Στον Καθηγητή του ΙΚυ Thilo Rehren το Βραβείο του ΙδΕΚ «Διακεκριμένος Ερευνητής 2022»


Μια ακόμη σημαντική επιτυχία πιστώνεται για την δράση του το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), αυτή τη φορά μέσω του προσωπικού επιτεύγματος του Καθηγητή του Ινστιτούτου Κύπρου, Thilo Rehren, κατόχου της έδρας Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες. Στον καθηγητή  Rehren απονεμήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022 το βραβείο «Διακεκριμένος Ερευνητής 2022», στη θεματική ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στο πλαίσιο των Βραβείων του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) 2022.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του ο καθηγητής Rehren τόνισε τη σημασία της συλλογικής διεπιστημονικής έρευνας, η οποία, όπως είπε, είναι απαραίτητη για την αρχαιολογία και τις αρχαιολογικές επιστήμες.

«Θυμάμαι με χαρά τη θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξαν όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Ινστιτούτο Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και ο αείμνηστος Καθηγητής Βάσος Καραγεώργης και οι συνάδελφοι μου στη Μονάδα Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου, καθώς και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και το προσωπικό της. Τώρα συνεργαζόμαστε όλοι σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και αυτό το βραβείο αντανακλά τον κοινό μας ενθουσιασμό, αποτελώντας ισχυρή παρότρυνση για τη συνέχιση και ανάπτυξη των αρχαιολογικών επιστημών στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Rehren.

Ο Καθηγητής Rehren αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη της Δρος Μυρτούς Γεωργακοπούλου, κορυφαίας αρχαιολόγου, η οποία όπως αποκάλυψε ο ίδιος, τον «μύησε» για πρώτη φορά στην αρχαιομεταλλουργία της Ανατολικής Μεσογείου, και η οποία έφυγε άδικα από τη ζωή μια μέρα πριν από την τελετή βράβευσης του, σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Ο Καθηγητής Rehren ειδικεύεται στην παραγωγή αρχαίων μετάλλων και γυαλιού. Μετά από χρόνια εργασίας του στο Γερμανικό Μεταλλευτικό Μουσείο, ανέλαβε την έδρα Αρχαιολογικών Υλικών στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London. Κατά το 2011-2017, ηγήθηκε της πανεπιστημιούπολης του UCL στην Αρχαιολογία, τη Συντήρηση και τις Μουσειακές Σπουδές στο Κατάρ, ενώ από το 2017 μέχρι το 2022 κατείχε τη θέση του Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και στον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτο Κύπρου, όπου πλέον συνεχίζει ως καθηγητής. Ο Thilo Rehren έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 εργασίες, δέκα βιβλία και συμμετέχει σε πλήθος επιτροπών.

Κύριος στόχος των Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ είναι η ανάδειξη του έργου και του χαρακτήρα επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας στην Κύπρο και των οποίων τα επιτεύγματα αναγνωρίζονται διεθνώς. Παράλληλα, τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας από το 2007 μέχρι σήμερα, αναδεικνύουν τις προσωπικότητες των ερευνητών που εργάζονται στην Κύπρο, καθιστώντας το ερευνητικό τους έργο, γνωστό στο ευρύ κοινό. Τα βραβεία 2022 διοργανώθηκαν από το ΙδΕΚ και την ΟΕΒ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










411