Ερευνητές του ΙΚυ δημιούργησαν Αντίγραφο Μεσαιωνικού Εκκλησιαστικού Κειμηλίου


Της Μαρωνίτικης Εκκλησίας  του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια 

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών, κ. Σελήμ Σφέιρ, αντίγραφο ενός ριπιδίου με σταυρό, δηλαδή ενός λειτουργικού σκεύους, από τα ιερά κειμήλια της Μαρωνίτικης κατεχόμενης Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια.

Ο λειτουργικός σταυρός, είναι φτιαγμένος από κράμα χαλκού και σιδήρου και χρονολογείται γύρω στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. Το αντικείμενο περιήλθε στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 1966, για να εκτεθεί αργότερα στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο στεγάζεται στο Κάστρο της Λεμεσού. Είναι αμφίπλευρος και στο μέσον της μίας πλευράς απεικονίζεται παράσταση της Σταύρωσης, με επιγραφή δεξιά, αριστερά και πάνω από τον Εσταυρωμένο Χριστό, ενώ πιο κάτω παρουσιάζεται το άνω μέρος του Χριστού.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε αναθέσει στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) τη δημιουργία αυτού του αντιγράφου. Για τη δημιουργία του αντιγράφου ακολουθήθηκε συγκεκριμένη τεχνική διαδικασία, βασισμένη στις ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΚυ. Η διαδικασία περιελάμβανε τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου νέφους σημείων, και η παραγωγή ενός μοντέλου επιφανειών.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την δημιουργία του αντιγράφου ήταν αυτή του lost – wax casting, και η επιλογή του υλικού ήταν χυτεύσιμο πλαστικό (ένα είδος κεριού), το οποίο δεν αφήνει υπολείμματα. Στην ουσία το αντίγραφο που τυπώθηκε ήταν το εκμαγείο που χρησιμοποιήθηκε από το χυτήριο. Μετά τη δημιουργία του ορειχάλκινου αντιγράφου, έγινε οξείδωσή του.

Η αισθητική παρέμβαση στην επιφάνεια του μεταλλικού αντιγράφου έγινε από τον Δρα Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, και περιελάμβανε οξείδωση παλαίωσης της μεταλλικής επιφάνειας, καθώς και δευτερογενή παρέμβαση με φυσικές χρωστικές ουσίες μεταλλικών οξειδίων για να αποδίδουν, στο πλαίσιο του δυνατού, την αυθεντική εικόνα των μεταλλικών επιφανειών του πρωτοτύπου. Στόχος της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε ήταν η παράδοση ενός αντίγραφου, που να αποδίδει το πρωτότυπο όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, τόσο αισθητικά, όσο και ποιοτικά σε χρώματα, βάρος και υφή.

Το συντονισμό της όλης διαδικασίας εκ μέρους του Ινστιτούτου Κύπρου ανέλαβε η Μαρίνα Φάκα, από το Εργαστήριο Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέα Πίττα» (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το γραφείο του Διευθυντή Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρα Βασίλη Τσάκαλου.

Η ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου Κύπρου εκτός από την Μαρίνα Φάκα (συλλογή πληροφοριών και επεξεργασία δεδομένων) περιελάμβανε τον Δρα Dante Abate (συλλογή πληροφοριών), τη Δρα Svetlana Gasanova (συλλογή πληροφοριών), και τον Αγάπιο Αγαπίου (εκτύπωση κέρινου αντιγράφου). Σημαντική συμβολή είχαν επίσης ο Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος (καλλιτεχνική επιμέλεια μεταλλικού αντιγράφου) και η εταιρία Α. Ευαγγελίδης και Υιός ΛΤΔ (δημιουργία μεταλλικού αντιγράφου).
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


406