Γονείς Δημοτικής: Μικρή μερίδα εκπαιδευτικών υποβαθμίζει τον ρόλο, το έργο και την προσφορά μας


«Σύνδεσμοι Γονέων δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε θέματα διορισμών και μεταθέσεων εκπαιδευτικών»

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία  Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στο χώρο της Εκπαίδευσης, επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

1. Παρεμβάσεις γονέων/κηδεμόνων και καταγγελίες εκπαιδευτικών. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών κάθε σχολικής μονάδας αποτελούν το σημαντικότερο συνεργάτη των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του δημόσιου σχολείου, που δεν είναι άλλος από την αγωγή, τη διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση των παιδιών μας. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία εκπαιδευτικών – γονέων/κηδεμόνων είναι πολυεπίπεδη και ποικιλόμορφη και συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε πολλά τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και επιμορφωτικών δράσεων, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων, την προσφορά εθελοντικής εργασίας, τη συνεργασία για λήψη αποφάσεων αντιμετώπισης περιστατικών αποκλίνουσας συμπεριφοράς και άλλα.

Η συνεργασία αυτή, σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να γίνεται μέσα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και πάντα με διακριτούς ρόλους για το κάθε μέρος.  Οι Σύνδεσμοι Γονέων και Κηδεμόνων, ως το θεσμικό όργανο των γονέων/κηδεμόνων σε επίπεδο σχολικών μονάδων, σε καμιά περίπτωση δεν δύναται να αντικαταστήσουν το ΥΠΠΑΝ ή να προβαίνουν σε παρεμβάσεις σε θέματα διορισμών και μεταθέσεων εκπαιδευτικών, εφόσον δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους. Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία, πρώτοι έχουμε κακίσει τις μεμονωμένες περιπτώσεις Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων που παρεμβαίνουν στο έργο του ΥΠΠΑΝ. Επομένως, καλούμε το ΥΠΠΑΝ εκεί και όπου παρουσιάζονται τέτοια περιστατικά να παρεμβαίνει άμεσα εφαρμόζοντας τους κανονισμούς και τη νομοθεσία.

Ταυτόχρονα όμως, ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία Δημοτικής Εκπαίδευσης οφείλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για τη μικρή μερίδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι με βάση μεμονωμένα περιστατικά, γενικεύουν τις κατηγορίες εναντίων όλων των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υποβαθμίζοντας το ρόλο, το έργο και την προσφορά μας.

Καλούμε,  επίσης,  όλους τους Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας. Τέλος, για το εν λόγω θέμα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι οποιεσδήποτε καταγγελίες πρέπει να κατατίθενται μέσα από τις δέουσες διαδικασίες στο ΥΠΠΑΝ, το οποίο είναι και η Αρμόδια Αρχή για διερεύνηση και επίλυση. Η δημοσίευση αβάσιμων και ατεκμηρίωτων κατηγοριών προκαλεί αχρείαστες διαμάχες και υποβαθμίζει τις άοκνες προσπάθειες χιλιάδων ευσυνείδητων εκπαιδευτικών.

2. Κλιματιστικά στα σχολεία. Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχολικές μας μονάδες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης τους. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η όποια συζήτηση διεξάγεται για το εν λόγω θέμα, οφείλουμε όλοι να τη διεξάγουμε στα πλαίσια της λογικής και του εφικτού. Ως οργανωμένοι γονείς/κηδεμόνες επαναλαμβάνουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουμε μέσα από διάλογο και σωστό προγραμματισμό να επιλύσουμε το πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση, ως το ανώτερο θεσμικό όργανο των γονέων/κηδεμόνων, δε θα συναινέσουμε σε πρόχειρες λύσεις, όπως την άμεση τοποθέτηση κλιματιστικών, χωρίς τις απαραίτητες έρευνες και κατάλληλο σχεδιασμό που να προνοεί πέρα από την τοποθέτηση, τις διαδικασίες χρήσης, αλλά πρωτίστως τον τρόπο συντήρησης, εφόσον τίθενται θέματα που αφορούν την υγεία των παιδιών μας. Διαβεβαιώνουμε όλους τους εκπαιδευτικούς, ότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν, λόγω των καιρικών συνθηκών, όμως και ο ίδιοι πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα με την οποία ως εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα, διασφαλίζοντας πάνω από όλα την υγεία των παιδιών μας.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία προτίθεται εντός των επόμενων ημερών να ζητήσει συνάντηση με τη ΠΟΕΔ και τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για συζήτηση των πρόσφατων γεγονότων στις δύο σχολικές μονάδες, αλλά και των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μείωση των ωρών στήριξης αναλφάβητων και παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και την πρόθεση της ΠΟΕΔ για λήψη απεργιακών μέτρων». 

 Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

268