Ευρωβουλευτές για μια μέρα οι μαθητές της Σχολής ΦΟΡΟΥΜ


Στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο κάθισαν οι μαθητές της Ιδιωτικής Σχολής ΦΟΡΟΥΜ ως junior – ambassadors, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ΕUROSCOLA. Οι μαθητές βρεθήκαν στην κάρδια της Ευρώπης, κερδίζοντας τη μοναδική εμπειρία να γίνουν για μια μέρα ευρωβουλευτές.

Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής της Ευρώπης» για το σχολικό έτος 2018-2019, έναν τίτλο που κέρδισε η σχολή ως Σχολείο - Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου και στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων προκειμένου να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του, αλλά και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του δημόσιου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δράσεις της Σχολής, που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, προσομοίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίαση και συζητήσεις των δράσεων τους σε ραδιοφωνικούς σταθμούς εν όψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργία αφισών με θέμα τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με κεντρικό σύνθημα «αυτήν τη φορά ψηφίζω», ενημερώσεις από Ευρωβουλευτές για τα δικαιώματα που έχουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και δημιουργία κορέο με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο του ευρωβουλευτή, λαμβάνοντας μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαν την ευκαιρία μέσω συζητήσεων στο ημικύκλιο και μέσα από τη ψήφο τους για σημαντικά, επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, να ανταλλάξουν εμπειρίες και πληροφορίες σε μία ξένη γλώσσα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαπολιτισμικής συνεργασίας. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη χώρα τους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον πολιτιστικό διάλογο.

Οι μαθητές της Ιδιωτικής Σχολής ΦΟΡΟΥΜ, οι όποιοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό Φίλιο Φάνη ως senior-ambassador, εξασφάλισαν ξεχωριστές εμπειρίες ζωής, κερδίζοντας καινούριες φιλίες, γνωρίζοντας νέες κουλτούρες και μαθαίνοντας πώς λαμβάνονται κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, προκειμένου να ενταχθούν στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο και να προετοιμαστούν.
Έτσι, έφτασαν στο Ευρωκοινοβούλιο έτοιμοι να ανταποκριθούν σε συζητήσεις πάνω σε σοβαρά ζητήματα όπως είναι το προσφυγικό, η μετανάστευση, η βιώσιμη ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πολιτική, η ανεργία και γενικότερα το μέλλον της Ευρώπης.

Οι junior-ambassadors είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να συνειδητοποιήσουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι επίπονη και η εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συνεργασία όλων των κρατών – μελών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι συμβιβασμοί. Την εμπειρία τους συμπλήρωσε με ευχάριστο τρόπο ένα πρόγραμμα ξενάγησης στο Στρασβούργο (παλιά πόλη Petit France, με τα μικρά ξύλινα σπιτάκια και τα κανάλια, καθεδρικός ναός της Παναγίας), βόλτες στη μεγαλύτερη αγορά των Χριστουγέννων και επίσκεψη στην πόλη Κελ στη Γερμανία.

Οι μικροί ευρωβουλευτές περιγράφουν την εμπειρία τους:

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα τη χώρα μου. Πιστεύω πως εκπροσωπήσαμε επάξια την Κύπρο» τονίζει ο Γιώργος Αργυρίδης, μαθητής της Β’ Λυκείου.

«Το ταξίδι στο Στρασβούργο θα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της σχολικής μου ζωής. Ήρθα σε επαφή με μαθητές από άλλες χώρες της Ε.Ε., γνώρισα τη δική τους νοοτροπία και αποδείχθηκε ότι είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και κοινά προβλήματα», αναφέρει η μαθήτρια Χριστιάνα Ιωάννου, της Β’ Λυκείου.

«Είμαι υπέρ της Ε.Ε. και πιστεύω στα ιδανικά της. Υπάρχουν θέματα, τα οποία πρέπει να μας απασχολούν όλους, όπως η ανεργία των νέων», αναφέρει η Χρυσία Κουφκή μαθήτρια της Β’ Λυκείου.

«Είμαι τυχερός που είχα την τιμή να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Εuroscola και να γίνω για μια μέρα ευρωβουλευτής» αναφέρει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ο Σάββας Ττοφαρής, μαθητής της Β’ Λυκείου.

«Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Δημιουργήσαμε ομάδες με παιδιά από διαφορετικές χώρες και συνεργαστήκαμε όλοι μαζί. Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Αν είχα την ευκαιρία θα το ξανάκανα χωρίς δεύτερη σκέψη» επισημαίνει ο Χαράλαμπος Δημήτριου, μαθητής της Β’ Λυκείου.

«Αξέχαστη εμπειρία! Μακάρι να μπορούσα να το ξανακάνω», αναφέρει ο Ευστάθιος Παναγιώτου, μαθητής της Β’ Λυκείου.

 «Ήταν ένα ανεπανάληπτο τετραήμερο γεμάτο Ευρώπη, ξένες γλώσσες, ποικιλομορφία απόψεων στις ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πολλές καινούργιες εμπειρίες», αναφέρει ο Στάθης Βισβίκης, μαθητής της Β’ Λυκείου.

«Φοβερή εμπειρία, υπέροχες στιγμές! Μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να το ξανά κάνουμε», αναφέρει η Ελένη Σέργιου, μαθήτρια της Β’ Λυκείου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1752