ΙΚύ: Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις στο επίκεντρο της ετήσιας διάλεξης Hubert Curien


Διάλεξη με θέμα «Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις: Η (στατιστική) Άποψη ενός Φυσικού», με ομιλητή τον διεθνούς φήμης καθηγητή Jean-Philippe Bouchaud, διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”.

H εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, στις 19:30, στο Αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής» του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα.

Στη διάρκεια της διάλεξης, ο καθηγητής Jean-Philippe Bouchaud θα επιχειρήσει να εξηγήσει τα αίτια των οικονομικών κρίσεων, βασιζόμενος στις θεωρίες της στατιστικής φυσικής. Ο ομιλητής θα επικεντρωθεί ειδικότερα στις μικρές αλλαγές στην οικονομία, που μπορούν να προκύψουν σε ατομικό επίπεδο, οι οποίες όμως είναι ικανές να οδηγήσουν σε δραματικές επιπτώσεις σε συλλογικό επίπεδο. Παράλληλα, στη διάλεξη αναμένεται να αναφερθούν παραδείγματα, τα οποία θα καταδεικνύουν την ανάγκη εξέλιξης των υφιστάμενων κλασικών οικονομικών μοντέλων.

Ο Jean-Philippe Bouchaud είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας “Capital Fund Management” (CFM) και καθηγητής στο École Normale Supérieure στο Παρίσι, από όπου και αποφοίτησε το 1985. Εργάστηκε για το CNRS και το CEA, καθώς και στο Εργαστήριο Cavendish, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1992. Πρόκειται για πρωτοπόρο στην οικονοφυσική, και έναν εκ των ιδρυτών της εταιρείας “Science et Finance” το 1994, η οποία το 2000 συγχωνεύθηκε με την “Capital Fund Management” (CFM).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη φυσική των «σύνθετων» συστημάτων, τις στατιστικές των διακυμάνσεων των χρηματιστηρίων, τη μικροδομή των τιμών διαμόρφωσης και τη μακρο-οικονομική μοντελοποίηση βασισμένη σε παράγοντες. Ο καθηγητής Bouchaud έχει βραβευτεί με το “IBM Young Researcher Prize” (1989), το αργυρό μετάλλιο “CNRS” (1995) και εξελέγη “Risk Quant of the Year” (2017) και είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών (2017). Κατείχε επίσης την έδρα Bettencourt Innovation στο Collège de France το 2021.

Η διακεκριμένη σειρά διαλέξεων εις μνήμην του Hubert Curien, καθιερώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Hubert Curien, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες και πολιτικούς του 20ου αιώνα. Ο καθηγητής Curien υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων. Νομπελίστες και διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες που εξειδικεύονται σε θέματα παγκόσμιας σημασίας, διαχρονικά συγκαταλέγονται στους ομιλητές αυτής της σειράς διαλέξεων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










796