Βραβεία μαθητών Γυμνασίου Λυκείου «Ολύμπιον» σε διαγωνισμούς της Ένωσης Φυσικών Κύπρου


Στον μακρύ κατάλογο των επιτυχιών των μαθητών του Γυμνασίου Λυκείου «Ολύμπιον» προστίθενται ακόμη τρία Παγκύπρια Βραβεία:

 Α΄Παγκύπριο Βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Φυσική με μια ματιά»

Η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Μαρίνα Κρητικού απέσπασε το Α΄Παγκύπριο Βραβείο με τη φωτογραφία «Δίδυμες σκιές».

Η Μαρίνα αποτύπωσε φωτογραφικά το επιστημονικό φαινόμενο των χρωμάτων στις σκιές και  επεξήγησε τους λόγους που η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν πως οι σκιές είναι μαύρες. Η Μαρίνα χρησιμοποίησε κόκκινο, μπλε και πράσινο φως φωτίζοντας δύο δίδυμα κορίτσια. Ως αποτέλεσμα στον τοίχο δημιουργήθηκαν πολύχρωμες σκιές στα σημεία όπου αλληλεπικαλύπτονταν δύο ή περισσότερα χρώματα δίνοντας τελικά διαφορετικές χρωματικά σκιές στα δίδυμα κορίτσια.

  Β΄ Παγκύπριο Βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό Βίντεο «Η Φυσική παρουσιάζει»

 Στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Παραγωγής Βίντεο με θέμα: «Η Φυσική Παρουσιάζει», η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου Αγάθη Αλλαγιώτη απέσπασε το Β΄ Παγκύπριο Βραβείο με το βιντεάκι που είχε τίτλο «Η Πιρουέτα της Φυσικής».

Η Αγάθια περιγράφοντας τα κατορθώματά της στο μπαλέτο, με χιούμορ αλλά χρησιμοποιώντας σημαντικές έννοιες της φυσικής, εξήγησε στο βίντεο ένα φυσικό μέγεθος, τη Ροπή Αδράνειας. Μέσα από τις πιρουέτες της, αλλά και κρατώντας δύο αβγά ανέλυσε το πώς η ροπή αδράνειας εξαρτάται από την κατανομή της μάζας ενός σώματος γύρω από έναν άξονα περιστροφής.

Γ΄ Παγκύπριο Βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Φυσική με μια ματιά»

Η μαθήτρια της Β΄Λυκείου Χάρις Άρτεμις Τζιούρρου απέσπασε το Γ΄ Παγκύπριο Βραβείο με τη φωτογραφία «Γιγάντιο χέρι».

Η Χάρις αποτύπωσε φωτογραφικά το επιστημονικό φαινόμενο της μεγέθυνσης των σκιών και επεξήγησε ότι σκιά είναι η περιοχή του χώρου που σχηματίζεται πίσω από ένα αδιαφανές σώμα και δημιουργείται λόγω της διακοπής της πορείας του φωτός από το σώμα.  Στη φωτογραφία το χέρι της βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από τη φωτεινή πηγή και έτσι δημιουργήθηκε ένα γιγάντιο χέρι.

Οι πιο πάνω διαγωνισμοί διοργανώθηκαν για τη σχολική χρονιά 2019-2020 από την Ένωση Φυσικών Κύπρου σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στα παιδιά όσο και στους συντονιστές καθηγητές Κωνσταντίνο Χατζήπαπα, Μύρια Αγγελή και Μαρία Μουρούτη για τη βοήθεια και τη στήριξη των μαθητών στους πιο πάνω διαγωνισμούς.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1427