Κλειστά κυκλώματα ασφαλείας, φρούρησης και λήψη πρόσθετων μέτρων στα σχολεία ζητούν οι Γονείς Μέσης


Υπόμνημα με 11 εισηγήσεις προς την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής 

Την ανάγκη εγκατάστασης κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας, φρούρησης και λήψης πρόσθετων μέτρων στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας τονίζει σε υπομνημα της προς την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η Παγκύπρια Συνομοπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. 

Αναφέρει στο υπόμνημά της:

Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα πρόσφατα περιστατικά βανδαλισμών σχολικών μονάδων, όσο και παλαιότερα περιστατικά και ανησυχώντας για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων η Συνομοσπονδία καταθέτει τις πιο κάτω εισηγήσεις:

   1. Να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας σε ΟΛΕΣ τις σχολικές μονάδες. Οι κάμερες θα λειτουργούν μετά τη λήξη των μαθημάτων και μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης εργάσιμης μέρας. Νοείται ότι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες/διακοπές θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Ο κεντρικός διακομιστής (server) θα μπορούσε να βρίσκεται στα γραφεία της Εταιρείας που θα αναλάβει το έργο ή στην Αστυνομία ή στο Γραφείο Ασφάλειας του ΥΠΑΝ.

   2. Να ενισχυθεί ο φωτισμός εξωτερικών χώρων των σχολείων ούτως ώστε να καλύπτονται όλοι οι χώροι. Πέραν του μόνιμου φωτισμού πρέπει να τοποθετηθεί και φωτισμός που ενεργοποιείται όταν εντοπίζει κίνηση.

   3. Στα σχολεία υψηλού κινδύνου πρέπει να τοποθετηθούν ΙΚΑΝΟΙ φύλακες επί 24ωρου βάσεως. Θεωρούμε ότι το υφιστάμενο σύστημα επιλογής εταιρειών φύλαξης από μέρους των σχολικών εφορειών, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να μην αποδίδει στον βαθμό που έπρεπε όσον αφορά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

   4. Να αυξηθούν οι περιπολίες της αστυνομίας σε σχολεία υψηλού κινδύνου.

5. Να θεσπιστεί νομοθεσία που θα ρυθμίζει την εφαρμογή του εθίμου της λαμπρατζιάς. Οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές. Νοείται ότι θα απαγορεύει τις λαμπρατζιές σε σχολικούς χώρους ή σε χώρους που βρίσκονται δίπλα από σχολεία.

   6. Να προχωρήσει άμεσα η γενική αναθεώρηση της νομοθεσίας για παράνομες πράξεις ανηλίκων. Θέσπιση αυστηρότατων ποινών σε όσους προβαίνουν σε βανδαλισμούς σε σχολικές μονάδες.

Ετοιμασία νομοθεσίας για δημιουργία εφηβικού δικαστηρίου. Η νομοθεσία δεν θα προβλέπει φυλάκιση, αλλά:
-Υποχρεωτικό πρόγραμμα βελτίωσης συμπεριφοράς
-Κοινωνική δράση στην κοινότητα, κλπ
-Κίνητρα αυτοβελτίωσης
- Στήριξη επιστημονική, οικονομική, εκπαιδευτική

   7. Να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα «μαθήματα» που καλλιεργούν δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η κοινωνική ευθύνη, κλπ. Η συστηματική καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτών εν πολλοίς απουσιάζει από το εκπαιδευτικό μας σύστημα κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλλιέργεια βασικών δεξιότητες που θα τα κάνουν ενσυνείδητους και υπεύθυνους πολίτες.

   8. Να σχεδιαστεί πρόγραμμα παρακολούθησης και στήριξης των νεαρών ατόμων που συμμετέχουν σε ομάδες με ιστορικό παραβατικής συμπεριφοράς. Η ένταξη ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες (διαχρονικό αίτημα της Συνομοσπονδίας) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τέτοιων ατόμων.

   9. Η δημιουργία ευχάριστων σχολικών χώρων και η ένταξη δραστηριοτήτων που ευχαριστούν τα παιδιά, θα τα κάνουν να αγαπήσουν το σχολείο τους και όχι μόνο θα τα αποτρέψουν από το να κάνουν τα ίδια ζημιές, αλλά και θα το προστατεύσουν από τυχόν εξωτερικούς παραβάτες.

   10. Να γίνεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών, οποιασδήποτε μορφής και έκτασης, ούτως ώστε να δίνεται το μήνυμα ότι η πολιτεία δρα άμεσα και αποτελεσματικά. Δεν πρέπει να δίνεται χρόνος στους δράστες να επιδεικνύουν τα «κατορθώματά» τους και να κομπάζουν.

   11. Όπου είναι δυνατόν, οι χώροι των σχολικών μονάδων (γήπεδα, κλειστές αθλητικές αίθουσες, σχολικές αίθουσες) να παραχωρούνται ή/και να ενοικιάζονται σε οργανωμένα σύνολα, π.χ. αθλητικούς συλλόγους, κοινοτικά ή δημοτικά συμβούλια, για χρήση αυτών μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Με την παραχώρηση αυτή, πέραν του ότι μειώνονται οι πιθανότητες ζημιών αφού στον σχολικό χώρο θα διακινούνται άτομα το βράδυ, οι φορείς θα έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης/βελτίωσης των χώρων, π.χ. των γηπέδων, ούτως ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιούν απογεύματα/βράδια και τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων. Επισημαίνεται ότι οι βελτιώσεις θα γίνουν χωρίς κόστος για το κράτος.

Η σύνδεση των σχολικών μονάδων με την κοινότητα θα οδηγήσει στην καλύτερη προστασία και θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων σχολείου/κοινότητας/γειτονιάς.

Νοείται ότι οι φορείς θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για επιδιόρθωση, συντήρηση και ασφάλεια των χώρων, όταν τους χρησιμοποιούν.

Με τις πιο πάνω εισηγήσεις θεωρούμε ότι θα μειωθούν οι ζημιές στα σχολεία και η ταλαιπωρία μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονιών. Οι τριτοκοσμικές συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν και παλαιότερα και τον προηγούμενο μήνα δεν περιποιούν τιμή για κανένα από εμάς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










740