Γονείς Δημοτικής: Απαράδεκτη ολιγωρία ΥΠΠΑΝ για το θεμα των παιδιών με ειδικές ικανότητες


Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή της «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για την ολιγωρία που το ΥΠΠΑΝ έχει επιδείξει στις διαδικασίες που αφορούν την φοίτηση των παιδιών με ειδικές ικανότητες. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών η μάθηση και είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσα από συντονισμένες δράσεις και διαδικασίες να διαφυλάττουν το δικαίωμα αυτό. Διαχρονικά, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία υποστήριζε ότι εφόσον η πολιτεία είχε αποφασίσει την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές ικανότητες στις σχολικές μονάδες ήταν υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, εξοπλισμό, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό ή άλλες υποδομές, για ομαλή φοίτηση.

Δυστυχώς, τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και αναπηρίες φαίνεται σε μεγάλο βαθμό, να ήταν από την αρχή της πανδημίας σε δυσμενή διάκριση στο πλάνο του Υπουργείου Παιδείας ακόμη και όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί και γονείς/κηδεμόνες μέσα από προσωπικές προσπάθειες προσπαθούσαν να στηρίξουν και να συμπεριλάβουν ΟΛΑ τα παιδιά.

Η αγανάκτηση των γονέων/κηδεμόνων για το εν λόγω θέμα κορυφώθηκε με τη χθεσινή εγκύκλιο (20/5/20), η οποία αφορά στη φοίτηση των παιδιών με ειδικές ικανότητες στα δημοτικά και γυμνάσια. Η εγκύκλιος καλεί «τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικές μονάδες ή τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και προσαρμογής, των οποίων οι ανάγκες εξυπηρετούνται από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς να μην παρευρεθούν στο σχολείο την Πέμπτη 21/5/20». Για να παρευρεθούν στο σχολείο, «θα πρέπει να έχουν γνωμάτευση από τον προσωπικό τους γιατρό για την κατάσταση την υγείας τους, στη συνέχεια να προσκομίσουν τη γνωμάτευση στην ειδική επιτροπή για έγκριση και μετά να κάνουν υποχρεωτικά το τεστ Κορονοϊού»!

Ως οργανωμένοι γονείς θεωρούμε απαράδεκτη την ολιγωρία του ΥΠΠΑΝ και τους χειρισμούς του στο όλο θέμα. Θεωρούμε ότι εφόσον λήφθηκε η πολιτική απόφαση για επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, το ΥΠΠΑΝ όφειλε να προνοήσει έγκαιρα και για την ειδική εκπαίδευση. Θα έπρεπε έγκαιρα να προβεί αρχικά στη διερεύνηση των πιθανών κινδύνων από την επιστροφή των παιδιών με ειδικές ικανότητες και στη συνέχεια έγκαιρα να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες. Θεωρούμε ότι το ΥΠΠΑΝ και ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης κατέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το ειδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, τα παιδιά τα οποία συνοδεύονται στις σχολικές μονάδες είναι με έγκριση της συγκεκριμένης επιτροπής μέσα από πολυθεματικές συνεδριάσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θεωρούμε έτσι άτοπο το επιχείρημα για άγνοια των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά. Ακόμη, και στις περιπτώσεις όπου η επιστροφή συγκεκριμένων παιδιών πιθανόν να ήταν επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων των παιδιών ή των συνοδών και συμμαθητών τους, τότε η ενημέρωση θα έπρεπε να γινόταν πολύ πιο νωρίς. Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο να ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μόλις λίγες ώρες πριν την επιστροφή των μαθητών/τριών στις σχολικές αίθουσες. Ταυτόχρονα, θεωρούμε την προϋπόθεση διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό μόνο σε παιδιά με ειδικές ικανότητες για να επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες ανεπίτρεπτη. Μια τέτοια πρακτική θα έπρεπε να ισχύει για όλα τα παιδιά.

Παράλληλα, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες αντιφατικών δηλώσεων. Ενώ το ΥΠΠΑΝ αποδίδει την απόφαση αυτή σε συστάσεις της Επιδημιολογικής Ομάδας, φαίνεται ότι τα ίδια τα μέλη της ομάδας αυτής απορρίπτουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή. Το πιο πάνω γεγονός έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών με ειδικές ικανότητες.

Συνεπώς, καλούμε το ΥΠΠΑΝ, όπως άμεσα επανεξετάσει το θέμα και προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για επιστροφή όσων τουλάχιστον παιδιών είναι δυνατή η επιστροφή τους ή το επιθυμούν οι γονείς/κηδεμόνες. Τονίζουμε ταυτόχρονα ότι το ΥΠΠΑΝ πρέπει με σαφείς οδηγίες να κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών. ΟΛΟΙ έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το διασφαλίσει!»
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


939