Μύθοι και πραγματικότητες για τα εμβόλια στο επίκεντρο εκδηλωσης του Ινστιτούτου Κύπρου


Το επίμαχο θέμα των εμβολίων, με αφορμή και τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Εμβόλια: Μύθοι και πραγματικότητες», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουλίου, στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Το θέμα ανέπτυξε ο Καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Επικεφαλής Λοιμωδών Νοσημάτων και Ανοσίας στο Imperial College London, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολίων ως ακρογωνιαίου λίθου για την προστασία της δημόσιας υγείας, στην κατά καιρούς αμφισβήτηση των εμβολίων, καθώς και στους μύθους και τις πραγματικότητες που τα περιβάλλουν.

Στη διάρκεια της παρουσίασης ο Καθηγητής Χριστοφιδης προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για την ανάπτυξη των πιο σημαντικών εμβολίων, αρχίζοντας από τον 18ο αιώνα μεχρι σήμερα και τόνισε ότι τα εμβόλια ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενο διαμάχης και αμφισβήτησης από μερίδα του πληθυσμού σε πολλές χώρες. Ωστόσο, υπογράμμισε, σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, τα εμβόλια ήταν αυτά που έσωσαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, ο Καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης, υπέδειξε ότι τα εμβόλια αποτελούν ίσως το μοναδικό όπλο κατά της πανδημίας covid-19 και η αποτελεσματικότητα τους καταρρίπτει ένα προς ένα τους μύθους, αλλά και τα σενάρια συνωμοσίας που τα συνοδευουν.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους παρευρισκόμενους, αλλα και ευρύτερα στους πολίτες, υπέδειξε ότι θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ώστε η ταλαιπωρία των δύο τελευταίων χρόνων να τερματιστεί.

Οφείλουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά, να το πράξουμε τώρα, όχι μόνο για να προφυλάξουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας, αλλά κυρίως τα παιδιά μας, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι σε ένα μήνα θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Αν δεν εμβολιαστούμε κατέληξε ο ο καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης, η κατάσταση θα διαιωινίζεται και αρκετοί ακόμα συνάνθρωποι μας θα νοσήσουν ή θα χάσουν τη ζωή τους από τον covid-19.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










592