Η οργή του λαού ...


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΣΙΚΟΥ*

Στην Κύπρο ζούμε σήμερα μια περίοδο που για πολλούς από εμάς, τους νεότερους ίσως σε ηλικία, είναι πρωτόγνωρη. Στους γηραιότερους θυμίζει σίγουρα παλαιότερες εποχές που απεύχονται να επιστρέψουν.Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος νιώθει μέσα του βαθιά και έντονη οργή για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Και έχει κάθε λόγο να το νιώθει...

Νιώθουμε Οργή όταν καταπατείται το δικαιώμα μας να γνωρίζουμε την αλήθεια... όταν παρακολουθούμε ειδήσεις κατασκευασμένες και ψεύδη, που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες πολιτικών προσώπων. Νιώθουμε οργή όταν αυτές οι ειδήσεις λέγονται στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης.Σε ποιάΔημοκρατία τα ψεύδη και η λάσπη δικαιούνται να ονομάζονται ελεύθερη έκφραση και δημοκρατικό δικαίωμα; Είναι ντροπή στο όνομα της Δημοκρατίας να δημοσιεύονται ειδησεις που στόχο έχουν είτε να «πουλήσουν» και να ανεβάσουν ακροαματικότητες, είτε ακόμη χειρότερα,να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που μπορούν να ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να υποστηρίζονται από κανάλια και εφημερίδες.

Νιώθουμε οργή όταν μερίδα του πολιτικού κόσμου αυτού του τόπου έχει φθαρεί τόσο πολύ, που δεν τον ενδιαφέρει πλεόν κανένας πολιτικός πολιτισμός και καμιά δεοντολογία. Όταν μερίδα του πολιτικού κόσμου επιλέγει να χρησιμοποιεί φρασεολογίες και ατάκες που δείχνουν απαξίωση στους δημοκρατικούς θεσμούς αυτού του τόπου, μόνο και μόνο για να συσπειρώνουν τον κόσμο της παράταξης τους. Νιώθουμε οργή όταν καταλαβαίνουμε ότι ο λόγος κάποιων από τους υποψήφιους για το ανώτατο αξίωμα αυτού του τόπου, καθοδηγείται μόνο μέσα από εποικινωνιακά τεχνάσματα για το πώς θα ανεβάσει τα ποσοστά του. Νιώθουμε οργή όταν παρακολουθούμε τον κ. Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει χυδαίους πολιτικούς λόγους εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων χωρίς να σέβεται ούτε τους θεσμούς της χώρας μας, ούτε το δημοκρατικό δικαίωμα της αντίθετης άποψης.

Ακόμα πιο πολύ νιώθουμε οργή, όταν στους χώρους εργασίας μας βλέπουμε αυτήν την χυδαία προπαγάνδα να δημιουργεί ανθρώπους που έχουν πια μίσος μέσα τους, και υιοθετούν τις απαράδεκτες φρασεολογίες του κ. Αναστασιάδη για την προοδευτική δημοκρατική αριστερά, που πρόσφερε τόσα πολλά σ’ αυτό τον τόπο. Από την άλλη, η οργή μας ξεχυλίζει, όταν πολλοί δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου νιώθουν φόβοκαι αδυναμία να αντιμετωπίσουν τον πολιτισμό της ατάκας και της λάσπης, και μαθαίνουν να σιωπούν...

Αυτές είναι οι αιτίες που δημιουργούν την απαξίωση και την αποχή από τις εκλογές. Ο κίνδυνος να κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από το ποσοστό σποχής και όχι από τις ψήφους που θα πάρει ο κάθε υποψήφιος είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Και είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης που νιώθει ο κόσμος όταν γίνεται μάρτυρας της χυδαιότητας στην πολιτική. Είναι αποτέλεσμα του τρόπου που εκφράζονται και πράττουν δυστυχώς πολλοί πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Κυπριακός λαός πρέπει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να μην αποδεκτεί την άποψη ισοπέδωσης της πολιτικής ζωής του τόπου, που βολεύει κάποιους, αλλά να ανακαλύψει ανάμεσα στους πολιτικούς -που δυστυχώςσυχνά παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως όμοιοι- τις τεράστιες διαφορές τους. Να αναπτύξει την κρίση του και να μην επιτρέψει να χαλιναγωγείται από ψεύδη και σκοπιμότητες.

Η οργή του λαού πρέπει να γίνει σήμερα ποτάμι φουσκωμένο που θα υπερασπιστεί την δημοκρατία με την πραγματική της έννοια. Που θα ξεχυλίσει για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση αλλά και το δικαίωμα στην αλήθεια. Που θα υπερασπιστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς που κινδυνεύουν.

Ας φράξουμε το δρόμο στην πολιτική της χυδαιότητας. Ας υπερασπιστούμε τον πολιτικό πολιτισμό και ας στηρίξουμε αυτούς που επιλέγουν και αντέχουν να τον σέβονται. Στις 17 και 24 Φεβρουαρίου μία είναι η επιλογή.Ψηφίζουμε πολιτισμό στην πολιτική. Ψηφίζουμε την καθαρή πολιτική πρόταση, τον καθαρό άνθρωπο, τον Σταύρο Μαλά.

*Μέλος ΚΣ ΕΔΟΝ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174