Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης 2021-2027


Πραγματοποιήθηκε  σήμερα Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia εκδήλωση παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης.

Σε αυτήν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, διοικητικά στελέχη και λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό τομέα, ημικρατικούς οργανισμούς, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλοι κοινωνικοί εταίροι που συμμετείχαν στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης 2021-2027. 

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, δρος Ονησίφορου Ιορδάνου. Ο κ. Ιορδάνου στον χαιρετισμό του τόνισε το γεγονός ότι η Εθνική Στρατηγική Διά Βίου Μάθησης 2021-2027 βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση, τόσο με τον γενικό στόχο όσο και με τις οριζόντιες προτεραιότητες του Προγράμματος Erasmus+ για την υπό αναφορά περίοδο. Σημείωσε, επίσης, ότι το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, ως Εθνική Υπηρεσία για το Πρόγραμμα Erasmus+, έχει τον ρόλο της προώθησης της διά βίου μάθησης και στηρίζει διαχρονικά το όραμα για διά βίου μάθηση για όλους τους πολίτες της Κύπρου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου στην ομιλία του τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποκτά η διά βίου μάθηση ως δύναμη ίσης συμμετοχής όλων των πολιτών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, την προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση. Ανέφερε ότι, για την Κύπρο, η Εθνική Στρατηγική Διά Βίου Μάθησης ανταποκρίνεται στην εθνική πολιτική προτεραιότητα για την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη διά βίου μάθηση, θέτοντας τους στρατηγικούς στόχους και τις στρατηγικές επιδιώξεις μέχρι και το 2027. Επίσης, τόνισε ότι η Στρατηγική Διά Βίου Μάθησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα έτη 2021-2027 φιλοδοξεί να παράσχει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας της γνώσης, στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν ευκαιρίες μάθησης με στόχο την ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των στάσεών τους, διευκολύνοντας την προσωπική και κοινωνική τους πρόοδο, την επαγγελματική τους ανέλιξη, την κοινωνική ενσωμάτωση, την ανθεκτικότητα και την ευημερία τους. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική θα αποτελέσει το πλαίσιο προτεραιοτήτων της διά βίου μάθησης για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το σύστημα διά βίου μάθησης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα πολλών οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ως εκ τούτου», ανέφερε, «η Εθνική Στρατηγική Διά Βίου Μάθησης 2021-2027 στοχεύει στην ευθυγράμμιση του οράματός της με τα στρατηγικά μέτρα και τις δράσεις άλλων Αρχών του κράτους μας, όπως αυτά κοινοποιούνται μέσα από τους στόχους και τα πλαίσια λειτουργίας τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής που θα παρουσιαστεί σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας ευρείας διαβούλευσης με οργανισμούς και κοινωνικούς εταίρους από όλη τη χώρα».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των στρατηγικών προτεραιοτήτων, πυλώνων και βασικών δεικτών απόδοσης της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης. Με την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, στοχεύουμε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη διά βίου μάθηση, στη μείωση της ανεργίας των νέων και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού γενικότερα.

Πρόσθεσε τέλος ότι οι πιο πάνω προτεραιότητες θα επιτευχθούν μέσα από την παροχή ευκαιριών μάθησης, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, στις οποίες η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, δεν είναι πάντα δεδομένη. «Στο πλαίσιο μάλιστα της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης αυτή η ανάγκη κρίνεται όλο και πιο επιτακτική», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος, παρουσίασε τη σημασία της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης ως στρατηγικής ομπρέλας κάτω από την οποία οι στρατηγικές επιδιώξεις και σχεδιασμοί όλων των φορέων που συμμετέχουν στο φάσμα τη διά βίου μάθησης θα πρέπει να συγκλίνουν. Τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη κουλτούρας διά βίου μάθησης, την έγκαιρη πρόβλεψη αναγκών και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων της Στρατηγικής ως απαραίτητες προϋποθέσεις για μια Στρατηγική συνεκτική με  ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις από  εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης σχετικά με τους τρόπους υλοποίησης των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Στρατηγικής από τον Οργανισμό τους και το πώς θα αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις.  

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










757