Ο ρόλος της Θερμικής Ηλιακής Ενέργειας για αντιμετώιση της Κλιματικής Αλλαγής σε Διεθνές Συνέδριο του ΙΚύ


Με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο εκδηλώνεται η Κλιματική Αλλαγή, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν κορυφαίοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες απ’ όλο το κόσμο, οι οποίοι συμμετείχαν στο 2o Διεθνές Συνέδριο CSP4Climate 2020 με τίτλο «Η απεξάρτηση από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της θερμικής ηλιακής ενέργειας», που φιλοξένησε το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).

Το συνέδριο παρακολούθησαν διαδικτυακά πέραν των 450 ατόμων, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τελευταία ευρήματα αναφορικά με τις επερχόμενες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, και την ετοιμότητα της ανθρωπότητας να τις αντιμετωπίσει.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι προβλέψεις από τα κλιματικά μοντέλα είναι δυσοίωνες, καθώς παρουσιάζουν ακραίες κλιματολογικές πιέσεις για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στην οποία κατοικούν αυτή τη στιγμή πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η ερημοποίηση και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευημερία και για την επιβίωση των κατοίκων, και συνεπώς οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν άμεσα.

Παράλληλα, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας – με ειδικότητα κυρίως σε θέματα ηλιακών θερμικών τεχνολογιών, παρουσίασαν τα βασικά χαρακτηριστικά των τεχνολογιών CSP, επεξηγώντας παράλληλα τον τρόπο, με τον οποίο αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της μετάβασης σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, βασισμένο στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι άφθονη.

Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Cyprus Solar Thermal Energy Chair for the Eastern Mediterranean (CySTEM – Chair)” το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ορίζοντα 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση, μέσω του καναλιού του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube (Ημέρα 1, Ημέρα 2, Ημέρα 3) ή της σελίδας του ΙΚυ στο Facebook, καθώς επίσης μέσω ηλεκτρονικής εγγραφής στην πλατφόρμα GoToWebinar.

Του συνεδρίου είχε προηγηθεί διαδικτυακό σεμινάριο επικεντρωμένο στο ερευνητικό πρόγραμμα “CySTEM” και στα αποτελέσματά του. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα διάφορα ευρήματα του CySTEM ERA Chair, με ιδιαίτερη έμφαση στα επιτεύγματα και την πρόοδο των ερευνών του Ινστιτούτου Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η αύξηση των επιστημονικών και πειραματικών δυνατοτήτων στην Ηλιακή Θερμική Ενέργεια Συγκεντρωτικού Τύπου, καθώς και η επέκτασή αυτών των δυνατοτήτων σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως στην ενεργειακή αποθήκευση και στις τεχνολογίες έξυπνων συστημάτων πλέγματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










627