Γονείς Δημοτικής: Η 1η Φεβρουαρίου να είναι μέρα που μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στις τάξεις τους


 «Οι αρμόδιοι να αναθεωρήσουν τις όποιες σκέψεις παράτασης του κλεισίματος των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων»

Με ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής αναφέρει:

 «Η απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας και αποτροπής της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, έχει κρατήσει τα παιδιά μακριά από το περιβάλλον στο οποίο έχουν συνηθίσει να διδάσκονται καθημερινά. Η διδασκαλία γίνεται πλέον εξ αποστάσεως, με τη χρήση τεχνολογίας που μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί στη δημόσια εκπαίδευση.

Η χρήση τεχνολογίας για την τηλεκπαίδευση φανέρωσε αρκετά προβλήματα μεταξύ των οποίων την ανετοιμότητα για πλήρη εφαρμογή της στη δημόσια δημοτική εκπαίδευση. Αυτό οφείλεται είτε σε προβλήματα τεχνικής φύσης και υποδομών είτε σε προβλήματα εξοικείωσης και εφαρμογής από γονείς και παιδιά. Παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών, η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διδασκαλία με φυσική παρουσία.

Μέχρι τη λήξη των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων στις 31 Ιανουαρίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες (συμπεριλαμβανομένων και των διακοπών των Χριστουγέννων). Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα αποχής από το σχολείο έχει ήδη επιδράσει αρνητικά, τόσο στην ψυχολογία των παιδιών όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα. Όλοι γνωρίζουμε, ότι σε μια τάξη μικτής ικανότητας ο εκπαιδευτικός προσαρμόζει τη διδασκαλία του στις δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις των μαθητών, ώστε να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης για κάθε μαθητή, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο να γίνει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επιπλέον, πιθανές περσινές μαθησιακές ελλείψεις έρχονται να προστεθούν στις φετινές. Αυτό θα ασκήσει μεγάλη πίεση στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν την ύλη της χρονιάς. Πιθανή σκέψη για παράταση της σχολικής χρονιάς ίσως δημιουργήσει άλλα προβλήματα που παρατηρήθηκαν και πέρσι όπως οι αυξημένες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν.

Με τη μελέτη των έως τώρα δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας, ο κορωνοϊός είναι νόσος που προσβάλλει κυρίως τους ενήλικες, ενώ σπάνια προκαλεί σοβαρά συμπτώματα στα παιδιά. Ιδιαίτερα, τα παιδιά κάτω των 13 ετών είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό απ' ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το προσωπικό των σχολείων διατρέχει μικρότερο κίνδυνο στο εργασιακό τους περιβάλλον, συγκριτικά με τον ενήλικο πληθυσμό, γενικά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω καθώς επίσης και την καλή επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο διάστημα, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης καλεί την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, αλλά και τη συμβουλευτική ομάδα ειδικών στο θέμα της πανδημίας όπως αναθεωρήσουν όποιες σκέψεις παράτασης του κλεισίματος των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων.

Ως οργανωμένοι γονείς θεωρούμε ότι η παιδεία διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην κοινωνία μας και ευχή μας είναι η 1η Φεβρουαρίου να είναι η μέρα που μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται πίσω στις τάξεις τους».

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


781