Δύο Ερευνητικά προγράμματα με συμβολή του IΚύ έλαβαν παγκοσμίου κύρους βραβεία


Από το Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης

Τιμητικά βραβεία παγκόσμιου κύρους κέρδισαν δύο ερευνητικά προγράμματα, στα οποία το Ινστιτούτο Κύπρου είχε σημαντική συμβολή.  Τα βραβεία απονεμήθηκαν από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Φόρουμ της Σαγκάης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας απονέμει κάθε 2 χρόνια, 10 τέτοια βραβεία, στο πεδίο των Αρχαιολογικών Ανακαλύψεων.

Το πρώτο βραβείο αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα στην Κέρο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, και συγκεκριμένα την πρωτοποριακή συμβολή του στην κατανόηση της πρώιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την Εποχή του Χαλκού. Το βραβείο παρέλαβαν ο Καθηγητής Colin Renfrew και ο Δρ Michael Boyd, διευθυντές του προγράμματος στην Κέρο, στο οποίο συμμετέχει και η επίκουρη Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Εύη Μαργαρίτη, ως βοηθός Διευθύντρια. Επιπλέον, η Δρ. Μαργαρίτη ηγείται του προγράμματος URBAN: Οι απαρχές της αστικοποίησης στην Ευρώπη,  που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΕΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’ΝΗΣΙΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ’’, το οποίο επίσης υποστηρίζει την έρευνα στην Κέρο.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ. Abidemi Babalola, για την ανακάλυψη μιας παραδοσιακής τεχνικής στην υαλουργία από αυτόχθονες Αφρικανούς στη Νοτιοδυτική Νιγηρία, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Thilo Rehren, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου. Μάλιστα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη, ο Δρ. Babalola συνεχίζει την έρευνα του ως ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Κύπρου.

Το Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης (SAF), που ιδρύθηκε το 2013, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην προώθηση της έρευνας, της προστασίας, και της χρήσης των αρχαιολογικών πόρων και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα βραβεία SAF αναγνωρίζουν τα άτομα και τους οργανισμούς που έχουν επιτύχει τη διάκριση μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και επιστημονικών διεργασιών που σχετίζονται με το παρελθόν της ανθρωπότητας και έχουν προσφέρει νέες γνώσεις, ιδιαίτερα σημαντικές για τον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον του.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










775