Γονείς Νηπιαγωγείων: Να μας χορηγηθούν self-test για να ελέγχουμε εμείς τα παιδιά μας


“H διενέργεια ελέγχου rapid test μια φορά την εβδομάδα όπως είναι η εισήγηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ δεν θα πετύχει τον σκοπό της”

Με ανακοίνωσή η  Παγκύπρια Συνομοσπονδία Προδημοτικής Εκπαίδευσης, αναφέρει ότι «μετά και από την εισήγηση της ΠΟΕΔ προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά και τον Υπουργό Υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο  με rapid-test στους μαθητές της υποχρεωτικής Προδημοτικής θα θέλαμε να καταθέσουμε επίσημα τις θέσεις μας.

Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας προς τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ για το γεγονός ότι κατέθεσαν την πιο πάνω εισήγηση χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με τους Οργανωμένους γονείς. Ταυτόχρονα να ευχαριστήσουμε τον ΥΠΠΑΝ ο οποίος ζήτησε από την ΠΟΕΔ όπως για να συζητηθεί αυτή η θέση της ΠΟΕΔ πρέπει να είναι παρόντες και οι Οργανωμένοι Γονείς της Προδημοτικής.

Όπως αναφέραμε και στη συνάντηση που είχαμε με τον ΥΠΠΑΝ η θέση μας ως Οργανωμένοι Γονείς είναι πως πρέπει να μας χορηγηθούν self-t

est ούτως ώστε να ελέγχουμε εμείς τα παιδιά μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αυτή μας την εισήγηση πετυχαίνουμε τα ακόλουθα:

  • Θα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια για τους μαθητές και το προσωπικό των Νηπιαγωγείων μας αφού το τεστ θα πραγματοποιείται πριν την άφιξη των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και ο γονέας θα γνωρίζει αν το παιδί του είναι θετικό ή αρνητικό.
  • Θα καταφέρουμε την ελάχιστη δυνατή (υπό των περιστάσεων) ψυχολογική πίεση στα παιδιά μας αφού το τεστ θα πραγματοποιείται από τους οικείους του παιδιού και όχι από κάποιο τρίτο πρόσωπο.
  • Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο όπου θα γίνεται το τεστ μαζί με τα παιδιά τους, γεγονός το οποίο θα δημιουργεί καθυστέρηση και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού.
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε μια τάξη τότε οι επαφές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτηση τους με φυσική παρουσία με την προϋπόθεση ότι οι γονείς θα πραγματοποιούν καθημερινά τεστ στο σπίτι (για περίοδο 7 ημερών). Και πάλι θα είναι υπό την ευθύνη των γονέων να ενημερώνουν το Σχολείο και το Υπουργείο Υγείας σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.
  • Θα ελέγχονται τα παιδιά όλων των ηλικιών και όχι μόνο της υποχρεωτικής Προδημοτικής.

Αντίθετα η διενέργεια ελέγχου rapid test μια φορά την εβδομάδα όπως είναι η εισήγηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ δεν θα πετύχει τον σκοπό της αφού δεν θα γίνεται έγκυρος εντοπισμός των θετικών αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης. Περαιτέρω η εισήγηση της ΠΟΕΔ περιορίζεται σε μαθητές της υποχρεωτικής Προδημοτικής που αφορά δηλαδή μαθητές πέραν των 5 ετών. Να σημειωθεί ότι σε αρκετές τάξεις των Νηπιαγωγείων φοιτούν, μικτά, παιδιά από ηλικίες 4-7 ετών. Οπόταν με την εισήγηση της ΠΟΕΔ δεν καλύπτεται όλος ο πληθυσμός των μαθητών.

Είναι βέβαιο πως ως γονείς νοιαζόμαστε περισσότερο από τον καθένα για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας. Επιπλέον είναι δεδομένο ότι ενδιαφερόμαστε και για την υγεία των Νηπιαγωγών αλλά και του βοηθητικού προσωπικού που εργάζονται στα νηπιαγωγεία μας.

Αντιλαμβανόμαστε πως η ΠΟΕΔ θέλει να προστατεύσει τα μέλη της κάτι το οποίο σεβόμαστε όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις ήδη υπάρχουσες οδηγίες δηλαδή με την χρήση της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς.

Είναι πάγια θέση μας ότι η φοίτηση των παιδιών πρέπει να γίνεται με φυσική παρουσία και όχι να κλείνει ένα τμήμα όταν εντοπίζεται ένα θετικό κρούσμα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως εδώ και δύο χρόνια η ψυχολογία των παιδιών μας έχει δεχτεί τεράστιες πιέσεις γεγονός το οποίο ήδη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε αρκετά παιδιά αλλά όπως επισημάναμε μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη την οποία προωθήσαμε στην Γραμματεία της ΠΟΕΔ, τα προβλήματα θα φανούν πολύ πιο έντονα στο μέλλον.

Αν η ΠΟΕΔ ή το ΥΠΠΑΝ κατέχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κρούσματα σε Νηπιαγωγούς προέρχονται από μαθητές τότε να τα καταθέσει δημόσια.

Όπως εξηγήσαμε και στα μέλη της Γραμματείας της ΠΟΕΔ εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους γονείς και τους καλέσαμε αν η θέση τους είναι πως οι γονείς είναι ασυνείδητοι και δεν θα προβαίνουν στους ελέγχους με Self-Test να το δηλώσουν δημόσια”.  
Comments (1)

  1. Ανδρέας Γεωργίου:
    Feb 08, 2022 at 03:03 PM

    Καλά όλα αυτά, αλλά αν τα διενεργούν οι γονείς τα τεστ, τότε με ποιο τρόπο θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι το τεστ όντως διενεργήθηκε, και ότι ήταν και αρνητικό; Δηλαδή τι γίνεται αν ένας γονιός εκμεταλλευτεί το μέτρο αυτό και αποκρύψει ότι το παιδί του βγήκε θετικό, ή απλά δεν διενεργήσει καν τεστ στο παιδί; Κρίνοντας από το πόσοι αρνητές γονείς υπάρχουν που εναντιώνονται στα τεστ, ή δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού, είναι πολύ πιθανό το μέτρο να τύχει εκμετάλλευσης.


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


980