Οργάνωση Προσωπικού Αγγλικής Σχολής: Μας οδηγούν σε εργασιακό Μεσαίωνα


«Αύριο Τετάρτη 6 Οκτωβρίου συνεχίζουμε τη στάση εργασίας μας»

Με ανακοίνωσή της Οργάνωση Προσωπικού Αγγλικής Σχολής (ESSA) ενημερώνει ότι:

Προβήκαμε σε στάση εργασίας για τρίτη μέρα σε στάση, μετά από την άδικη, αυθαίρετη και παράνομη απόφαση του Διευθυντή και του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής να αρχίσουν πειθαρχική έρευνα και να θέσουν σε διαθεσιμότητα την εκλεγμένη Πρόεδρο της Συντεχνίας μας. Οι δικές τους αποφάσεις στερούν από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας ακόμα μια μέρα μαθημάτων και δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τη στάση εργασίας μας.

Εμείς, ουδέποτε θέλαμε να σταματήσουμε τα καθήκοντά μας ως εργαζόμενοι στην Αγγλική Σχολή, αλλά η συνεχής άρνηση του ΔΣ να επιλύσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν το Προσωπικό και η τελευταία τους παράνομη ενέργεια, δεν μας άφησε επιλογή.

To ΔΣ επιτίθεται στην Πρόεδρό μας, γιατί:

  • στην ουσία αρνείται να αποδεχτεί τον ρόλο της Συντεχνίας μας ως ισότιμου συνομιλητή,
  • δε σέβεται τον συνδικαλισμό και την παράδοσή του, και γιατί
  • θέλουν να διοικούν αυταρχικά τη Σχολή.

Την προηγούμενη βδομάδα, αμέσως μετά την εξαγγελία της απεργίας μας, ο Διευθυντής και το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισαν εκστρατεία εκφοβισμού του προσωπικού, με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής μας δράσης και τη μη πραγματοποίηση της απεργίας μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

-          την αυθαίρετη αφαίρεση των καθηκόντων του Υπεύθυνου Τμήματος Ιστορίας

-          τον εκφοβισμό των Υπεύθυνων των Τμημάτων και των Υπεύθυνων της Χρονιάς (Heads of Departments και Heads of Years) σε συνάντησή τους μαζί τους

-          την επιστολή προς τα μέλη της Συντεχνίας για να επιβεβαιώσουν ότι θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, τη στιγμή που η Συντεχνία μας είχε ήδη εξαγγείλει την απεργία

-          την επιστολή προς τα μέλη μας της 1ης Οκτωβρίου, που περιελάμβανε απειλές για λήψη πειθαρχικών μέτρων, αν τα μέλη μας συμμετάσχουν σε «παρόμοιες δράσεις».

Αποκορύφωμα της εκστρατείας εκφοβισμού, η διαπόμπευση της Προέδρου μας και η απόφαση για διαθεσιμότητά της.

Οι επανειλημμένες προσπάθειές μας για επικοινωνία

Φτάσαμε σε αυτό το σημείο μετά από μια σειρά επιστολών προς το Διοικητικό Συμβούλιο για επίλυση διαφόρων θεμάτων και τη διευθέτηση συνάντησης JCC (Κοινές Συναντήσεις μεταξύ Διοικητικού Συμβουλίου και Συντεχνίας), για να συζητηθούν τα θέματα στην ατζέντα μας.

Σχεδόν σε όλες δε λάβαμε καμία απάντηση.

Έγινε μόνο μία επίσημη συνάντηση JCC με αλλαγή στην ατζέντα την τελευταία στιγμή από πλευράς ΔΣ. Η αρχική μας ατζέντα και άλλα θέματα που προκύπτουν συνεχώς, δεν συζητήθηκαν ποτέ. Παραμένουν άλυτα.

Δύο από τα θέματά μας έχουν καταλήξει στο Υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως να επιτευχθεί επίλυσή τους. Η εργοδοτική πλευρά προχωρεί μονομερώς, αναιρώντας τις υφιστάμενες συμφωνίες.

Η πλευρά μας πάντα επιζητούσε τον διάλογο με τη Διοίκηση. Ακόμα και χθες, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ως ένδειξη καλής θέλησης η πλευρά μας παρευρέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, αναφέροντας για ακόμα μια φορά το αίτημά μας, να σταματήσει η έρευνα εναντίον της Προέδρου μας και να αρθεί η διαθεσιμότητά της. Η εργοδοτική πλευρά συνέχισε να είναι αρνητική και αδιάλλακτη. Αυτή η στάση τους είναι ενδεικτική της συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουμε όλο αυτόν τον καιρό.

Γιατί είναι δίκαιο το αίτημά μας

Η απόφαση των εργοδοτών μας παραβιάζει και τη νομοθεσία και τη συνδικαλιστική παράδοση. Παραβιάζει κατάφωρα όχι μόνο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (άρθρο 27) αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις που αυτή υπέγραψε.

Η νομοθεσία στην Κύπρο προστατεύει ξεκάθαρα τη συνδικαλιστική δράση και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. Η απόφαση των εργοδοτών μας εισάγει νέα ήθη που μας οδηγούν σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα.

Η συστηματική υποτίμηση της Συντεχνίας στην Αγγλική Σχολή και η επίθεση που δέχεται με στόχο τη διάλυσή της είναι επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζομένους και υπονομεύει τη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας που βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο και τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Γι' αυτό και είναι σημαντική η αντίδραση και η συμπόρευση μαζί μας άλλων συντεχνιών και εργαζομένων. Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕ.ΔΕ., DEV-IS και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλη την Κύπρο, για τη συνεχιζόμενη στήριξή τους. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συνταχθεί μαζί μας.

Τι απαιτούμε

  • Να αρθεί αμέσως η διαθεσιμότητα της εκλεγμένης Προέδρου της Συντεχνίας μας, να σταματήσει η πειθαρχική έρευνα εναντίον της και η διαπόμπευσή της
  • Να σταματήσουν οι απόπειρες εκφοβισμού από τον Διευθυντή του Σχολείου προς τα μέλη της Συντεχνίας σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας
  • Να γίνει σεβαστή η Συντεχνία μας και η 60χρονη της ιστορία στη Σχολή
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού στο σχολείο μας

Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αφού αρθεί η διαθεσιμότητα της Προέδρου μας και σταματήσει η έρευνα εναντίον της.

Απευθυνόμαστε και στους γονείς των μαθητών και μαθητριών μας, καλώντας τους να στηρίξουν τον αγώνα μας. Τα παιδιά τους αποτελούν την προτεραιότητά μας και η βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην πρόοδό τους.

Ο αγώνας μας για το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, για ισότητα και αξιοπρέπεια στην εργασία, για ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο συνάδει με τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για το καλό των μαθητών και των μαθητριών μας, τους οποίους ευχαριστούμε για την κατανόηση αλλά προπάντων για τη στήριξη.

Το σχολείο μας είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει δημοκρατική και φιλελεύθερη συνείδηση. Ως εργαζόμενοι θεωρούμε τους εαυτούς μας θεματοφύλακες του ήθους, του χαρακτήρα και της αποστολής του Σχολείου μας. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που τοποθετούμε τον αγώνα μας μέχρι να εισακουστούν τα αιτήματά μας.

Αύριο Τετάρτη 6 Οκτωβρίου συνεχίζουμε τη στάση εργασίας μας».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1108