Ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και ξηρασίας


Ενημερωτική ημερίδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της ξηρασίας διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DISARM.

Μέσω του προγράμματος DISARM (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeΜ) επιτυγχάνεται η συνεργασία σημαντικών ιδρυμάτων σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, με στόχο την ανάπτυξη ενός παρατηρητηρίου και τη δημιουργία εργαλείων έγκαιρης πρόγνωσης δασικών πυρκαγιών και περιόδων ξηρασίας.

Ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι οποίες μαστίζονται από έξαρση των δασικών πυρκαγιών, κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και παρατεταμένη ξηρασία, κατά τη χειμερινή περίοδο, η έγκαιρη πρόγνωση των δύο αυτών φαινομένων αποτελεί άμεση αναγκαιότητα. Πόσο μάλιστα, όταν τα τελευταία χρόνια, η περίοδος των δύο φαινομένων, έχει επιμηκυνθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, και σε αυτή παραβρέθηκαν ανώτεροι λειτουργοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας, του Τμήματος Γεωργίας, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, του Τμήματος Μετεωρολογίας και ακαδημαϊκό προσωπικό του ΙΚυ.

Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος DISARM, καθώς και της χρηστικότητας των εφαρμογών του, από τους φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και της ξηρασίας.

Την παρουσίαση του προγράμματος DISARM ανέλαβε η Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Δρ. Βασιλική Κοτρώνη. Παρών και ο Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΑΑ, Δρ. Θεόδωρος Γιάνναρος, ο οποίος εστίασε στην πρόγνωση εξάπλωσης ενός μετώπου δασικής πυρκαγιάς, μέσω του συστήματος «ΙΡΙΣ».

Παράλληλα, ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης, αναφέρθηκε στον δορυφορικό εντοπισμό των δασικών πυρκαγιών, ενώ ο Δρ. Ιωάννης Προεστός, του Ινστιτούτο Κύπρου μίλησε για την αριθμητική πρόβλεψη του κινδύνου πυρκαγιάς για τη χώρα μας, τα Βαλκάνια και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ των ομιλητών και οι Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος,  Διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ και Δρ. Σίλας Μιχαηλίδης, του Ινστιτούτου Κύπρου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σχέση δασικών πυρκαγιών-κλιματικής αλλαγής, και στη διαδικτυακή πλατφόρμα DISARM για την Κύπρο (http://map.disarmfire.eu/), αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στη σύμπραξη του προγράμματος μαζί με το Ινστιτούτο Κύπρου, συμμετέχουν το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας (NIMH-BAS), το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 7ο Ίδρυμα Θύρας Θεσσαλίας και νησιών των Σποράδων και η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










673