Επίσκεψη στο ΙΚύ της Ευρ. Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας


Την Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022, η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κα Mariya Gabriel και ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ. Στέλιος Δ. Χειμώνας, συνοδευόμενος από την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, την Επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου, κα Pauline Rouch, τον Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρα. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο, την Προϊσταμένη του Γραφείου του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, κα Κυριακή Παντζιάρου, και τους κ. Χρήστο Ασπρή και κα Ελεάνα Γαβριήλ από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) στην Αγλαντζιά.

Παρόντες στη κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου, έχοντας ως επίκεντρο θέματα έρευνας και καινοτομίας, ήταν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, παρουσία του Αντιπροέδρου Διοίκησης του ΙΚυ, Δρα. Μιχάλη Γιανγκού, και του Διευθυντή του Κέντρου Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (CARE-C), Καθ. Jean Sciare. Στη συνάντηση συμμετείχε και η πρώην Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, και πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ, κα Ανδρούλλα Βασιλείου. Έπειτα, η Ευρωπαία αξιωματούχος, και η αντιπροσωπεία του Υφυπουργείου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Ινστιτούτου, συμπεριλαμβανομένου του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μη-Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL), και των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης Αντρέας Πίττας (APAC).

Κατά την επίσκεψη της, η Επίτροπος δήλωσε ότι το Ερευνητικό Κέντρο Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (CARE-C) αποτελεί ένα σπουδαίο Κέντρο Αριστείας και οι δραστηριότητές του θα πρέπει να προωθηθούν εκτενώς. Μάλιστα, σημείωσε ότι το παράδειγμα του Ινστιτούτου Κύπρου, ενός κόμβου προώθησης της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ Ευρώπης και των περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και των πρωτοποριακών ερευνητικών υποδομών του, σε συνδυασμό με τη διεπιστημονική του προσέγγιση για την αντιμετώπιση προκλήσεων τοπικής και περιφερειακής σημασίας με παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή, είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την έρευνα, η οποία αποτελεί εκ των προτεραιοτήτων στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon, το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας στον κόσμο, που υποστηρίζει ερευνητικές δραστηριότητες και Κέντρα Αριστείας, όπως το CARE-C, είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα», τόνισε.

Τέλος, η κα Gabriel και η αντιπροσωπεία του Υφυπουργείου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευκαιρία να επισκεφθούν το ΙΚυ, και συνεχάρησαν τη Διοίκηση και τους επιστήμονες του Ινστιτούτου για τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και τα ερευνητικά τους επιτεύγματα. Αυτή η επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρωπαία Επίτροπο να αναγνωρίσει τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο, αλλά και να διαπιστώσει την πρόοδο και τα απτά αποτελέσματα που προκύπτουν από το Ερευνητικό Κέντρο Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (CARE-C) του ΙΚυ, το οποίο χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










524