Ερωτήματα Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων στον Προδρόμου


Ενόψει της επαναλειτουργίας των Νηπιαγωγείων στις 21 Μαϊου

Με ανακοίνωσή της ηΠαγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων ανανφέρει:

«Επειδή αυτές τις ημέρες ακούγονται και γράφονται πολλά τόσο από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας όσο και από πλευράς των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ως Οργανωμένοι Γονείς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στο μέτρο του δυνατού αλλά και στο μέτρο που μπορούμε.

Στις 06/05/2020 κληθήκαμε από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τους Οργανωμένους Γονείς των υπόλοιπων βαθμίδων αλλά και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης πίσω στα Σχολεία να γίνει στις 21/5/2020. Ξεκαθάρισε πως η απόφαση αυτή αλλά και η ημερομηνία δεν είναι προς συζήτηση. Στην συνέχεια εξήγησε τις θέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά τον τρόπο επιστροφής στα σχολεία:

  • Εξήγησε πως πρωταρχική έγνοια της Κυβέρνησης είναι η υγεία των παιδιών και ότι η επιστροφή στα Σχολεία γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την Επιδημιολογική Ομάδα που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνει για την Πανδημία.
  • Στην κάθε αίθουσα του Σχολείου θα φοιτούν ταυτόχρονα μόνο 12 μαθητές και η φοίτηση θα γίνεται εκ περιτροπής. Έδωσε παράδειγμα ότι οι μαθητές της κάθε τάξης θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα θα φοιτά Πέμπτη, Παρασκευή, θα μένει στο σπίτι το Σαββατοκυρίακο και θα συνεχίζει την φοίτηση της την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Στην συνέχεια θα ακολουθεί η επόμενη ομάδα με το ίδιο μοτίβο. Με αυτό τον τρόπο η κάθε ομάδα θα φοιτά μια βδομάδα και θα μένει σπίτι την επόμενη εβδομάδα. Η Σχολική χρονιά ανέφερε ότι θα παραταθεί μέχρι τις 26/6/2020.
  • Επιπλέον θα γίνει απολύμανση όλων των χώρων του σχολείου πριν την επιστροφή των μαθητών.
  • Θα υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα και στην είσοδο του κάθε Νηπιαγωγείου.
  • Επιπρόσθετα έχουν εξασφαλιστεί 20 000 τεστ για τον Κορονοϊό με τα οποία θα εξεταστούν δωρεάν Εκπαιδευτικοί και το Προσωπικό των Σχολείων. Περαιτέρω θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε μαθητές από κινητές μονάδες κατόπιν συγκατάθεσης των γονέων τους.
  • Ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας και τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα παίρνουμε μια απόφαση η οποία μπορεί την επομένη να ανατραπεί από τις εξελίξεις που παρουσιάζονται και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Ενώπιον του Προέδρου τέθηκαν τα ακόλουθα ερωτήματα και θέσεις από πλευράς της Συνομοσπονδίας μας:

  • Να δοθεί χρόνος με την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς για να καλυφθεί η ύλη που χάθηκε την φετινή χρονιά. Απάντησε ότι θα δοθούν από δύο εβδομάδες μέχρι και ένας μήνας τον Σεπτέμβριο για να καλυφθεί η φετινή ύλη ή μέρος αυτής.
  • Τα αντισηπτικά αλλά και τα χημικά που θα χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση των χώρων του σχολείου θα πρέπει να είναι κατάλληλα για παιδιά και ειδικά για τις ευαίσθητες παιδικές επιδερμίδες αλλά κατάλληλα και για την εισπνοή τους από τα παιδιά μας. Αυτό το επιβεβαίωσε ο κ. Αναστασιάδης αναφέροντας ότι είναι δεδομένο.
  • Ζητήθηκε όπως δοθούν σε όλα τα Νηπιαγωγεία Ηλεκτρονικά Θερμόμετρα για μέτρηση της θερμοκρασίας των μαθητών κατά την άφιξη τους στο σχολείο το πρωί αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την παραμονή τους στους χώρους των σχολείων. Ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Πρόδρομο Προδρόμου ζήτησε όπως υλοποιηθεί αυτή η εισήγηση αφού είναι λογική.
  • Ζητήθηκε όπως η παράδοση και παραλαβή των μαθητών να γίνεται σε ανοικτό χώρο από ένα και μόνο μέλος του Προσωπικού. Αυτό να γίνει με Εγκύκλιο προς τους Εκπαιδευτικούς.
  • Επισημάνθηκε από πλευράς μας ότι η κοινή χρήση των παιχνιδιών στους εξωτερικούς χώρους αλλά και των παιχνιδιών εντός των τάξεων διδασκαλίας είναι επικίνδυνη για τη μετάδοση του Κορονοϊού. Αναφέρθηκε ότι θα γίνει διευθέτηση για μετακίνηση των παιχνιδιών εξωτερικού και εσωτερικού χώρου που μπορούν να μετακινηθούν. Όσον αφορά τα υλικά εντός των αιθουσών όπως κραγιόνια, πινέλα ζωγραφικής κ.α. ζητήθηκε όπως χορηγηθούν από το Υπουργείο Παιδείας ατομικά στον κάθε μαθητή για να αποφεύγεται η κοινή χρήση τους. Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα γίνει η διευθέτηση πριν επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο.
  • Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε κατά πόσο η φοίτηση των μαθητών είναι προαιρετική ή υποχρεωτική καθότι υπάρχουν γονείς που λόγω των όσων ακούστηκαν μέχρι τώρα δεν θέλουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στα σχολεία. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι λόγω της κατάστασης που περνούμε αυτό είναι αντιληπτό και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε συνέπειες στους γονείς ή στα παιδιά που δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία τους για αυτή την περίοδο.

Στην προσπάθεια μας να προλάβουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να προβεί σε μονομερή απόφαση για επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς να μας ζητηθεί να τοποθετηθούμε επί του θέματος, η Συνομοσπονδία μας απέστειλε από τις 04/05/2020 προς το Υπουργείο Παιδείας έγγραφο με τα ακόλουθα 21 ερωτήματα για τα οποία αναμένουμε απάντηση. Να σημειωθεί ότι μέχρι εκείνη την στιγμή, τα δεδομένα για επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ήταν διαφορετικά σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε. Τα ερωτήματα που αποστείλαμε και που ακολουθούν, εστίαζαν στα δεδομένα της συγκεκριμένη στιγμής.

  1. Ποιος θα είναι ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
  2. Τι θα γίνει με την ακαταλληλότητα των αιθουσών των δημοτικών σχολείων για τα παιδιά των νηπιαγωγείων.
  3. Πόσοι επιπρόσθετοι νηπιαγωγοί ή και σχολικοί βοηθοί θα πρέπει να προσληφθούν για τις ανάγκες που θα προκύψουν και ποια εκπαίδευση θα τύχουν όσον αφορά τα μέτρα προστασίας.
  4. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα κοινοτικά νηπιαγωγεία
  5. Τι θα γίνει με τη χρήση των παιχνιδιών στους εξωτερικούς χώρους
  6. Υπάρχει η δυνατότητα το κάθε παιδί να έχει τα δικά του χρωματιστά μολύβια και πινέλα ζωγραφικής (κοινή επαφή με επιφάνειες)
  7. Τι θα γίνει με τους μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης και τις συναντήσεις - θεραπείες που έχασαν
  8. Πρόκειται για μικρά παιδιά. Πώς θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής;
  9. Τι θα γίνει με το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης; Θα συνεχίσει από το σημείο που έμεινε; Θα υπάρξει ταχεία εκπαίδευση;
  10. Θα υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο των σχολείων και στις αίθουσες διδασκαλίας;
  11. Θα υπάρχουν ηλεκτρονικά θερμόμετρα και κάθε πόσο θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας των μαθητών;
  12. Θεωρούμε βέβαιο ότι η παράδοση και η παραλαβή των μαθητών ζητάμε να γίνεται σε ανοικτό χώρο.
  13. Θα γίνει τεστ για τον Κορονοΐό σε όλες τις εκπαιδευτικούς;
  14. Ζητάμε να υπάρχουν προστατευτικές ασπίδες προσώπου για κάθε μαθητή αφού η χρήση της ατομικής μάσκας είναι δύσκολο να γίνει ανεκτό από μικρά παιδιά.
  15. Τι συνέπειες θα έχουν οι γονείς που δεν θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο; Θα είναι υποχρεωτική η φοίτηση ή

όχι;

  1. Το Υπουργείο έχει συμβουλευτεί παιδοψυχολόγους για τη φυσιολογική επανένταξη των παιδιών στο σχολείο; Έλαβαν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες πρέπει να προετοιμάσουν εκπαιδευτικούς και γονείς;
  2. Ποιες ενέργειες θα γίνονται αν διαπιστωθούν θετικά κρούσματα τόσο παιδιών όσο και διδακτικού ή βοηθητικού προσωπικού;
  3. Πώς θα επιτευχθεί η αποφυγή διάδοσης πανικού και αρνητικής προβολής των επηρεαζόμενων παιδιών σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος;
  4. Πώς θα γίνει η κατανομή των χώρων και των αιθουσών διδασκαλίας με το δημοτικό αφού σε κάποια σχολεία η απόσταση είναι μεγάλη μεταξύ των σχολείων;
  5. Με ποιο κριτήριο και ποιος θα αποφασίσει ποια παιδιά θα πάνε σε τάξεις του δημοτικού και ποια θα παραμείνουν στο οικείο περιβάλλον του νηπιαγωγείου όπου φοιτούσαν;
  6. Οι τύποι και η δοσολογία των χημικών απολύμανσης που θα χρησιμοποιούνται και ο ωφέλιμος χρόνος δράσης τους, έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες;
  • Έχει ληφθεί πρόνοια για την χρήση ενδεδειγμένων απολυμαντικών κατάλληλων για παιδιά και ειδικά για τις ευαίσθητες παιδικές επιδερμίδες;
  • Θα δοθεί αναλυτικό πρόγραμμα καθαριότητας στις βοηθούς;

Στις 07/05/2020 και μετά τις δηλώσεις του Δρα Λεόντιου Κωστρίκκη, Ιολόγου και Μέλους της Επιδημιολογικής Ομάδας της Κυβέρνησης οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως αν και η τελική απόφαση της Επιδημιολογικής Ομάδας είναι θετική για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εντούτοις δεν είναι ομόφωνη. Επιπλέον δεν διευκρινίστηκαν και δεν διαλευκάνθηκαν τα όσα ο Δρ Κωστρίκκης ανέφερε σχετικά με την επιστροφή των μαθητών ηλικίας 1-11 ετών, το ότι δηλαδή η επιστροφή στα σχολεία δεν ήταν στις συζητήσεις με την Επιδημιολογική Ομάδα και ότι ο ίδιος κρίνει ότι η απόφαση για επιστροφή των μαθητών έγινε εκ του προχείρου και ίσως είναι λανθασμένη. Κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης του Κορονοϊού βλέπαμε καθημερινά τον Δρα Κωστρίκκη να προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες αντιπροσώπευαν τις θέσεις της Κυβέρνησης. Πώς τώρα η Κυβέρνηση παραγκωνίζει τον Δρα Κωστρίκκη και μειώνει την υπόληψη και την επιστημοσύνη του;

Όπως επίσημα αναφέραμε στην αρχή των συζητήσεων, εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να αποφασίσουμε αν και πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο. Δεν είμαστε ειδικοί για να αποφασίσουμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές πίσω στα σχολεία. Εκείνο που απαιτούμε και δεν διαπραγματευόμαστε είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Απαιτήσαμε όπως η επιστροφή γίνει μετά από συνεννόηση και έγκριση από την Επιδημιολογική Ομάδα την οποία εμπιστευόμασταν τόσες μέρες και στις εισηγήσεις της οποίας στηρίζαμε μέχρι σήμερα όλοι τις αποφάσεις μας ως Κράτος. Όπως φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις του Δρα Κωστρίκκη αλλά και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων, η υγεία των παιδιών μας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Πέραν των αρχικών μας ερωτημάτων καταρτίσαμε Κατάλογο με τα ακόλουθα ερωτήματα τα οποία θα απαιτήσουμε να μας απαντηθούν από τον Υπουργό Παιδείας κ. Πρόδρομο Προδρόμου πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία:

  1. Ποιο θα είναι το Πρωτόκολλο που έχει καταρτιστεί για τις ενέργειες του Διδακτικού και του Βοηθητικού Προσωπικού για τη δική μας βαθμίδα εκπαίδευσης; Το ήδη ανακοινωθέν δεν φαίνεται να συνάδει με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της δικής μας βαθμίδας.
  2. Πότε θα ολοκληρωθεί η απολύμανση των κτιρίων των νηπιαγωγείων; Έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα; Αν ναι, ζητούμε να κοινοποιηθεί.
  3. Πότε θα παραδοθούν στα νηπιαγωγεία τα κατάλληλα ηλεκτρονικά θερμόμετρα κεφαλής για τα οποία έγινε λόγος στη συνάντηση.
  4. Ζητούμε να τεθεί χρονοδιάγραμμα για απομάκρυνση από τις Σχολικές Εφορείες των κοινόχρηστων παιχνιδιών της αυλής όπου αυτό είναι δυνατό και ασφαλούς αποκλεισμού χρήσης των υπόλοιπων μη κινητών παιχνιδιών.
  5. Θέλουμε διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρχουν κοινόχρηστα αντικείμενα στις τάξεις στο Πρωτόκολλο Ασφαλείας.
  6. Θέλουμε χρονοδιάγραμμα παράδοσης ατομικών υλικών γραφικής ύλης όπως χρωματιστά, πινέλα ζωγραφικής ή άλλα τα οποία μέχρι σήμερα ήταν κοινής χρήσης στην τάξη για κάθε μαθητή.
  7. Θέλουμε να εγγραφεί ως σημείο στο Πρωτόκολλο Ασφαλείας της δικής μας βαθμίδας εκπαίδευσης ότι η παράδοση και παραλαβή των μαθητών θα γίνεται σε ανοικτό χώρο και κατόπιν θερμομέτρησης με ένδειξη όχι πέραν των 37,3 βαθμών κελσίου.
  8. Θέλουμε οι Διευθύνσεις των Νηπιαγωγείων να ενημερωθούν με Εγκύκλιο ότι η επιστροφή των μαθητών είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους μαθητές που θα απουσιάζουν ή στους γονείς τους.

Επιπλέον των παραπάνω σημείων στα οποία είχε γίνει αναφορά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ζητηθούν διευκρινίσεις και για τα παρακάτω θέματα που έχουν στην πορεία προκύψει:

  1. Τα σχολεία που έχουν Προαιρετικό Ολοήμερο θα δουλεύουν το απόγευμα; Μπορεί το ΠΟΣ να συνεχίσει τη λειτουργία του και τον Ιούνιο;
  2. Τι θα γίνει με τα παιδιά την εβδομάδα που δεν θα πηγαίνουν σχολείο; Ποιος θα αναλάβει τη φύλαξη τους;
  3. Ποιο θα είναι το Πρωτόκολλο Καθαριότητας των κοινόχρηστων αντικειμένων όπως καρέκλες, τραπέζια κ.τ.λ. αλλά και κοινόχρηστων χώρων όπως τουαλέτες, τραπεζαρία;
  4. Υπάρχει το ενδεχόμενο η Πολιτεία να βοηθήσει οικονομικά τους γονείς που δεν θα πηγαίνουν δουλειά, αναγκαστικά, για να μένουν σπίτι να προσέχουν τα παιδιά;
  5. Ζητούμε η απολύμανση να γίνεται κάθε εβδομάδα ή κάθε φορά που θα αλλάζει η ομάδα (group) των μαθητών. Έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει η μια ομάδα την άλλη.
  6. Απογευματινή φοίτηση και σίτιση παιδιών (πρόγευμα και μεσημεριανό): Πώς θα τηρούνται οι Κανόνες Ασφαλείας;
  7. Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να αυξήσει τις δομές που φιλοξενούν παιδιά σε καλοκαιρινά σχολεία τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά για να εξυπηρετήσει περισσότερες οικογένειες που το έχουν ανάγκη, σε μικρότερες αριθμητικά για τους μαθητές δομές;
  8. Μπορούν τα σχολεία που λειτουργούν ως ΠΟΣ να λειτουργήσουν την απογευματινή ζώνη φοίτησης από το Σεπτέμβριο;
  9. Το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά της ίδιας οικογένειας θα παρουσιάζονται τις ίδιες μέρες στο σχολείο ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης.
  10. Τα Κοινοτικά Νηπιαγωγεία θα τύχουν επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να "καλύψουν" τις ανάγκες τους; Καθώς η φοίτηση θα είναι μερική, δεν μπορεί να αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν οι Σύνδεσμοι Γ ονέων πλήρη δίδακτρα αλλά τα έξοδα σε μισθούς κτλ. θα είναι πλήρη.
  11. Τα νηπιαγωγεία που έχουν Εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού πώς θα λειτουργήσουν; Θα υπάρξουν αντικαταστάτες ή δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τα νηπιαγωγεία αυτά;
  12. Πώς θα χειριστεί το Υπουργείο τα θέματα των παιδιών με αναπηρίες τα οποία θα επιλέξουν να επιστρέψουν στο σχολείο;

Τέλος συνεχίζουμε τις επαφές μας τόσο με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με το Υπουργείο Υγείας για να έχουμε επίσημη αλλά και επιβεβαιωμένη θέση για τους κινδύνους αλλά και την ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία. Εκείνο που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι οι γονείς που θα αποφασίσουν να μην πάρουν τα παιδιά τους πίσω στα σχολεία τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους δεν θα έχουν καμιά επίπτωση. Θα επανέλθουμε με νέα Ανακοίνωση όταν αποφασιστεί κατά πόσο θα συνεχίσει η σύγχρονη ή ασύγχρονη εκπαίδευση των μαθητών που δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4530