ΙΔΕΠ: Σεμινάριο “Latest Developments on ECVET – Successful ECVET CY Projects”


Στα πλαίσια των υποχρεώσεών του για προώθηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET), το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης διοργάνωσε, σε συνεργασία με τους Κύπριους εμπειρογνώμονες για το ECVET,   σεμινάριο με τίτλο “Latest Developments on ECVET – Successful ECVET CY Projects”. Οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν (α) η ενημέρωση της Κυπριακής Κοινότητας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ECVET σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και ειδικότερα, εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027, και (β) η παρουσίαση σχεδίων ECVET, που επιχορηγήθηκαν από το Πρόγραμμα Erasmus+ και στα οποία συμμετείχαν Κυπριακοί Οργανισμοί. Η εκδήλωση εντάχθηκε στα πλαίσια της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των ωρών 9:00 – 13:30, στο ξενοδοχείο “The Landmark Nicosia Hotel” στη Λευκωσία και το παρακολούθησαν περί τα 60 άτομα, ανάμεσα στους οποίους Επιθεωρητές Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Λειτουργοί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της ΑνΑΔ, Λειτουργοί της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, εκπρόσωποι του ΚΕΠΑ και της ΟΕΒ, εκπρόσωποι Ιδρυμάτων Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των ΜΙΕΕΚ και Εκπαιδευτικοί Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με το ECVET και άλλα Ευρωπαϊκά εργαλεία που σχετίζονται με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση παρουσίασε η κυρία Monika Auzinger, η οποία ανήκει στην ομάδα του ECVET Secretariat, που προωθεί το ECVET σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Παρουσιάσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν και από εκπροσώπους Κυπριακών οργανισμών, που συμμετέχουν/συμμετείχαν είτε ως συντονιστές είτε ως εταίροι σε σχέδια σχετικά με το ECVET. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα εξής σχέδια ως παραδείγματα καλής πρακτικής:

1. “RUECVET: Piloting  ECVET to the National VET System of Russia and Uzbekistan” – Capacity Building Project, στο οποίο συμμετέχει το Intercollege

2. “PECVET (Partnership for ECVET)” – KA2 Project, στο οποίο συμμετέχει το KES College

3. “ECVET Permit” – KA2 Project, στο οποίο συμμετείχε το Κέντρο Παραγωγικότητας και το Intercollege

4. “EUPA Next” – KA2 Project), το οποίο συντόνισε το Μediterranean Management Center.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μία ανοικτού τύπου συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Δρ Στυλιανός Μαυρομούστακος, Κύπριος εμπειρογνώμονας για το ECVET, και από αυτήν προέκυψαν, κυρίως, τα εξής:

Α. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα, που θα συντονίζει τοπικά τα διάφορα  Ευρωπαϊκά Εργαλεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και θα φροντίζει να εξασφαλίζονται οι επιθυμητές συνέργειες μεταξύ των εργαλείων αυτών σε Εθνικό επίπεδο. Είναι γενικότερα σημαντικό να ενσωματωθεί το ECVET σε άλλες πρωτοβουλίες, για τη δημιουργία μίας πιο ολοκληρωμένης προσπάθειας προς την επίτευξη των στόχων του.

Β. Κρίνεται απαραίτητο να περιγραφούν τα προσόντα που είναι απαραίτητα για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, εφόσον στην Κύπρο ελάχιστα είναι τα νομοθετικώς ρυθμισμένα επαγγέλματα, τα οποία, δηλαδή, προϋποθέτουν τη χορήγηση άδειας εξασκήσεώς τους. Σημειώθηκε, επιπρόσθετα, δυσκολία στην εναρμόνιση των υφιστάμενων επαγγελμάτων με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Γ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και του βιομηχανικού και ακαδημαϊκού χώρου.

Δ. Η συσχέτιση μεταξύ μονάδων ECVET και μονάδων ECTS είναι σημαντική για μεταφορά των μαθησιακών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από άτυπη ή μη τυπική μάθηση στο πλαίσιο της τυπικής μάθησης.

Το υλικό που αφορά τη συγκεκριμένη διοργάνωση διατίθεται στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, στον σύνδεσμο http://www.erasmusplus.cy/ecvetevents

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1357