Ξενάγηση Υπουργού Άμυνας στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου


Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος εξήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος την περασμένη Τρίτη ξεναγήθηκε μαζί με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γιώργο Γεωργίου, στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ στην Αθαλάσσα.

Ο κ. Αγγελίδης και η αντιπροσωπεία του ξεναγήθηκαν μεταξύ άλλων στο υπερσύγχρονο εργαστήριο μη επανδρωμένων αεροσκαφών,  τη μονάδα υπερυπολογιστών του Ινστιτούτου, καθώς επίσης και την εγκατάσταση συλλογής ηλιακής ενέργειας με κάτοπτρα Fresnel, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών ψύξης και θέρμανσης μεγάλων κτηρίων, όπως νοσοκομεία και στρατόπεδα. Ενημερώθηκε, επίσης, για τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου. 

Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Άμυνας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι η συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς είναι πάντα ψηλά στις προτεραιότητες του Ινστιτούτου.  Ειδικά, είπε, η συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας προσφέρεται για ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής με τεράστιες ευκαιρίες σε καινοτομία.  Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στον πρωτοποριακό ρόλο των ερευνητικών προγραμμάτων σε Ισραήλ και ΗΠΑ, με ειδική μνεία στο πρόγραμμα Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA), υπογραμμίζοντας παράλληλα την καταλυτική συμβολή τους στην ανάπτυξη της καινοτομίας των χωρών αυτών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα στην έρευνα που διεξάγει και στις τεχνολογικές εφαρμογές που αναπτύσσει, κάτι που, όπως είπε, ενδιαφέρει άμεσα το Υπουργείο Άμυνας, τη δεδομένη περίοδο με τη δημιουργία τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας. Μάλιστα υπέδειξε ότι με τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου, θα μελετήσει συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους ενδεχομένως να υπάρξει συνεργασία, μεταξύ ΙΚυ και Υπουργείου Άμυνας.   

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης ευχαρίστησε το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου για την φιλοξενία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος με τα ερευνητικά επιτεύγματα και τις σύγχρονες,  πρωτοποριακές  εγκαταστάσεις του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










623