Με ολοήμερη στάση συνεχίζει η Οργάνωση Προσωπικού Αγγλικής Σχολής


«Χαιρόμαστε που έχουμε στο πλευρό μας τους μαθητές και τις μαθήτριές μας»

Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Προσωπικού Αγγλικής Σχολής (ESSA) αναφέρει:

 Συνεχίσαμε και σήμερα την αυθόρμητη στάση εργασίας την οποία ξεκινήσαμε την προηγούμενη Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου. Οι λόγοι οι οποίοι μας ανάγκασαν να προβούμε σε αυθόρμητη στάση εργασίας δυστυχώς εξακολουθούν ακόμη να υφίστανται, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής της Σχολής επιμένουν στην άδικη, αυθαίρετη και παράνομη απόφασή τους να ξεκινήσουν πειθαρχική έρευνα και να θέσουν σε διαθεσιμότητα την εκλελεγμένη Πρόεδρο της Συντεχνίας μας. Οι δικές τους αποφάσεις στερούν από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας ακόμα μια μέρα μαθημάτων.

Είναι με λύπη μας που διαβάσαμε σε επιστολή ημ. 1ης Οκτωβρίου που απέστειλε ο Διευθυντής στα μέλη της Συντεχνίας μας ότι η αυθόρμητη στάση εργασίας στην οποία κατήλθαμε είναι δήθεν «παράνομη» (illegal). Μεταφράζοντας σκόπιμα λανθασμένα τον όρο «παράτυπη» (irregular) που χρησιμοποίησε το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του ημ. 30ής Σεπτεμβρίου, ο Διευθυντής επιχειρεί να συντηρήσει και να εντείνει το κλίμα εκφοβισμού απειλώντας με πειθαρχικά μέτρα οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού συμμετάσχει από δω και πέρα «σε παρόμοιου τύπου παράνομη δράση». Σημειώνουμε ότι προηγήθηκε επιστολή που απέστειλε και πάλι ο Διευθυντής του Σχολείου στα μέλη μας την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, με την οποία τα καλούσε να επιβεβαιώσουν προσωπικά ότι θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους τη μέρα της εξαγγελθείσας απεργίας, αφότου η Συντεχνία μας είχε εξαγγείλει ήδη την απεργία.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η εξαγγελθείσα μας στάση εργασίας, η οποία έγινε σήμερα, και η αυθόρμητη στάση εργασίας, που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη Πέμπτη, έγιναν νόμιμα, σύμφωνα με τον Περί Συντεχνίας Νόμο και είναι πλήρως δικαιολογημένες.

Αυτό που εξόφθαλμα αποτελεί παράνομη πράξη είναι η αδικαιολόγητη, παράνομη, παράτυπη και άδικη διαθεσιμότητα της εκλελεγμένης Προέδρου της Συντεχνίας μας. Ο περί Συντεχνιών Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας προστατεύει ρητά τη συνδικαλιστική δράση και προβλέπει επιπλέον ενισχυμένη προστασία στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους από τυχόν εκδικητική στοχοποίησή τους από τον εργοδότη. Παράνομη είναι, επίσης, και η πειθαρχική έρευνα που ξεκίνησε εναντίον της Προέδρου για ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφού η άσκηση των καθηκόντων των εκπροσώπων της Συντεχνίας προστατεύονται από το Άρθρο 8 του περί Θέσπισης Γενικού Πλαισίου Ενημέρωσης και Διαβούλευσης των Εργοδοτουμένων Νόμου που τέθηκε σε ισχύ το 2005.

Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα σχολείο που θέλει να είναι κορυφαίο όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή τους να αγνοούν και να παραβιάζουν τόσο προκλητικά το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (άρθρο 27) και τις διεθνείς συμβάσεις που αυτή υπέγραψε, όπως τη Σύμβαση 87 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Εμείς ως Συντεχνία καθηκόντως είμαστε θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει διαφορετικά. Την απόλυτη ευθύνη για τη λήψη αυτού του μέτρου τη φέρουν αποκλειστικά οι εργοδότες μας.

Η εν λόγω απόφαση καρατόμησης της προέδρου μας, πέραν από εκδικητική και παράνομη, είχε ως στόχο τον εκφοβισμό των μελών μας και την παρεμπόδιση της πραγματοποίησης της εξαγγελθείσας απεργίας μας. Είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Σχολείου θορυβήθηκε όταν η Συντεχνία μας μέσω της Προέδρου ενημέρωσε τους γονείς, που φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους θα απεργούσαν οι εκπαιδευτικοί των παιδιών τους. Η Διοίκηση του σχολείου, ενώ η ίδια ενημέρωσε τους γονείς για τη δική της θέση, δεν ήθελε να φτάσει σε αυτούς και η άποψη των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πρωτίστως την έγνοια και αγωνία για την πρόοδο των παιδιών.

Με τη συνέχιση της αυθόρμητης στάσης εργασίας μας δηλώνουμε ότι:

  • Δεν θα ανεχθούμε να συνεχιστεί η άδικη και ανυπόστατη διαπόμπευση της εκλελεγμένης Προέδρου της Συντεχνίας μας.
  • Δεν θα ανεχθούμε να συνεχιστούν οι απόπειρες εκφοβισμού εναντίον των μελών μας. Προς τούτο δόθηκαν οδηγίες στους Νομικούς μας Συμβούλους όπως ληφθούν άμεσα δικαστικά μέτρα και καταγγελίες στις αρμόδιες Αστυνομικές και άλλες Αρχές για την αποστολή εκφοβιστικών και παραπλανητικών μηνυμάτων
  • Δεν θα ανεχθούμε τη συνέχιση της υποτίμησης της Συντεχνίας και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού στο σχολείο μας.

Είμαστε αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η δημοκρατία στο σχολείο μας. Γι' αυτό και συνεχίζουμε αύριο Τρίτη 5 Οκτωβρίου με ολοήμερη στάση εργασίας. Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αφού αρθεί η διαθεσιμότητα της Προέδρου μας και σταματήσει η έρευνα εναντίον της.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε αυτό τον αγώνα έχουμε δίπλα μας σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΠΑΣΥΔΥ για τη συνεχιζόμενη στήριξή τους. Η συστηματική υποτίμηση της Συντεχνίας στην Αγγλική σχολή και η επίθεση που δέχεται με στόχο τη διάλυσή της είναι επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζομένους και υπονομεύει τη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας που βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο και τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που έχουμε στο πλευρό μας τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Η αντίδρασή μας στις αυταρχικές και άδικες αποφάσεις της Διοίκησης του Σχολείου αποτελούν γι' αυτούς ακόμη ένα πολύτιμο μάθημα. Θέλουμε να γνωρίζουν πως ο αγώνας που δίνουμε για ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία στο σχολείο μας, είναι ένας αγώνας που δίνουμε και γι' αυτούς, χωρίς τους οποίους το επάγγελμά μας δεν υφίσταται καν.

Ταυτόχρονα, απευθύνουμε κάλεσμα στους γονείς των μαθητών και των μαθητριών μας να μας στηρίξουν και αυτοί. Γνωρίζουν τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα που μας χαρακτηρίζει ως εκπαιδευτικούς, σε αντίθεση με όσα μας καταλογίζει ο Διευθυντής στην τελευταία του επιστολή, και είμαστε σίγουροι/ες ότι κι εκείνοι αντιλαμβάνονται τη σημασία του αγώνα που δίνουμε.

Τέλος, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να φροντίσουν όπως οι διορισθέντες από αυτούς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής συμμορφωθούν στο Σύνταγμα και στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία υπηρετούν με τον διορισμό τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει μάλλον να εξετάσουν την παύση τους για το καλό του Σχολείου μας».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


630