ΙΚυ: Η τέχνη του Ραφαήλ στο μικροσκόπιο της επιστήμης


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διαδικτυακό σεμινάριο με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα διεπιστημονικών μελετών και αναλύσεων των τοιχογραφιών του Ραφαήλ και του εργαστηρίου του στη βίλα Φαρνεσίνα στη Ρώμη, παρουσίασε σε πρόσφατο  διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar) ο Καθηγητής Antonio Sgamellotti του Πανεπιστημίου της Περούτζια. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στη ζωγραφική διακόσμηση της «Στοάς του Έρωτα και της Ψυχής» που πήρε την ονομασία της από τη θεματική των εντυπωσιακών τοιχογραφιών στο  θόλο της Στοάς, έργο του μεγάλου ζωγράφου Ραφαήλ και του εργαστηρίου του το 1518.

Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώθηκε την Τρίτη, 30 Ιουνίου, από τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας»/Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο και τη Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών, με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη, καθώς το 2020 έχει καθιερωθεί ως έτος Ραφαήλ.

Η παρουσίαση του διεπιστημονικού προγράμματος στη βίλα Φαρνεσίνα, του οποίου ηγήθηκαν ο Καθηγητής Sgamellotti και η Καθηγήτρια Virginia Lapenta, ανέλυσε τα υλικά και την τεχνική της τοιχογράφησης της «Στοάς του Έρωτα και της Ψυχής». Επίσης, παρουσιάστηκε η ψηφιοποίηση της Στοάς και η εικονική αναπαράστασή της (http://vcg.isti.cnr.it/farnesina/) έργο ων ερευνητών Eliana Siotto και Gianpaolo Palma (Ινστιτούτο Πληροφορικών Επιστημών και Τεχνολογιών, CNR – Πίζα).

Μετά από σύντομους χαιρετισμούς από τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, κ. Andrea Cavallari και τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης Α.Γ. Λεβέντη, κ. Λουκία Χατζηγαβριήλ, ο Καθηγητής Sgamellotti εξήγησε κάποια από τα μυστικά της Βίλας Φαρνεσίνα και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της αποκατάστασης, της ανάλυσης και της συντήρησης των τοιχογραφιών της «Στοάς του Έρωτος και της Ψυχής». Η μεθοδολογία του εν λόγω προγράμματος αποτελεί παράδειγμα διεπιστημονικής προσέγγισης με στόχο την παροχή νέων γνώσεων για το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της καλλιτεχνικής παραγωγής καλλιτεχνών όπως ο Ραφαήλ. Χωρίς αμφιβολία, η λεπτομερής ζωγραφική αναπαράσταση 170 εξωτικών φυτών και φρούτων  από όλο τον κόσμο, τα περισσότερα άγνωστα μέχρι τότε στην Ευρώπη, αντανακλά την επίδραση των σημαντικών γεωγραφικών ανακαλύψεων ευρωπαίων εξερευνητών και θαλασσοπόρων, τη σημασία του εμπορίου όπως και τη σύγχρονη  «δίψα» για επιστημονική γνώση και πρόοδο.

Στην αντιφώνηση του ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου και Διευθυντής των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας», Δρ. Νικόλας Μπακιρτζής, έκανε ειδική αναφορά στον πολυσχιδή ρόλο των καλλιτεχνικών εργαστηρίων στις κοινωνίες της Αναγέννησης. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της

επιστήμης και της τεχνολογίας να συγχρονίζονται με τους προβληματισμούς των ανθρωπιστικών επιστημών και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την ιστορίας της τέχνης. Οι σύγχρονες διεπιστημονικές μέθοδοι και εφαρμογές στη μελέτη έργων τέχνης και μνημείων που εφαρμόζονται στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης στο Ινστιτούτο Κύπρου έχουν εξαιρετικές ερευνητικές προοπτικές και αποτελέσματα στην έρευνα της αρχαιολογίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

Το διαδικτυακό σεμινάριο αποτελεί προοίμιο της έκθεσης "Raffaello in Villa Farnesina: Galatea e Psiche” το οποίο θα αφορά τις μελέτες των Καθηγητών Sgamellotti και Lapenta και θα συνδιοργανωθεί από την Πινακοθήκη Α. Γ. Λεβέντη, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Κύπρου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










853