Καινοτόμες ιδέες με τη σφραγίδα της ΕΕ στο sCYence Fair 2023


Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της επιστήμης, επιβεβαιώνει η σημαντική στήριξη στο πρωτοποριακό Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair” 2023 του Ινστιτούτου Κύπρου, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με πρεσβείες κρατών-μελών της EE δίνουν το παρών τους στο “sCYence Fair” 2023, με υλικό και προτάσεις που στόχο έχουν να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην επιστήμη, μέσα από σύγχρονες λύσεις και απτά παραδείγματα.

Μάλιστα η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν συμμετέχει στο Φεστιβάλ με ξεχωριστό περίπτερο, και σε συνεργασία με την ΗΡΩΝ, Ψηφιακή Εκπαίδευση και Μάθηση (Mathisis.org) δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν δραστηριότητες προγραμματισμού, όπως αυτές εφαρμόζονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Υπολογιστών Κύπρου: δηλαδή συναρμολόγηση υπολογιστών με Raspberry Pi και ασκήσεις προγραμματισμού με ΒΒC Micro:bit. Επίσης, στο περίπτερο θα διατίθεται προωθητικό υλικό, ενώ θα προβάλλονται και θεματικά βίντεο.

Παράλληλα, μετά από πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Σουηδίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, θα παρουσιαστούν καινοτόμες προτάσεις και λύσεις που αφορούν προβλήματα της καθημερινότητας μας, καθώς μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Η Πρεσβεία της Σουηδίας θα παρουσιάσει και το καινοτόμο «κράνος-αερόσακο» ποδηλάτου Hövding, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση τρόπων ταξιδιού, φιλικών προς το περιβάλλον, κάνοντας τη χρήση κράνους πιο εύκολη και την ποδηλασία ασφαλέστερη. Το «κράνος» είναι ένα κολάρο που τοποθετείται γύρω από το λαιμό του ποδηλάτη, το οποίο περιέχει έναν αερόσακο που φουσκώνει, εάν ο ποδηλάτης χτυπήσει στο έδαφος. Το κολάρο ανιχνεύει ξαφνική κίνηση και θα αντιδράσει εντός 0,1 δευτερολέπτου από την ενεργοποίηση. Το Hövding έχει εκτιμηθεί ότι είναι 8 φορές πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά κράνη και επομένως είναι μια ασφαλής και βιώσιμη επιλογή.

Επιπλέον ηΠρεσβεία της Σουηδίας θα παρουσιάσει και την έκθεση «Pioneer the possible» για τη στρατηγική για το κλίμα στη Σουηδία μέσω καινοτόμων λύσεων σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η βαριά βιομηχανία και η παραγωγή ενέργειας. Στην έκθεση παρουσιάζονται καινοτομίες διαφορετικών σουηδικών εταιρειών, που εφαρμόζουν τεχνολογίες αιχμής στον τομέα τους.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας θα παρουσιάσει την καινοτόμο νεοφυή εταιρία Ÿnsect και τα προϊόντα της με βάση τα έντομα, για τη διατροφή ανθρώπων, ζώων και φυτών. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη σπανιότητα των πόρων και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων σε όλο τον κόσμο, τα έντομα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατη πηγή πρωτεΐνης. Χρησιμοποιώντας αλευροσκώληκες που εκτρέφονται σε εξειδικευμένα αγροκτήματα, η Ÿnsect παράγει συμπυκνώματα πρωτεϊνών και προϊόντα ελαίου, για παρασκευάσματα κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση (εναλλακτικά κρέατα, παγωτά) ή για ζώα (κατοικίδια, ψάρια, κοτόπουλο και χοιρινό) και οργανικά λιπάσματα. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου παραγωγής εκπέμπει λιγότερο CO2 από τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας και απαιτεί τη χρήση μικρότερων εκτάσεων.

Η Πρεσβεία της Ισπανίας θα παρουσιάσει την εταιρεία Cyprus Public Transport. Η Cyprus Public Transport είναι μια εταιρεία Ισπανικών επενδύσεων και από τον Ιούλιο του 2020 είναι ο φορέας των δημόσιων συγκοινωνιών στην Κύπρο έχοντας κερδίσει δύο από τις συμβάσεις παραχώρησης της κυβέρνησης, μία στη Λευκωσία και μία στη Λάρνακα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Κύπρο εδώ και 3 σχεδόν χρόνια και έχει φέρει την ισπανική τεχνογνωσία και καινοτομία προς όφελος των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η CPT, με 250 λεωφορεία με κινητήρες Euro 6, διαθέτει έναν από τους πιο καινούριους και καθαρότερους στόλους στην Ευρώπη, έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια χλμ. από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας με αξιοπιστία 99%+ και μεταφέρει περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και η CPT είναι η πρώτη στην Ευρώπη που εγκατάστησε το 5G Wi-Fi σε ολόκληρο τον στόλο και στους σταθμούς των λεωφορείων μας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να:

  • Μπουν σε μικρό λεωφορείο μήκους 7 μέτρων.
  • Να μάθουν για την χρήση του Pame App και των Motion Bus Cards
  • Να συνδεθούν με 5G Wi-Fi, διαθέσιμο σε όλα τα λεωφορεία και τους σταθμούς σε Λευκωσία και Λάρνακα (πρώτη εφαρμογή στην Ευρώπη)
  • Να συμμετέχουν στην επίδειξη του λογισμικού των μηχανών αυτόματης πώλησης μέσω πινάκων (πρώτη εφαρμογή μηχανών αυτόματης πώλησης εισιτηρίων λεωφορείων στην Κύπρο)

Η Πρεσβεία της Σλοβακίας θα παρουσιάσει την «ECOCAPSULE», μια αυτοβιώσιμη, έξυπνη και κινητή μικρο-οικιακή μονάδα, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν αφήνει σχεδόν κανένα αποτύπωμα άνθρακα. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η συσκευή ολογράμματος της σλοβακικής εταιρείας Norriv. Το ειδικό λογισμικό γραφικών μπορεί να δημιουργήσει τρισδιάστατες προβολές και κινούμενα σχέδια διαφορετικών λογοτύπων και αντικειμένων.

Η Πρεσβεία της Ουγγαρίας θα παρουσιάσει το Gömböc, το οποίο μοιάζει με αυγό με αιχμηρές άκρες, που όταν το βάζεις σε επίπεδη επιφάνεια αρχίζει να στριφογυρίζει και να κυλάει από μόνο του. Το Gömböc μοιάζει με παιχνίδι weeble, που επιστρέφει πάντα στην αρχική του όρθια θέση όταν μετακινείται σε μια οριζόντια επιφάνεια, χωρίς να έχει πρόσθετο βάρος στο κάτω μέρος. Το Gömböc είναι μια σημαντική επιστημονική καινοτομία στα μαθηματικά, τη γεωλογία και τη βιολογία, καθώς και στην τέχνη και το σχέδιο.

Η Πρεσβεία της Φινλανδίας θα παρουσιάσει την εταιρεία Spinnova. Η Spinnova είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που μπορεί να δημιουργήσει υφαντικές ίνες από κυτταρίνη, χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες, με ελάχιστη χρήση νερού, εκπομπές και μηδενικά απόβλητα. Η Spinnova παράγει τα πιο βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά υλικά στον κόσμο, προς όφελος του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας. Μέχρι στιγμής, η Spinnova έχει συνεργαστεί με διεθνείς μάρκες όπως η Adidas και το The North Face, για τη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων.

Η Πρεσβεία της Ολλανδίας θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό παιχνίδι Minecraft το οποίο συναντάμε σε ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου: το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να βοηθήσει τον έφορο του Rijksmuseum να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα: «Όλα τα ανατριχιαστικά πλάσματα έχουν ξεφύγει από τον πίνακα. Οι επισκέπτες καλούνται να μαζέψουν τα πλάσματα αυτά από τον κήπο και φτιάξουν ξανά τον πίνακα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










379