Διάλεξη ΙΚυ, Βρετανικής Αρμοστείας για επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία


Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, από το Ινστιτούτο Κύπρου και την Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων Ronald Ross.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Sir Andrew Haines, ο οποίος προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ζήτησε συντονισμένη δράση από επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες για ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των επιπτώσεών της.

Τον ομιλητή προσφώνησε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Stephen Lillie, ο οποίος σημείωσε ότι η επικείμενη 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), είναι ίσως η «τελευταία και καλύτερη ευκαιρία, για να βάλουμε τον πλανήτη σε πορεία αντιμετώπισης της καταστροφικής, και ενδεχομένως μη αναστρέψιμης παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Haines, η Κλιματική Αλλαγή προβλέπεται να έχει εκτεταμένες και δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. «Οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι άμεσες (έντονη ζέστη), διαμεσολαβούμενες διαμέσου των οικοσυστημάτων και να αφορούν αλλαγές στις επιπτώσεις και τη μεταφορά μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και της ελονοσίας, ή ακόμη να προκαλούν και να εντείνουν σύνθετα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως η εξαθλίωση και η μετανάστευση πληθυσμών», υπέδειξε ο Καθηγητής.

Παράλληλα, ο Sir Haines επισήμανε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Κλιματική Αλλαγή έχει επιφέρει ήδη κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Κάνοντας μάλιστα αναφορά σε μια πρόσφατη μελέτη - βασισμένη σε δεδομένα από 700 και πλέον τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, υπέδειξε ότι πάνω από το 30% των θανάτων που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, τις τελευταίες δυο δεκαετίες, μπορούν να αποδοθούν στην Κλιματική Αλλαγή.

«Η εφαρμογή πολιτικών για την προώθηση ανθεκτικών συστημάτων υγείας, ικανών να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση, μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία, ενώ παράλληλα, η ταχεία μείωση των εκπομπών ρύπων, και ο περιορισμός της μέσης παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, πολύ πιο κάτω από τους 2°C, αποτελούν επιτακτική ανάγκη. Η εκτίμηση των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων είναι κρίσιμη και μπορεί να δώσει επιπλέον κίνητρα για κλιματική δράση από τους πολιτικούς», τόνισε κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο Sir Haines.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










475