Η Επιστήμη ο μεγάλος νικητής στο sCYence Fair 2022 του Ινστιτούτου Κύπρου


Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair” του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Απριλίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς.

Στο “sCYence Fair 2022”, που στόχο έχει να αναδείξει την Επιστήμη και την Τεχνολογία μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους, συμμετείχαν μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, οι οποίοι παρουσίασαν τις δικές τους ευφάνταστες προτάσεις, με τις καλύτερες να βραβεύονται.

Τα βραβεία μαζί με χρηματικό έπαθλο 300, 200 και 100 ευρώ αντίστοιχα, επέδωσαν στους μεγάλους νικητές των τριών κατηγοριών, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Αντρέας Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς και ο Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Μιχάλης Γιάγκου.

Δημοτικά

1ο Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Β’ – «ZY-mart box»

2ο Βραβείο: Ecole Franco-Chypriote de Nicosie – «The Blob»

3ο Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Ξυλοφάγου Β’ - «Τσουνάμι: Ένα υδάτινο τείχος»

Γυμνάσια

1ο Βραβείο: The Grammar School Nicosia – “Brain Impact”

2ο Βραβείο: Λύκειο Αγίου Στυλιανού-Λευκωσία – «Μπροστά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής»

3ο Βραβείο: Γυμνάσιο Αραδίππου - «Μελέτη χρονοελεγχόμενων δραστηριοτήτων του ημίπτερου Scantius aegyptius σε τεχνητά οικοσυστήματα»

Λύκεια

1ο Βραβείο: Λύκειο Αρχαγγέλου – Απόστολος Μάρκος - «Μια φωτεινή ματιά στη Φυσική των κυμάτων»

2ο Βραβείο: Pascal Private English School Lefkosia – “Study on the effectiveness of different soaps on the extraction of DNA from octoploid and diploid cells”

3ο Βραβείο: Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας – «Μελέτη της πίεσης στα στερεά – Εφαρμογές»

Στο Φεστιβάλ Επιστήμης, που αναδεικνύει ότι «Οι αυριανοί επιστήμονες είναι το μέλλον μας», συμμετείχαν συνολικά 60 ομάδες μαθητών, 9 έως 18 χρόνων, από 50 σχολεία της Κύπρου, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και 5 ομάδες μαθητών από Ελλάδα, Ιταλία, και Τσεχία.

Σε δηλώσεις της η Επικεφαλής Συντονισμού Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Κύπρου, κα Χάρις Ηφαίστου, αφού ευχαρίστησε τους μεγάλους χορηγούς, CYTA, Exxon Mobil, και Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για τη σημαντική στήριξη και πολύτιμη αρωγή τους σε αυτό τον πρωτοποριακό θεσμό, διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το ΙΚυ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, παίρνοντας το μέλλον στα χέρια τους.

Το “sCYence Fair2022”, το οποίο ήταν ανοικτό για το κοινό, περιλάμβανε ποικίλες επιστημονικές δραστηριότητες, εργαστήρια και παρουσιάσεις πρωτότυπων πειραμάτων. Μεταξύ αυτών και το Δέκαθλο Φυσικής, μια δραστηριότητα με δέκα ενδιαφέροντα πειράματα-αγωνίσματα, τα οποία μικροί και μεγάλοι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για την Επιστήμη, Δρα Γιώργου Τσαλακού.

 

Στο πλαίσιο του “sCYence Fair 2022”, το Ινστιτούτο Κύπρου φιλοξένησε και το 13ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο SEMEP UNESCO με θέμα: Μέθοδοι έρευνας στην οικολογία για καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία STEM και την ρομποτική, που έχουν ως στόχο τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Το “sCYence Fair 2022” συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου και ο Δήμος Αγλαντζιάς και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου και του Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας, Δρα Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου.

Σημειώνεται ότι την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης κήρυξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, στην παρουσία του Αντιδημάρχου Αγλαντζιάς, κ. Μάριου Χειρίδη, της κας Χριστίνας Μακρή, εκ μέρους του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της Cyta, καθώς και εκπροσώπων του Συνδέσμου Φίλων του ΙΚυ.

Μεγάλοι Χορηγοί: CYTA, Exxon Mobil, Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Χορηγοί: XM Limassol, Medochemie

Υποστηρικτές: Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος, Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής, Σύνδεσμος Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Achievement Foundation for Talented and Gifted Youth, Κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης eTwinning, Cyprus Amateur Radio Society και Nutty Scientists Cyprus.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










501