Την πρωτοβουλία της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή παρουσίασαν Καδής και ο Πρόεδρος ΙΚύ στον ΟΗΕ


Την πρωτοβουλία της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή, παρουσίασαν ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Σύμβουλος και Ειδικός Απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας,  κατά τη διάρκεια της 25ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη στις 12 Δεκεμβρίου. Στόχος της Συνόδου ήταν να διασαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά η Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές.

Στην παρέμβασή του, ο  Υπουργός Γεωργίας επισήμανε την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με την ευκαιρία αυτή ενημέρωσε την Ολομέλεια της Συνόδου για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόθεση της Κύπρου, να αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε περιφερειακό επίπεδο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της Συνόδου ο Δρ. Καδής και ο Καθηγητής Παπανικόλας είχαν σημαντικό αριθμό επαφών με ομολόγους τους, ενώ αναφορά έγινε και στα πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, στα οποία καταδεικνύεται η κατεπείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια αντίδραση στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Περιβάλλοντος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, για τις βασικές αρχές της «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal), που αποτελεί την πρόταση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία οδηγεί σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2050.

Η πρωτοβουλία της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή στοχεύει στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης, για την αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων των χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Το σχέδιο δράσης συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου, και προτείνει, μέσω μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής έκθεσης, ενέργειες βασισμένες στη Συμφωνία του Παρισιού, με σκοπό τον μετριασμό και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικό ορόσημο στις ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας αποτελεί και η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με θέμα «Προκλήσεις και Λύσεις». Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2020, και σε αυτό θα συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα ευρήματά τους και τις προτεινόμενες ενέργειες και λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε τομείς όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η αυξανόμενη στάθμη του νερού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα ενεργειακά συστήματα, το δομημένο περιβάλλον, η υγεία κλπ.

Πρόκειται για το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πρώτο Συνέδριο, το Μάϊο του 2018, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και στο οποίο συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες από τριάντα χώρες, όπως  οι L. Fabius, P. Taalas και J. Sachs.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1190