ΙΚύ: Ένα βήμα πιο κοντά στη σύσταση περιφερειακής στρατηγικής για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής


Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης 

Δράσεις και μέτρα για σύσταση κοινής περιφερειακής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην βάση επιστημονικών ευρημάτων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου. Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Ιουλίου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για το Συντονισμό Δράσεων για Αντιμετώπιση των Συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ).

Στο διαδικτυακό σεμινάριο έλαβαν μέρος πέραν των 100 επιστημόνων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης, διεθνείς εμπειρογνώμονες καθώς και μέλη διεθνών οργανισμών. Τις επιστημονικές δράσεις της Πρωτοβουλίας συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου, με τη συμμετοχή επιστημόνων από 25 χώρες, οι οποίοι ασχολούνται με την σύνταξη συμπερασμάτων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και εφαρμογή της Συνθήκης των Παρισίων, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΑΜΜΑ).

Στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή ΑΜΜΑ, το  εγχείρημα είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες. Πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και την Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, κατέδειξε ότι εάν η σημερινή πορεία συνεχιστεί, τότε στα επόμενα 30 με 80 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα, με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 56 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση.

Μάλιστα, ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, Σύμβουλος και Απεσταλμένος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για θέματα κλιματικής αλλαγής, ο οποίος και ηγείται του επιστημονικού συντονισμού της Πρωτοβουλίας, τόνισε πως οι άνευ προηγουμένου καύσωνες, που τις τελευταίες εβδομάδες μαστίζουν το βόρειο ημισφαίριο, καθώς και οι καταστροφικές πυρκαγιές, τις τραγικές συνέπειες των οποίων βιώνει και η Κύπρος, δυστυχώς καταδεικνύουν μόνο την αρχή των πρωτοφανών κινδύνων, τους οποίους θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, χωρίς την έγκαιρη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Τα ευρήματα και οι προτάσεις των επιστημονικών ομάδων της Πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της ΑΜΜΑ θα παρουσιαστούν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Οκτωβρίου 2021, και κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να τεθούν τα θεμέλια για τη σύσταση μιας κοινής περιφερειακής στρατηγικής. Το Συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Κύπρου και η Κυπριακή Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, αναμένεται να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων των χωρών της ΑΜΜΑ, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και σχεδιαστές πολιτικής.

Στη διοργάνωση του συνεδρίου συμμετέχουν  επίσης η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαΐκής Επιτροπής στην Κύπρο, καθώς και το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (EMME-CARE).

Για περισσότερες πληροφορίες: climatechnage2021.org




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










625