Το ΙΔΕΠ διοργάνωσε το 5ο Συνέδριο Σχολικής Εκπαίδευσης


«Το σχολείο ως θεσμός δημοκρατίας: Η συμβολή του Προγράμματος Erasmus+» 

Το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης, ως Εθνική Υπηρεσία του Προγράμματος Erasmus+ και της Δράσης eTwinning, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Δημοκρατικής Συμμετοχής 2019, διοργάνωσε το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, Συνέδριο με θέμα «Το σχολείο ως θεσμός δημοκρατίας: Η συμβολή του Προγράμματος Erasmus+». Το Συνέδριο, που ήταν το 5ο Ετήσιο Συνέδριο που διοργανώνει το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης για τη Σχολική Εκπαίδευση,  πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία, στο κτήριο του Συμβουλίου της Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης».

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων Σχολικής Εκπαίδευσης (Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), και άτομα που δραστηριοποιούνται στη Σχολική Εκπαίδευση ή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα Σχολικής Εκπαίδευσης. Μέσα από τις ομιλίες και παρουσιάσεις, οι συμμετέχοντες/ουσες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν την Δημοκρατική Συμμετοχή, το ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση στη διάπλαση των αυριανών πολιτών και πώς το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Erasmus+ συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΕΠ, Δρ Ονησίφορος Ιορδάνου, εκ μέρους της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Δρ Σόφη Ιωάννου-Γεωργίου και εκ μέρους της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, η Επιθεωρήτρια Χημείας, Στάλω Κουκουμά.

Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Πολιτεία και Παιδεία. Η Δημοκρατία ως θεμελιώδης αναζήτηση και προοπτική”, και η επίκουρος καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Δρ Ελένη Θεοδώρου, με το θέμα “Δι/Ανοίγοντας το (δημοκρατικό) σχολείο: Σχέσεις οικογένειας, σχολείου και κοινότητας”.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν Σχέδια Erasmus+ και eTwinning, τα οποία μετά από αξιολόγηση κρίθηκαν ως παραδείγματα καλής πρακτικής, από τους εκπαιδευτικούς Ευτυχία Νικολάου, από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Τραχωνίου, Παναγιώτα Κτωρή, από το Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα και τον Χρήστο Παπαχριστοδούλου, από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας.

Τέλος, στα πλαίσια του Συνεδρίου τιμήθηκαν Σχολεία που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στο eTwinning:

  • Επτά Κυπριακά Σχολεία έλαβαν τον τιμητικό Ευρωπαϊκό τίτλο eTwinning School, ένα θεσμό που αποσκοπεί στην αναγνώριση των σχολείων που ασχολούνται συστηματικά και συλλογικά με το eTwinning και την προώθησή του, τόσο η Διεύθυνση όσο και ομάδες εκπαιδευτικών, με την εμπλοκή και των μαθητών. Τα Σχολεία αυτά ήταν:
  1. Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου
  2. Δημοτικό Σχολείο Πάνω Πολεμιδιών – Καρμιώτισσας
  3. Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Α΄
  4. Ειδική Σχολή Άγιος Σπυρίδωνας
  5. Γυμνάσιο Αγλαντζιάς
  6. Ελληνική Σχολή "Ολύμπιον"
  7. Λανίτειο Λύκειο

Ένας άλλος θεσμός του eTwinning στον οποίο έγινε αναφορά στο Συνέδριο, είναι οι Ετικέτες Ποιότητας eTwinning, οι οποίες είναι η απτή αναγνώριση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τα σχολεία τους για το υψηλό επίπεδο των δραστηριοτήτων τους. Στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσφέρουν μία επιβράβευση των προσπαθειών τους, και στο Σχολείο γενικότερα, μια δημόσια αναγνώριση για την ποιότητα του έργου που επιτελείται σ’ αυτό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής τους συνεργασίας. Την παρούσα χρονιά, μετά από πρόσκληση του ΙΔΕΠ για υποβολή αιτήσεων για απονομή ετικέτας ποιότητας και αξιολόγηση των σχεδίων για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση, 27 από αυτά, διακρίθηκαν σε Εθνικό επίπεδο με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Σε επόμενο στάδιο 14 από τα Σχέδια αυτά διακρίθηκαν και στις συνεργαζόμενες χώρες στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, που είναι η δεύτερη βαθμίδα αναγνώρισης της ποιότητας του Σχεδίου τους.

  • Τα 11 Κυπριακά Σχολεία, που υλοποίησαν τα 14 eTwinning Σχέδια τα οποία έλαβαν την «Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας» ήταν τα εξής:
  1. Ε΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγλαντζιάς
  2. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αρεδιού
  3. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Τραχωνίου
  4. Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκου
  5. Δημοτικό Σχολείο Αθηένου (ΚB)
  6. Δημοτικό Σχολείο Αρεδιού
  7. Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης (ΚΒ)
  8. Δημοτικό Σχολείο Κιτίου
  9. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Θ' (ΚΑ) Καψάλου
  10. Δημοτικό Σχολείο Πάφου IB΄ "Πεύκιος Γεωργιάδης"
  11. Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Α΄
  • Τρία από τα πιο πάνω Σχολεία στα οποία απονεμήθηκε η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, αυτά που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία από την ποιοτική αξιολόγηση, επιβραβεύτηκαν από το ΙΔΕΠ με χρηματικό ποσό για αγορά εξοπλισμού που θα καλύπτει ανάγκες του Σχολείου, ως ακολούθως:
  1. Πρώτο Βραβείο αξίας 400 Ευρώ: Ε΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγλαντζιάς
  2. Δεύτερο Βραβείο αξίας 300 Ευρώ: Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα
  3. Τρίτο Βραβείο αξίας 200 Ευρώ: Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης (ΚΒ)
  • Τέλος, τα 10 Σχολεία που υλοποίησαν 13 eTwinning Σχέδια τα οποία έλαβαν την «Εθνική Ετικέτα Ποιότητας» ήταν τα εξής:
  1. Α΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου
  2. Η΄ Νηπιαγωγείο Πάφου – Αναβαργού
  3. Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ' (KB)
  4. Δημοτικό Σχολείο Κιτίου
  5. Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας
  6. Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς
  7. Ειδική Σχολή Άγιος Σπυρίδωνας
  8. Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας
  9. Λύκειο Λινόπετρας
  10. Λύκειο Παλαιομετόχου – Μ. Κουτσόφτα &  Α. Παναγίδη



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1325