ΙΚύ: Ερευνητές ανέπτυξαν αλγόριθμους για προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας λαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση


Ερευνητική ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), με επικεφαλής την Καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου, ανέπτυξε αλγόριθμους που επιτρέπουν προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας, και μπορουν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά στους  μεγαλύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου.

Βασικοί συντελεστές στην πρόσφατη ανάπτυξη τέτοιων αλγορίθμων είναι οι ερευνητές Δρ. Jacob Finkenrath και Δρ. Simone Bacchio, οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE) για την ανάπτυξη κωδικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ερευνητές στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εν λόγω αλγόριθμοι έχουν πρακτική εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών: από την προσομοίωση ατομικών σωματιδίων έως την αεροδυναμική, η οποία σχετίζεται με τη βιομηχανία της Airbus, καθώς και στην ταυτοποίηση/αναγνώριση υδρογονανθράκων.

Η επιστημονική κοινότητα, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές συνεισφορές της ερευνητικής ομάδας του ΙΚυ, προσκάλεσε τον Δρ. Jacob Finkenrath να παραχωρήσει ομιλία στην ολομέλεια στο μεγάλο ετήσιο συμπόσιο του Lattice QCD, το οποίο έλαβε χώρα στη Βόννη, στις 8-13 Αυγούστου 2022.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Jacob Finkenrath επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς άλλους ερευνητές από το εν λόγω πεδίο, για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιτάχυνση των συμβατικών αλγορίθμων, αλλά κυρίως, λόγω των καινοτόμων ιδεών στις οποίες γίνεται χρήση μηχανικής μάθησης για επίλυση της κρίσιμης επιβράδυνσης των προσομοιώσεων, ένα σημαντικό μόνιμο πρόβλημα που απαγορεύει τις προσομοιώσεις κοντά σε μια μετάβαση φάσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










547