ΙΚυ: Με την ομιλία της καθηγ. Joanna Haigh άρχισε η σειρά διαλέξεων Ronald Ross για την Κλιματική Αλλαγή


Στην επεξήγηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τη σημασία, τις αρνητικές επιδράσεις, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα αντιμετώπισής της επικεντρώθηκε η καθηγήτρια Joanna Haigh, πρώην συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, στο Imperial College του Λονδίνου. Η Joanna Haigh ήταν η βασική ομιλήτρια στη διάλεξη «Κλιματική Αλλαγή: Τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε», η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Όπως υπέδειξε η καθηγήτρια Haigh, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων πιστεύει ότι η ταχύτατη υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των αερίων, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τονίζοντας παράλληλα ότι εάν η εκπομπή αερίων συνεχιστεί, τότε το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει να αποβληθεί από την ατμόσφαιρα, με τον ίδιο ρυθμό που εισέρχεται σ’ αυτήν.

Την ίδια στιγμή επιχείρησε να επεξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη της φυσικής συμβάλει στην κατασκευή υπολογιστικών μοντέλων, που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση των κλιματικών διεργασιών. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της αύξησης αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθεί η εκπομπή τους, για να αποφευχθεί η περαιτέρω επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση της χρήσης του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η προώθηση των ηλεκτρικών μέσων μαζικής μεταφοράς, ο περιορισμός των γεωργικών εκπομπών αερίων μέσω της στήριξης της κτηνοτροφίας και της διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και η προώθηση της χρήσης  του υδρογόνου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, αλλά και η εισαγωγή αντλιών  θερμότητας στα κτίρια που κατασκευάζονται.

Την ομιλήτρια προσφώνησε ο Δρ. Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, με τη διάλεξη να σηματοδοτεί  την έναρξη μιας σειράς ετήσιων διαλέξεων, αφιερωμένων στη μνήμη του Βρετανού γιατρού, Sir Ronald Ross (1857-1932), που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1902, για το έργο του σχετικά με τη μετάδοση της ελονοσίας, έπειτα από επιτόπια εργασία που πραγματοποίησε στην Ασία και την Κύπρο.

Η σειρά ετήσιων διαλέξεων Ronald Ross, αποτελεί μέρος κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία. Σκοπός είναι εξέχοντες Βρετανοί επιστήμονες, πρωτοπόροι στους τομείς ερευνών τους, να βρεθούν και να παρουσιάσουν το έργο τους στην Κύπρο. Στη διάλεξη παρευρέθηκαν ο Βρετανός Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, κ. Ian Whitting, προσωπικότητες απ’ την Ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικοί αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










664