Και επίσημα Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου ο Σταύρος Μαλάς


«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, η επιλογή να ηγηθώ ενός τόσο αξιόλογου Ιδρύματος, που φωτίζει το δρόμο για την πρόοδο, ως φάρος παραγωγής γνώσης». 

Τα καθήκοντα του, ως νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, ανέλαβε επίσημα από την 1η Φεβρουαρίου 2023 ο Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, ο οποίος διαδέχεται τον πρώτο Πρόεδρο και εκ των ιδρυτών του ΙΚύ, καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο καθηγητής Σταυρός Μαλάς ανέφερε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, η επιλογή να ηγηθώ ενός τόσο αξιόλογου Ιδρύματος, που φωτίζει το δρόμο για την πρόοδο, ως φάρος παραγωγής γνώσης. Παράλληλα ο διορισμός μου αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς αναλαμβάνω τα ινία ενός κορυφαίου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου Ιδρύματος στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Διαβεβαιώνω άπαντες ότι με σκληρή και συλλογική δουλειά το ΙΚύ θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο το ισχυρό αποτύπωμα του στο διεθνή χώρο, συμβάλλοντας μέσω του πρωτοποριακού του έργου, στην εδραίωση της ειρήνης και ευημερίας στην περιοχής μας».

Το διορισμό του Σταύρου Μαλά ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚυ τον περασμένο Νοέμβριο, κατόπιν εκτενούς διεθνούς έρευνας αξιολόγησης υποψηφίων. Μάλιστα, αναφερόμενος στον Σταύρο Μαλά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, καθηγητής Dan-Olof Riska, έκανε λόγο για διεθνώς αναγνωρισμένο ηγέτη της επιστήμης, ο οποίος στην καριέρα του επέδειξε ακαδημαϊκή αριστεία και διοικητική οξύνοια, αρετές οι οποίες είναι αναγκαίες για την περεταίρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου. 

Ο Σταύρος Μαλάς διετέλεσε Καθηγητής Αναπτυξιακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι Διδάκτωρ Γενετικής του University College London, ενώ μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών εργάστηκε στο Κέντρο Ιατρικών Επιστημών του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, μέρος του Imperial College. Το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό του στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όπου ίδρυσε ερευνητική ομάδα, καθώς και την πρώτη μονάδα διαγονιδιακών πειραματικών ζώων στη χώρα. Εξειδικεύεται στην παραγωγή ζωικών μοντέλων, στην εμβρυική ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην βιολογία των βλαστικών κυττάρων και την μοριακή γενετική. Η ερευνά του επικεντρώνεται στη διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων σε πρόδρομα κύτταρα του εμβρυικού εγκεφάλου. Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση στο ανταγωνιστικό προγράμματα «Υγεία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ανέλαβε επίσης διάφορα πόστα σε συμβουλευτικά σώματα της Ε.Ε, όπως:  Ειδικός Σύμβουλος της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία το 2009, εκλεγμένος πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ε.Ε στην  Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία-Innovative Medicines Initiative, μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Στρατηγικών Ερευνητικών Υποδομών και μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Προγράμματος «Υγεία». Το 2012 ηγήθηκε Ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο ανάπτυξε Στρατηγική για καινοτομία στην φροντίδα Υγείας, μέσω της «Οικοδόμησης ενός  Ανοικτού Οικοσυστήματος για την Υγεία στην Ευρώπη». Ο καθηγητής Μαλάς διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε, διατέλεσε Πρόεδρος σε δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια, της Υγείας και Ανταγωνιστικότητας στην Έρευνα. Προ του διορισμού του στη θέση του Προέδρου του ΙΚυ, κατείχε τη θέση του Καθηγητή και Κοσμήτορα στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










585