Δειγματική Διδασκαλία στα Μαθηματικά - ΜΜΕΒ


THΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΥ*

Στις 9 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου, δειγματική διδασκαλία στα Μαθηματικά, σε τάξη με παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας (ΜΜΕΒ), με θέμα «Η Κύπρος από το 1960 μέχρι σήμερα μέσα από ένα χαρταετό, σε σχήμα ρόμβου».  Η δειγματική διδασκαλία διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και φέτος εντάχτηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων (ΕΕΔ) και στη βάση των στόχων του ΥΠΑΝ αναφορικά με την καλλιέργεια και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.  Στόχος της δειγματικής διδασκαλίας, τη φετινή χρονιά στα Μαθηματικά, με θέμα: «Οι μαθηματικές αναπαραστάσεις βοηθούν στην κατανόηση της ελληνικής ως 2ης γλώσσας», ήταν να αναπτύξει τρόπους διδασκαλίας των μαθηματικών εννοιών, ώστε να προάγουν την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, ως δεύτερης Γλώσσας, αλλά και τη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών με μεταναστευτική βιογραφία, μέσω των μαθηματικών αναπαραστάσεων. 

Τη δειγματική διδασκαλία χαιρέτησε με ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ΕΕΔ κ. Φουρλάς Λουκάς.  Ο κ. Φουρλάς απευθυνόμενος στους μαθητές/-τριες ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το ΕΕΔ θα δώσει νέα ώθηση στην εκπαίδευση, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, χωρίς να αποκλείει κανέναν, να αναπτύξουν δεξιότητες και κυρίως ψηφιακές δεξιότητες στηρίζοντας έτσι την καινοτομία και δίνοντάς τους καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Η έναρξη/αφόρμηση του μαθήματος έγινε μέσα από ένα βίντεο, στο οποίο ένας χαρταετός, σε σχήμα ρόμβου, ταξίδεψε σε όλη την Κύπρο, δείχνοντας την ιστορία της από το 1960.  Σταματώντας στο 1974 ο χαρταετός σκίστηκε και τότε ζητήθηκε από τους μαθητές/-τριες να τον ξαναφτιάξουν.  Έτσι, οι μαθητές/-τριες μέσω της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης επεξεργάστηκαν, με ψηφιακά και εποπτικά μέσα, δραστηριότητες διερεύνησης, με στόχο να ανακαλύψουν-αποδείξουν τύπους για την εύρεση του εμβαδού και της περιμέτρου του ρόμβου, χρησιμοποιώντας τα μήκη των διαγωνίων του.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/-τριες δραστηριοποιήθηκαν μέσα από μια ποικιλία πέντε διαφορετικών δραστηριοτήτων στις ομάδες τους, ώστε να εφαρμόσουν τους τύπους που απέδειξαν.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας χρησιμοποιήθηκαν πρακτικές οι οποίες βοήθησαν στη γλωσσική ενίσχυση, των μαθητών/- τριών, μέσω των επαναλήψεων των μαθηματικών εννοιών ΜΟΝΟ στην Ελληνική Γλώσσα, διαμέσου των Μαθηματικών αλλά και στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους τόσο στα Μαθηματικά όσο και στην Ελληνική Γλώσσα.

Τέλος, μέσω της δειγματικής διδασκαλίας δόθηκε το μήνυμα ότι μέσα από τη διδασκαλία μας μπορούμε να εντάξουμε τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα και να ενισχύσουμε την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης Γλώσσας, μέσα από τη διεπιστημονικότητα, γεγονός που αποτελεί βασικό μέλημα του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Η δειγματική διδασκαλία έχει βιντεογραφηθεί, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και θα παρουσιαστεί σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, με εγκύκλιο ημερομηνίας 7/11/23, με τίτλο: «Διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων (ΕΕΔ), σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθηματικά σε μαθητές/-τριες με μεταναστευτική βιογραφία (ΜΜΕΒ) κατά τη σχολική χρονιά 2023-24», υπό μορφή σεμιναρίου ΜΜΕΒ, στους διδάσκοντες.

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν στην διεύθυνση του σχολείου και την Διευθύντρια κα Αντρούλα Γεροσίμου που αγκάλιασαν την όλη διοργάνωση, για 2η συνεχή χρονιά και στην άριστη συνεργασία της ομάδας των εκπαιδευτικών, των μαθηματικών, φιλολογικών, πληροφορικής, τέχνης και Δράσε+.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην σύμβουλο των μαθηματικών ΜΜΕΒ κα Ελίνα Βασιλειάδου και την μαθηματικό κα Αγαθοκλέους (ΒΔ), που ανέλαβε την διδασκαλία και είχε την ιδέα του χαρταετού.

*Μαθηματικός-Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης- υπεύθυνη Μαθηματικών ΜΜΕΒ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











2527