Το Ινστιτούτο Κύπρου Φιλοξένησε τη Δεύτερη Συνάντηση της Σύμπραξης «Confluences»


 Για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ανατολική Μεσόγειο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη συνάντηση της Σύμπραξης «Confluences» στους τομείς της Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία φιλοξενήθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου, στις 7 Φεβρουαρίου 2020. Η Σύμπραξη «Confluences», αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία των γαλλόφωνων εκπαιδευτικών και ερευνητικών Ινστιτούτων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι «Καινοτόμες Λύσεις για την Προστασία και Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο», μεταξύ των οποίων η βεβήλωσης των μνημείων και η παράνομη διακίνηση περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και ο μεγάλος αντίκτυπος της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Πρέσβειρα της Γαλλίας, κα. Isabelle Dumont, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, ο Υπαστυνόμος και Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης, η Διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Δρ. Véronique Chankowski, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας.

Οι εκπρόσωποι γαλλικών και γαλλόφωνων Ινστιτούτων της Ανατολικής Μεσογείου, συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας με στόχο την προώθηση προηγμένης έρευνας, η οποία θα αντιμετωπίζει δραστικά τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές προκλήσεις στην περιοχή. Στη συζήτηση τονίστηκαν οι επερχόμενες προκλήσεις που θα επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή, διαπιστώθηκε η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσεων μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε και η δημιουργία κοινών βάσεων αποθήκευσης δεδομένων. Εξετάστηκε επίσης η προοπτική προσφοράς εκπαιδευτικής κατάρτισης σε επιστημονικό προσωπικό και σε νέους ερευνητές, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεργασία και τη συμμετοχή των τοπικών φορέων υπεύθυνων για τη διαχείριση, προστασία και προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιπρόσθετα, τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμπραξης, συμφώνησαν να οργανώσουν συνέδρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια εκπαιδευτικής κατάρτισης, αλλά και να δημιουργήσουν μια κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέψει στο ευρύ κοινό να μοιραστεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες του για την καλύτερη προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η Σύμπραξη «Confluences» ( http://confluences.cyi.ac.cy ), συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και συστάθηκε σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία στην Κύπρο και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










490