Γονείς Δημοτικής: Διαβεβαίωση ΥΠΑΝ: Πριν το τέλος των διακοπών ανακοίνωση για υπόλοιπο της χρονιάς


Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικής Εκπαίδευσης ανακοινώνει ότι πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου, με θέμα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Αρχικά στη τηλεδιάσκεψη, ο Υπουργός υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία και ικανοποίηση που έχει το γεγονός ότι το δημόσιο σχολείο ανταποκρίνεται στις ανάγκες και μπορεί σήμερα να δώσει εξ αποστάσεως παιδαγωγική στήριξη και εκπαίδευση, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ευχαρίστησε, στο πρόσωπο της Συνομοσπονδίας, όλους τους γονείς/κηδεμόνες για τη συνεργασία τους με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τη κατανόηση που δείχνουν σε αυτή την περίοδο προσαρμογής. Επίσης, ανέφερε ότι η αμφίδρομη ενημέρωση ανάμεσα σε Υπουργείο και γονείς /κηδεμόνες, και ειδικότερα τους οργανωμένους γονείς, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο αναγκαία, εφόσον οι επισημάνσεις και εισηγήσεις τους, συνεισφέρουν στη βελτίωση και προώθηση καινοτομιών, αλλαγών και νέων πολιτικών.

Στη συνέχεια, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας αναλυτικά για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς. Τόνισε ότι προτεραιότητα και έμφαση δόθηκε αρχικά στους τελειόφοιτους μαθητές/τριες των Λυκείων λόγω των Παγκύπριων Εισαγωγικών Εξετάσεων. Για το λόγο αυτό, τόσο η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όσο και η διάθεση του τεχνολογικού εξοπλισμού εστίασε αρχικά στο Λύκειο, μετά στο Γυμνάσιο και τέλος στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, για τη Δημοτική Εκπαίδευση ανέφερε ότι ήδη παρέχεται ασύγχρονη διδασκαλία μέσω των ιστοσελίδων των σχολικών μονάδων και παιδαγωγική στήριξη με επικοινωνία.

 Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι μετά τις αργίες θα παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία και στα παιδιά της Ε’ και Στ' του Δημοτικού. Στις υπόλοιπες τάξεις οι μαθητές/τριες θα συνεχίσουν να έχουν παιδαγωγική στήριξη με άμεση επικοινωνία από τους εκπαιδευτικούς τους, μέσω της ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι στήριξη στους μαθητές/τριες της Δημοτικής εκπαίδευσης δίνεται και μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τηλεοπτικούς σταθμούς. Αναφορικά με τις ανάγκες που αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τόνισε ότι αυτές ανέρχονται περίπου σε 1300 ψηφιακές συσκευές, οι οποίες θα παραδοθούν στους δικαιούχους μετά τις αργίες του Πάσχα. Ο εξοπλισμός αυτός θα αποτελεί περιουσία των σχολικών μονάδων και θα επιστραφεί με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Τόνισε, επίσης, ότι ήδη έχουν ετοιμαστεί από το ΥΠΠΑΝ οδηγοί για τους γονείς/κηδεμόνες για στήριξη των παιδιών τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την Ε’ και Στ’ τάξη και οδηγός για τις πιο μικρές τάξεις. Επισήμανε, παράλληλα, ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου υπάρχει ενδεικτικό υλικό παιδαγωγικής στήριξης για τους μαθητές/τριες. Ακόμη, έχει λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή 22800800, όπου οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να καλούν για να ενημερώνονται για θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης γενικότερα.

Αναφορικά για τη πιθανότητα επέκτασης της σχολικής χρονιάς ή τη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα μπορέσουν να ανακοινώσουν κατευθύνσεις για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς πριν το τέλος των διακοπών του Πάσχα, όταν θα έχουν σαφέστερη εικόνα και με στοιχεία από τους συμβούλους της Κυβέρνησης, τους επιδημιολόγους.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε στους διευθυντές των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη στήριξη των παιδιών από το σχολείο κατά τις αργίες του Πάσχα, ο Υπουργός επισήμανε ότι έχει απευθύνει έκκληση να προσαρμόσουν το πρόγραμμα και το παιδαγωγικό υλικό, ούτως ώστε να συνεχιστεί η επαφή του σχολείου με τα παιδιά. Σημείωσε, παράλληλα ότι, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας εξασφαλίστηκε επιπρόσθετα η δυνατότητα στους Κύπριους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν έτοιμο παιδαγωγικό οπτικό ακουστικό υλικό. Το πιο σημαντικό, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, είναι να διατηρηθεί η επικοινωνία, η επαφή και η αίσθηση ότι το σχολείο, ο εκπαιδευτικός είναι δίπλα στα παιδιά.

Μιλώντας για την ειδική εκπαίδευση, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να παρέχεται και αυτή η στήριξη στα παιδιά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς εξ αποστάσεως όπως γίνεται και στους υπόλοιπους μαθητές/τριες.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Σωτήρης Χριστοφή, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ευκαιρία που μας δίνετε να εκφράσουμε τις ανησυχίες αλλά και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγο της πανδημίας. Τόνισε εμφαντικά ότι δυστυχώς βρεθήκαμε πολύ πίσω τεχνολογικά, γνωρίζοντας ότι από το 2016 είχαμε ένα πρόγραμμα που ήταν στα συρτάρια, και για το οποίο δεν έγινε καμία γνωριμία/σύσταση του προγράμματος στους μαθητές/τριες. Παρόλα αυτά, με αφορμή την πανδημία και παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί καθημερινά, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και του συγκεκριμένου προγράμματος, σίγουρα στο τέλος θα προσφέρει και θα καλύψει σε σημαντικό βαθμό το κενό που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στο θέμα της σίτισης των απόρων μαθητών και τις κοινωνικές παροχές. Συμφώνησαν ότι θα ήταν καλό το ποσό που διατίθετο για τη σίτιση των μαθητών, να διατεθεί στα παιδιά που το έχουν ανάγκη το γρηγορότερο δυνατόν. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι τους απασχολεί ιδιαίτερα το συγκεκριμένο θέμα. Λήφθηκε απόφαση να γίνει η στήριξη στις οικογένειες, μέσω των σχολικών εφορειών αφού δεν μπορεί να γίνει στο σχολείο, δίδοντας κουπόνια τροφοδοσίας στις οικογένειες αυτές.

Τέλος, τόσο ο Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος τόνισαν ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν εποικοδομητική και για τα δύο μέρη και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές και ο διάλογος με τους οργανωμένους γονείς μέσω ανάλογων τηλεδιασκέψεων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4701