ESSA: Γιατί απεργούμε και τι απαιτούμε


Η Οργάνωση προσωπικού της Αγγλικής Σχολής εξηγεί τους λόγους που τα μέλη της απεργούν και τι απαιτούν:

«Α. Να σταματήσουν αμέσως οι μεθοδεύσεις για απόλυση των εκπροσώπων μας:

  1. Ο Διευθυντής του σχολείου με τη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα εναντίον 3 συνδικαλιστριών για ζητήματα που αφορούν τη συνδικαλιστική τους δράση, με στόχο την απόλυσή τους. Τονίζουμε ότι οι τρεις συναδέλφισσες διώκονται πειθαρχικά για ενέργειες που ανέλαβαν στα πλαίσια του ρόλου τους ως εκλελεγμένες συνδικαλίστριες. Η ενέργεια αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και σχετικές νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προστατεύουν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και το δικαίωμα στην απεργία. Σημειώνουμε επίσης ότι στην περίπτωση της Προέδρου, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέδωσε πριν καιρό την απόφασή της και επομένως το θέμα θα έπρεπε να θεωρείται λήξαν. Στην περίπτωση των άλλων δύο συνδικαλιστριών, οι οποίες διώκονται πειθαρχικά για δυσφήμιση του διευθυντή, η Επίτροπος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέστειλε πρόσφατα επιστολή στη Διοίκηση του Σχολείου τονίζοντας πως η πειθαρχική έρευνα εναντίον ατόμου επειδή ζήτησε εξωδικαστική παρέμβαση του Γραφείου της αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας και τιμωρείται με φυλάκιση ή/και πρόστιμο.
  2. Ο Διευθυντής και η Διοίκηση του Σχολείου αγνοούν τη διαμεσολαβητική διαδικασία που ανέλαβε ο Υπουργός Εργασίας και η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και προχωρούν με την πειθαρχική έρευνα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Θεωρούμε, επομένως, τις ενέργειες αυτές εκδικητικές και αυθαίρετες, που έχουν στόχο να φιμώσουν

κάθε φωνή κριτικής και να διαλύσουν τη Συντεχνία.

Απαιτούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και

να τερματίσουν αμέσως τις πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον των εκπροσώπων μας.

Β. Να απομακρυνθεί ο διευθυντής

>        Όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω, ο Διευθυντής της Σχολής εισάγει νέα διοικητικά ήθη στη Σχολή, όπου ο συνδικαλισμός δεν έχει θέση. Σε πολλές περιπτώσεις υποτίμησε και εκφόβισε τους εκπροσώπους μας και προέβηκε σε αποφάσεις που αφορούν εργασιακά ζητήματα χωρίς τη διαβούλευση της Συντεχνίας. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον Γενικό Εισαγγελέα με ενδεχόμενο την ποινική του δίωξη, μετά που απείλησε τα μέλη μας με τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους αν προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα.

>        Ο Διευθυντής της Σχολής προβαίνει σε αποφάσεις που αφορούν ακαδημαϊκά θέματα χωρίς διαβούλευση με τους Τμηματάρχες. Οι αποφάσεις ανακοινώνονται εκ των υστέρων και δεν δίνεται καμία δυνατότητα για ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. Πολλές φορές συνάδελφοι που εξέφρασαν την άποψή τους για τέτοια θέματα ήρθαν αντιμέτωποι με την υποτιμητική και επιθετική συμπεριφορά του Διευθυντή.

>        H συμπεριφορά του Διευθυντή στη Σχολή δημιούργησε ένα κλίμα εκφοβισμού, όπου η κριτική, η αμφισβήτηση και η έκφραση της διαφορετικής άποψης όχι μόνο δεν γίνονται ανεκτά αλλά φαίνεται να οδηγούν σε τιμωρία αυτών που τα εκφράζουν.

>        Χαρακτηριστική της πολιτικής του Διευθυντή αποτελεί η πρόσφατη εξαγγελία του προγράμματος «Students first». Χωρίς να έχουμε ενημερωθεί επαρκώς, με έκπληξη παρατηρούμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναφέρεται στα αυτονόητα. Υπονοεί, μήπως, ο Διευθυντής πως μέχρι σήμερα δεν ήταν οι μαθητές η προτεραιότητα του Σχολείου; Εμείς περηφανευόμαστε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις κατά καιρούς μεταρρυθμίσεις στη Σχολή και έχουμε αποδείξει πολλές φορές τον ουσιαστικό μας ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Ως εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκπαίδευση σημαίνει αλλαγή.

>        Παρά την ατμόσφαιρα αυτή, τα μέλη του Προσωπικού συνεχίζουν να εργάζονται με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, υπερβαίνοντας εαυτόν και κατά τις εργάσιμες ώρες και κατά τον ελεύθερό τους χρόνο.

Γιατί για εμάς η ευημερία και η ακαδημαϊκή πρόοδος των μαθητών/τριών μας είναι εκ των πραγμάτων συνυφασμένη με το επάγγελμά μας».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










784