ΙΚύ: Ημέρα της Γης 2021. Η ώρα για το μέλλον είναι τώρα


Με αφορμή την Ημέρα της Γης, το Ινστιτούτο Κύπρου επιδιώκει ένα αειφόρο και βιώσιμο μέλλον, όπου ο πλανήτης θα προστατεύεται από την ραγδαία εξελισσόμενη κλιματική κρίση. Η Κύπρος, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο!

Η 22α Απριλίου σηματοδοτεί την 51η επέτειο της Ημέρας της Γης, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφορίας για τον πλανήτη μας. Καθώς η ανθρωπότητα παραμένει επικεντρωμένη στη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού, η Ημέρα της Γης υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιδράσουμε άμεσα, αντιμετωπίζοντας άλλη μια παγκόσμια απειλή, αυτή της κλιματικής αλλαγής.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Γι’ αυτό, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον μας, θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε μια συντονισμένη δράση για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Ειδικότερα για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που αποτελούν το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, η σημασία είναι τεράστια. Τα Καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο θερμά, με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να περιλαμβάνονται στις πιο θερμές του πλανήτη. Μια πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και την Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, κατέδειξε ότι εάν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, σε 30 με 80 χρόνια από τώρα, παρατεταμένα κύματα καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 56 βαθμούς Κελσίου, πιθανότατα να αποτελούν τον κανόνα, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωσή.

Η ώρα να δράσουμε, για την αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι τώρα! Το μέλλον μας διακυβεύεται!

Το Ινστιτούτο Κύπρου δεσμεύεται να συμβάλει σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, στηρίζοντας την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και τους ίδιους τους πολίτες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή, λόγω της κλιματικής κρίσης. Το Ινστιτούτο Κύπρου πρωτοπορεί στην έρευνα και την καινοτομία σε πολλούς σχετικούς τομείς, όπως το κλίμα, το νερό και η ενέργεια. Υποστηρίζει την κυβέρνηση στις μετρήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, ενώ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες στην κλιματική έρευνα, μέσω των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων. Παράλληλα, ως μέλος του κυπριακού παραρτήματος Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDSN Cyprus), προωθεί ενεργά την Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τους 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΚυ, έχει την τιμή να συντονίζει το επιστημονικό μέρος της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον συντονισμό της Κλιματικής Δράσης στην Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με στόχο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τέλος, το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα για όλες τις ηλικίες, και στοχεύει στην εισαγωγή ακόμα περισσότερων δραστηριοτήτων που θα επιτρέπουν στο κοινό να ασχοληθεί με τη δράση για το κλίμα. Συχνά τείνουμε να βλέπουμε την κλιματική κρίση σαν ένα ζήτημα μεγάλο και περίπλοκο, ώστε να αποκτά νόημα κάθε μεμονωμένη ή τοπική δράση. Ωστόσο, όπως μας έχει διδάξει ο τελευταίος χρόνος όσον αφορά την παγκόσμια δημόσια ασφάλεια και ευημερία, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, καθώς καμία ενέργεια δεν είναι αμελητέα.

Για να μάθετε περισσότερα για το Ινστιτούτο Κύπρου και τη δράση του στην προώθηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και να συμμετέχετε στις δραστηριότητές του, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: cyi.ac.cy  

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










570