Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Φίλων του ΙΚυ στις στο ΡΙΚ


Την Τετάρτη, 16 Φεβρουάριου 2022, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), αποτελούμενη από τον Πρόεδρό του, Δρα Πέτρο Καρεκλά, τον Γραμματέα Δρα Λάζαρο Σαββίδη και το μέλος, κα Μύρια Αβρααμίδου, συνοδευόμενοι από τον Δρα Κωνσταντίνο Κλεοβούλου, Βοηθό Αντιπρόεδρο Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΙΚυ, πραγματοποίησε συνάντηση με την ηγεσία του ΡΙΚ στις εγκαταστάσεις του στην Αγλαντζιά.

Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου των Φίλων του ΙΚυ προέβη, παρουσία του νέου Προέδρου του Δ.Σ. του ΡΙΚ, κ. Μιχάλη Π. Μιχαήλ και του Γενικού Διευθυντή κ. Θανάση Τσόκου, σε μια σύντομη ενημέρωση για το προφίλ, την αποστολή και τις  δραστηριότητες του Ινστιτούτου Κύπρου, τα σημαντικά επιτεύγματά του, ιδιαίτερα στην προσέλκυση ανταγωνιστικής χρηματοδότησης και στη δημιουργία μοναδικών, υπερσύγχρονων ερευνητικών υποδομών, οι οποίες εξυπηρετούν όχι μόνο τις ανάγκες των ερευνητών του ΙΚυ, αλλά και της Κυπριακής και περιφερειακής επιστημονικής κοινότητας.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές επικεντρώθηκε στον καθοριστικό και υποστηρικτικό ρόλο που διαδραματίζει το ΙΚυ στην προσπάθεια της Κύπρου για επίτευξη των στόχων της σε διάφορους τομείς που αφορούν τη βελτίωση της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά στην πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΙΚυ με το Τμήμα Δασών και άλλους εμπλεκομένους φορείς, για την πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, όπως και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Αστυνομία Κύπρου για καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, με χρήση τελευταίας τεχνολογίας Drones, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τους ερευνητές του ΙΚυ.

Ο Δρ. Καρεκλάς παρουσίασε επίσης μερικά από τα πρόσφατα επιτεύγματα του Ινστιτούτου, τονίζοντας την τεχνογνωσία, καθώς και τον πρωτοπόρο ρόλο που διαδραματίζει σε θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η υπολογιστική επιστήμη, η επιστήμη δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη και φυσικά το ύψιστης σημασίας επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Ειδικότερα επισήμανε τον αντίκτυπο αυτού του φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα, και σημείωσε τον σημαντικό και ηγετικό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει το ΙΚυ, καθώς και τις προσπάθειες του για εξεύρεση λύσεων, μέσω της έρευνας, αλλά και τον επιστημονικό συντονισμό της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για την Κλιματική Αλλαγή και τον καταρτισμό ενός κοινού Σχεδίου Δράσης ανάμεσα στα κράτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας, το Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσε με πλήρη επιτυχία τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο, το 2ο Διεθνές Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου υπογράμμισε το ρόλο των ΜΜΕ, και ιδιαίτερα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στην προσπάθεια καλλιέργειας και προώθησης της κουλτούρας της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον τόπο μας.

Η ηγεσία του ΡΙΚ, εξήρε το έργο του ΙΚυ, και αναγνώρισε την ανάγκη συστηματικής προώθησης του έργου του Ινστιτούτου Κύπρου στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ κ. Μιχαήλ επισήμανε ότι ο ρόλος του ΡΙΚ θα είναι καταλυτικός προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτής της εποικοδομητικής συζήτησης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στους τρόπους συνέχισης και ενίσχυσης της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών.

Μεταξύ των διαφόρων δράσεων που προτάθηκαν είναι:

  • Προγραμματισμός επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΡΙΚ στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ το συντομότερο.
  • Πρόσκληση σε δημοσιογράφους του ΡΙΚ για πραγματοποίηση επίσκεψης στο ΙΚυ και σύνταξης ρεπορτάζ σχετικά με τις ερευνητικές του δραστηριότητες και υποδομές.
  • Πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΡΙΚ για Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την επισημοποίηση και περαιτέρω επέκταση των κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο Οργανισμών.
  • Αποστολή του προγράμματος μελλοντικών εκδηλώσεων του ΙΚυ στο ΡΙΚ σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεών του.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










442