Καθοριστική συμβολή των Drones του Ινστ. Κύπρου στην αποτροπή, εντοπισμό, διαχείριση πυρκαγιών


Σωτήρια ήταν η συνδρομή drone του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), το οποίο κατά τη διάρκεια πτήσης παρατήρησης για ενδεχόμενες εστίες φωτιάς, εντόπισε κακόβουλη προσπάθεια πυρκαγιάς σε αγροτική περιοχή στην Ορούντα.

Με τη βοήθεια χειριστή του Ινστιτούτου Κύπρου, το drone προσέγγισε το σημείο με αποτέλεσμα ο δράστης να αναγκαστεί να κατασβέσει τη φωτιά, προτού αυτή επεκταθεί. Παράλληλα, ο χειριστής του drone ενημέρωσε την Αστυνομία και υπέδειξε το σημείο στα μέλη του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού Περιστερώνας, που ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Δασών και Ινστιτούτου Κύπρου, που αφορά στη συνεχή ανάπτυξη τεχνολογίας μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων – γνωστών ως drones, με σκοπό την πρόληψη, εντοπισμό και διαχείριση πυρκαγιών.

Το USRL, το οποίο υπάγεται στο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, έχει μοναδική τεχνογνωσία στην κατασκευή και ανάπτυξη σκαφών όλων των διαστάσεων και πολλαπλών δυνατοτήτων.  

Τα drones που κατασκευάζονται στο ΙΚυ για σκοπούς περιβαλλοντικής επιτήρησης, σε μια εξαιρετικά στενή και παραγωγική συνεργασία με το Τμήμα Δασών, είναι ευέλικτα και οικονομικά, με δυνατότητες αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης και εξοπλισμένα με video/θερμικές κάμερες. Είναι ιδανικά για σκοπούς συνεχούς επιτήρησης και πυροπροστασίας δύσβατων περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα το σύστημα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τμήματος Δασών, αναπτύχθηκε στην ολότητα του στο ΙΚυ και αποτελείται από ένα μοναδικό συνδυασμό ενός μη-επανδρωμένου αεροσκάφους σταθερής πτέρυγας για σκοπούς εναέριας παρατήρησης, και ενός υπερ-ευέλικτου και γρήγορου τετρακόπτερου για επιτόπιους ελέγχους άμεσης απόκρισης. Και τα δύο εναέρια συστήματα είναι πλήρως συμβατά με το καινοτόμο λογισμικό επίγειου κέντρου ελέγχου και το υλικολογισμικό αυτόματου πιλότου που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την ομάδα ανάπτυξης λογισμικού του USRL, βελτιστοποιημένα για εφαρμογές παρακολούθησης και απόκρισης έκτακτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα drone του Ινστιτούτου Κύπρου αναμένεται να αξιοποιηθούν στο εγγύς μέλλον και από την Αστυνομία Κύπρου, σε μία στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για εντοπισμό αρχαιοκάπηλων και τυμβωρύχων, κάτι που θα συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










447