιάς για όλους τους μαθητές, εξέφρασε την εισήγηση και έκκληση προς το Υπουργείο όπως, κατ’ εξαίρεση και μόνο για το Α’ Τετράμηνο της φετινής χρονιάς, αναστείλει τις γραπτές κεντρικές εξετάσεις που προγραμματίζονται να γίνουν στην Α και Β τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Αναλυτικότερα, η ηγεσία της Συνομοσπονδίας μετέφερε τον έντονο προβληματισμό της αναφορικά με την ιδιόμορφη κατάσταση και την ανομοιομορφία που επικρατεί στις σχολικές μονάδες λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, αφού μέσα από τις συνθήκες που αναπτύχθηκαν όλη αυτή την περίοδο έχει χαθεί πολύτιμος διδακτικός χρόνος για μια μεγάλη μερίδα μαθητών. Έτσι, παρατηρούνται μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, λίγες μόνο μέρες μέχρι την ολοκλήρωση του Α΄ Τετραμήνου και πριν τη διεξαγωγή των Εξετάσεων Τετραμήνων που είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο.

Με αυτούς τους προβληματισμούς έγινε εισήγηση στον Υπουργό ότι η καλύτερη λύση, υπό τις περιστάσεις, είναι να ανασταλούν οι κεντρικές εξετάσεις του Α’ Τετραμήνου έτσι ώστε η περίοδος των κεντρικών εξετάσεων τετραμήνου, όταν τα σχολεία θα παρέμεναν κλειστά, να αξιοποιηθεί για διδασκαλία και αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών περιόδων. Με τον τρόπο αυτό τα σχολεία θα μπορέσουν να καλύψουν τα όποια κενά ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εξετάσεων το Β΄ Τετράμηνο. Παρουσιάστηκε επίσης στον Υπουργό η ανάγκη να δοθούν σαφείς οδηγίες για διδασκαλία των αναγκαίων πυρηνικών γνώσεων καθώς και προσαρμογή/μείωση της ύλης στον πραγματικά ωφέλιμο, υπό τις περιστάσεις, διδακτικό χρόνο.

Ως Συνομοσπονδία, μέσα από αυτά που έχουμε εισηγηθεί, επιθυμούμε να διαφυλάξουμε τη δοκιμαζόμενη σήμερα κυπριακή οικογένεια από επιπρόσθετα έξοδα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα με τα οποία θα χρειαστεί να επιφορτιστεί, αν γίνουν οι εξετάσεις τετραμήνων όπως προγραμματίζονται.  Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κύρια έγνοια μας ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς παράλληλα με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι πιο πάνω εισηγήσεις αποσκοπούν μόνο στο συμφέρον των παιδιών. Η συνέχιση της μαθησιακής τους διαδικασίας και ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιολόγησής τους είναι για μας προτεραιότητα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1221