BioBlitz, Ακρωτήρι 2022: Εκδήλωση καταγραφής της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας


Και των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών

Εκδηλώσεις BioBlitz, δηλαδή εκδηλώσεις μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης των ειδών μιας περιοχής, ταυτόχρονα σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες, υπό την αιγίδα του COST Action Alien-CSI (Increasing understanding of alien species through citizen science) θα πραγματοποιηθούν στις 20-22 Μαΐου 2022. Ο υδροβιότοπος του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, είναι ένας από τους χώρους που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση!

Δεκατέσσερις χιλιάδες ξενικά είδη εισήχθησαν σκόπιμα ή ακούσια από τον άνθρωπο στην Ευρώπη. Τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη είναι είδη που απειλούν τη βιοποικιλότητα, την κοινωνία, την οικονομία και την ανθρώπινη υγεία. Τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη έχουν παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Σε χώρες όπως η Κύπρος, τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη, παράλληλα με την κλιματική αλλαγή και την αστική ανάπτυξη, αποτελούν σημαντική απειλή για τα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα», λέει η Δρ Νίκη Χαρτόσια, Θαλάσσιος Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέλος Alien CSI και διοργανώτρια του Alien CSI BioBlitz. «Μερικά από τα χωροκατακτητικά εισβλητικά είδη θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την τουριστική βιομηχανία», λέει η Δρ Κέλλυ Μαρτίνου, Επικεφαλής Εντομολόγος στη Μονάδα Joint Services Health Unit και στο the Cyprus Institute, και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Alien CSI και τοπική διοργανωτής του BioBlitz Akrotiri 2022.

Ειδικοί στη διατήρηση, τη δημόσια υγεία και στα εισβλητικά είδη θα συνεργαστούν με τους πολίτες και δασκάλους για να καταγράψουν τη βιοποικιλότητα στον προστατευόμενο υγρότοπο του Ακρωτηρίου. Τα BioBlitzes είναι κοινά στις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δημοφιλή και στην Ευρώπη. Το Akrotiri 2022 BioBlitz θα είναι μέρος του Ευρωπαϊκού BioBlitz, που διοργανώνεται από την Alien CSI, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέλαμε να καλέσουμε όλους να έρθουν και να εργαστούν σε συνεργασία με τους επιστήμονες για την καταγραφή της βιοποικιλότητας του Ακρωτηρίου. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στον εντοπισμό νεοεισαχθέντων χωροκατακτητικών ειδών όπως η Κοινή Μάινα (Acridotheres tristi), ένα χωροκατακτητικό πτηνό που εισήχθη πρόσφατα στην Κύπρο, να καταγράψουν πολλά εγκατεστημένα χωροκατακτητικά ξενικά είδη και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις τους ενώ θα μπορούν να συζητήσουν πιθανές ενέργειες διαχείρισης. Η συνεισφορά των πολιτών είναι βασικό εργαλείο για τη μελέτη των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών, κατά τους διοργανωτές.

Το Alien-CSI είναι ένα ερευνητικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης COST. Η Δράση αντιμετωπίζει διεπιστημονικά ερευνητικά ερωτήματα σε σχέση με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών, την προώθηση της επιστημονικής κατανόησης της δυναμικής των Ξενικών Ειδών ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων, και συγκεκριμένα την εφαρμογή των τεχνικών απαιτήσεων της σχετικής νομοθεσίας όπως ο Κανονισμός ΕΕ 1143/2014 για τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη.

ΛΑΜΒΑΝΩ ΔΡΑΣΗ

Λάβετε μέρος και βοηθήστε μας να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και τις δραστηριότητες τις διάφορες ημέρες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: κ. Ιάκωβο Δημητρίου jakovosdemetriou@gmail.com ή Δρ Μαρία Χρίστου m.christou@cyi.ac.cy

Ιστοσελίδα εκδήλωσης: https://alien-csi.net/cyprus-akrotiri

Ιστότοπος δράσης: https://alien-csi.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/groups/aliencsi/

Twitter: @aliencsi1   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










752