ΙΚυ: Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020 στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Επιστήμη και Κοινωνία»


Η απονομή του φετινού βραβείου Νόμπελ Χημείας, πρώτη φορά σε δύο γυναίκες, την Emmanuelle Charpentier και την Jennifer Doudna, για την ανακάλυψη μιας επαναστατικής μεθόδου γονιδιωματικής επιδιόρθωσης, θα απασχολήσουν την εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία», που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 23:00, από το ΡΙΚ1.

Την εκπομπή συντονίζει ο ακαδημαϊκός Κώστας Ν. Παπανικόλας, με παρουσιάστρια τη Νατάσα Καυκαλιά, και φιλοξενούμενους τους Δρα Λεωνίδα Φυλακτού, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, Δρα Νίκο Μοσχονά, Καθηγητή Ιατρικής Μοριακής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Πατρών, και Δρα Νεκτάριο Ταβερναράκη, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι συνομιλητές αναμένεται να εστιάσουν  στις προεκτράσεις της επαναστατικής αυτής μεθόδου, η οποία αποτελεί ένα «γενετικό ψαλίδι», που επιτρέπει την αλλαγή του DNA των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. Ενδεικτική είναι δήλωση του εκπροσώπου της Σουηδικής Ακαδημίας, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακάλυψη “Επανεγγραφή του κώδικα της ζωής”.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν επίσης οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις μερίδας του πληθυσμού, η οποία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τέτοιες επιστημονικές ανακαλύψεις, θέτοντας επιτακτικά θέμα ηθικής και δεοντολογίας.

Το κοινό μπορεί να συμμετάσχει στην εκπομπή αποστέλλοντας τις δικές του ερωτήσεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση epistimi&koinonia@cybc.com.cy ή στη σελίδα στο Facebook @EpistimiKaiKoinonia.

Η εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία» θα προβάλλεται από το ΡΙΚ1 και το Δορυφορικό Πρόγραμμα, κάθε δεύτερη Παρασκευή, στις 23:00 και σε επανάληψη από το ΡΙΚ1 την Κυριακή, στις 14:15 και από το ΡΙΚ2 τη Δευτέρα, στις 18:30.

Η εκπομπή θα μεταδίδεται μέσω live streaming και από τη σελίδα του ΡΙΚ: http://cybc.com.cy/live-tv/%cf%81%ce%b9%ce%ba-1/

Χορηγός της εκπομπής η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










517