IΚύ: Πρόσκληση στην εκδήλωση διάδοσης του NI4OS-Europe


Την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση διάδοσης του NI4OS-Europe, ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου. Η εκδήλωση έχει στόχο την παροχή ενημέρωσης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τη σημασία της εφαρμογής του EOSC, τις νέες εξελίξεις στα δεδομένα FAIR, τον ρόλο και τις δράσεις του NI4OS-Europe, καθώς και το εθνικό σχέδιο πρωτοβουλίας Open Science Cloud.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και έχει τεράστια αξία για μια ποικιλία ενδιαφερομένων όπως ακαδημαϊκοί, ερευνητές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, χρηματοδότες, βιβλιοθηκονόμοι καθώς και για όλους τους λάτρεις της Ανοικτής Επιστήμης.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, καθώς και στοιχεία εγγραφής μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο: https://events.ni4os.eu/event/46/overview

Το έργο «Εθνικές πρωτοβουλίες για την ανοικτή επιστήμη στην Ευρώπη» (NI4OS-Europe) έχει ως στόχο να συμβάλει σημαντικά στο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Ανοικτού Νέφους Επιστήμης (EOSC), να δεσμευτεί για τη διακυβέρνηση του EOSC και να διασφαλίσει την συμμετοχικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας ανοικτής επιστήμης. Ένας από τους κύριους στόχους του NI4OS-Europe είναι η δημιουργία των Εθνικών Πρωτοβουλιών Ανοικτού Νέφους Επιστήμης (NOSCIs) σε κάθε μία από τις 15 χώρες μέλη της.

Το NOSCI προβλέπεται ως συνασπισμός εθνικών οργανισμών που έχουν εξέχοντα ρόλο και ενδιαφέρον για το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC). Κύριος στόχος του NOSCI θα είναι η προώθηση συνεργειών σε εθνικό επίπεδο και η βελτιστοποίηση/διατύπωση της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα αυτό του OSC, συμπεριλαμβανομένης του EOSC. Οι εθνικές πρωτοβουλίες προβλέπεται να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες και να διευκολύνουν τη διακυβέρνηση της EOSC.

Το NI4OS-Europe θα διευκολύνει την πρόσβαση σε υποδομές, δεδομένα, πόρους και υπηρεσίες για να επωφεληθούν οι χρήστες από την ανταλλαγή και την εκμετάλλευση τεχνογνωσίας, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για την αύξηση της ικανότητας καινοτομίας της περιφερειακής επιστήμης. Παράλληλα, η συνεργασία του NI4OS-Europe με άλλα έργα που σχετίζονται με το EOSC θα αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό τοπίο Ανοικτής Επιστήμης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο όραμα του EOSC για ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς επιστήμη και καινοτομία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










543