ΙΚύ: H Επ. Καθ., Δρ. Tuija Jokinen εξασφάλισε τη μοναδική χρηματοδότηση νέου Ερευνητή στην Κύπρο


Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Σε μια ακόμη σημαντική ερευνητική επιτυχία του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), η Δρ. Tuija Jokinen, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Κέντρο Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), για την υλοποίηση καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος για τον ρόλο των μοριακών βάσεων στο σχηματισμό των αερολυμάτων - “The role of Base molecules in AErosol formation” (“BAE”).

Το ερευνητικό πρόγραμμα της Δρος Jokinen, είναι το μοναδικό από την Κύπρο που εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ERC για φέτος, και μόλις το έκτο για τη χώρα μας από την έναρξη του προγράμματος το 2007.

Το εν λόγω επιχορηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Κύπρου, θα διευθύνεται από την Δρ. Jokinen, της οποίας η έρευνα εστιάζει σε πρωτοποριακές μελέτες νανο-αερολυμάτων και εκπομπών αερολυμάτων, και στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της ατμοσφαιρικής χημείας και της πορείας των μορίων που είναι υπεύθυνα στον σχηματισμό και στην ανάπτυξη ενός αερολύματος.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στον ρόλο των μοριακών βάσεων στο σχηματισμό νέων σωματιδίων και το πως αυτά λειτουργούν στην ατμόσφαιρα. Το πρόγραμμα, διάρκειας 5 ετών και με συνολικό προϋπολογισμό 2,24 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υποστηρίξει την προώθηση της μοντελοποίησης διεργασιών ατμοσφαιρικών αερολυμάτων, οι οποίες υπόκεινται σε σημαντικές αλλαγές στις εκπομπές στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα “BAE” αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί ενεργό κομμάτι των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών σχηματισμού και ανάπτυξης αερολυμάτων είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, των μοντέλων πρόβλεψης καιρού, αλλά να μειωθεί η αβεβαιότητα των επιπέδων ακτινοβολίας στις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Βιογραφικό ΣημείωμαΗ Δρ. Tuija Jokinen είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Κέντρο για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου (CARE-C). Εργάζεται στο Ινστιτούτο από τον Αύγουστο του 2021, ενώ προηγουμένως ήταν στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό της στη φυσική και το μεταπτυχιακό της στη Χημεία. Μετά τη διατριβή της το 2015, συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine των ΗΠΑ, και υπήρξε επίσης επισκέπτρια ερευνήτρια στο TROPOS στη Λειψία της Γερμανίας. Πριν από την ένταξή της στο Ινστιτούτο Κύπρου ήταν επικεφαλής της μονάδας σε δυο προγράμματα, το ACTRIS και το Polar and Arctic (PANDA). Η έρευνά της στοχεύει στην επίλυση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται τα σωματίδια αερολύματος από τη συμπύκνωση ατμών στην ατμόσφαιρα και πώς τα αερολύματα επηρεάζουν το κλίμα και τα οικοσυστήματα γύρω από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά με την Χρηματοδότηση

Το ERC ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, και αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό χρηματοδότηση προηγμένης έρευνας. Με προϋπολογισμό χρηματοδότησης 636 εκατομμυρίων ευρώ, οι επιχορηγήσεις του ERC βοηθούν νέους επιστήμονες, με εμπειρία 2 έως 7 ετών μετά το διδακτορικό τους, να ξεκινήσουν τα δικά τους ερευνητικά προγράμματα, να σχηματίσουν τις ερευνητικές ομάδες τους και να ακολουθήσουν τις πιο υποσχόμενες ιδέες τους. Οι βραβευθέντες πραγματοποιούν τα ερευνητικά τους προγράμματα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 26 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πέραν των 3.000 προτάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα του ERC Starting Grant 2022 εδώ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










382