ΙΚυ: Μνημόνιο Συνεργασίας με Αστυνομία και Τμ. Αρχαιοτήτων στον πόλεμο κατά της αρχαιοκαπηλίας


Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου, η Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αναφορικά με την προστασία αρχαιολογικών μνημείων και χώρων που παραβιάζονται από αρχαιοκάπηλους, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (ιπτάμενων και επίγειων).

Το Μνημόνιο υπεγράφη την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, από τον Προέδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη, και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρα. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλικής Αναστασιάδου.

Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν επίσης ο Επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Αστυνομίας Κύπρου, Μιχάλης Γαβριηλίδης, το μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, και μέλη της διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ινστιτούτου.

Στόχος της συμφωνίας είναι η καταπολέμηση της παράνομης λεηλασίας/σύλησης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κύπρου, μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών για την παρακολούθηση απειλούμενων αρχαιολογικών χώρων, τη χαρτογράφηση συλημένων μνημείων, και την καταγραφή, τεκμηρίωση, χαρακτηρισμό και απεικόνιση της αρχαιολογικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κινδυνεύει από φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς παράγοντες.

Κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου είναι πραγματικά περήφανο που θα συνεισφέρει σε ένα τόσο ευγενή και σημαντικό σκοπό όπως η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η συμμετοχή μας σε αυτό το έργο, είπε χαρακτηριστικά, τιμά το Ινστιτούτο Κύπρου, και καταδεικνύει την τεράστια ευθύνη αλλά και δέσμευση να προσφέρει όλα τα μέσα που διαθέτει για τον σκοπό αυτό.

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κα. Βασιλική Αναστασιάδου, τόνισε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υπόθεση όλων. Υπέδειξε μάλιστα πως μια τέτοια συνεργασία, μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου, και κυβερνητικών υπηρεσιών με κοινό στόχο να θέσουν ερευνητικά αποτελέσματα στην υπηρεσία του κοινού καλού, αποτελεί πρωτοβουλία, που σίγουρα ενστερνίζεται τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα γνώσης και καινοτομίας.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του Σώματος, για την υιοθέτηση συγχρόνων τεχνικών και εξελιγμένων τεχνολογιών, που θα καταστήσουν την Αστυνομία Κύπρου ένα απόλυτα σύγχρονο και αποτελεσματικό οργανισμό.

Τέλος, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου ευχαρίστησε την Αστυνομία Κύπρου για την συνεργασία και επαγγελματισμό που επιδεικνύει, ειδικά σε θέματα επαναπατρισμού κλεμμένων αρχαιοτήτων του νησιού μας, καθώς και το Ινστιτούτο Κύπρου, και ειδικότερα το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και Πολιτισμό (STARC), το οποίο με την πάροδο του χρόνου έχει αποδειχθεί, όπως είπε, ένας πολύτιμος συνεργάτης του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των δυο οργανισμών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










694