ΙΚύ: Διοργανώθηκε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο Αρχαιολογικής Επιστήμης 2022


Το  Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) και η Μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) διοργάνωσαν για 3η χρονιά με μεγάλη επιτυχία ένα εντατικό Θερινό Σχολείο που εστιάζει στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Το Θερινό Σχολείο με θέμα: «Προώθηση της Αρχαιολογικής Επιστήμης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Τρέχουσες εργασίες για τα Οργανικά και Ανόργανα Υλικά» έλαβε χώρα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Πεδουλά «Στέλιος Χατζηιωάννου» στις 17-23 Ιουλίου, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΙΚυ, Δρ. Εύη Μαργαρίτη.

Το φετινό Θερινό Σχολείο, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ερευνητικού προγράμματος «PROMISED» (το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, Έρευνα και Καινοτομία, υπό την συμφωνία επιχορήγησης 811068), συγκέντρωσε μεταπτυχιακούς φοιτητές από Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από 10 διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Λίβανος, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία).

Οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια σειρά εντατικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του STARC του Ινστιτούτου Κύπρου, του Πανεπιστημίου του Cambridge, του Πανεπιστημίου του Leuven, του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, του Εργαστηρίου Wiener,  και της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Θερινό Σχολείο περιλάμβανε συνολικά δεκαπέντε στοχευμένες διαλέξεις. Μάλιστα, οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν τα αρχαία μεταλλεία της Σκουριώτισσας, καθώς και να παρακολουθήσουν  εργαστήρια αγγειοπλαστικής και κυανότυπου.

Ένας από τους συμμετέχοντες, ο Mahmoud Mardini, ανέφερε ότι το Θερινό Σχολείο ήταν μια μεγάλη εμπειρία, καθώς συγκέντρωσε μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από πολλά άτομα που εργάζονταν σε πολύ διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα από πληθώρα Πανεπιστημίων. «Το ευρύ φάσμα των διαλέξεων ήταν εξαιρετικό, όπως και η ποιότητα της παράδοσης. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουμε με μερικούς από τους κορυφαίους μελετητές στο πεδίο των Αρχαιολογικών επιστημών (Περιβαλλοντική Αρχαιολογία, Βιοαρχαιολογία και Επιστήμης Αρχαιολογικών Υλικών), καθώς και να δικτυωθούμε με άλλους φοιτητές από άλλα Πανεπιστήμια. Τα εργαστήρια κεραμικής και κυανότυπου ήταν πολύ ενημερωτικά και ενδιαφέροντα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το Θερινό Σχολείο σε όλους τους νέους επιστήμονες που εργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Η ερευνητική ομάδα του «PROMISED» θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει την Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου, η οποία είναι υπεύθυνη του Περιβαλλοντικού Κέντρου στον Πεδουλά, αλλά και τους συναδέλφους της: Σιμώνη Παρτακίδου, Θάλεια Μιχαήλ και Σπύρο Γερούδη για τη μεγάλη βοήθεια και υποστήριξή τους!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα «PROMISED» επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://promisedtwinning.cyi.ac.cy/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










360