Webinar KES College: Καρκίνος του μαστού, μας αφορά όλους


Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Webinar «Καρκίνος του Μαστού: Μας αφορά όλους!» από τα Προγράμματα Σπουδών «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου» και «Ιατρικοί Επισκέπτες» του KES College, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο Διαδικτυακών Σεμιναρίων που αφορούν θέματα ιατροφαρμακευτικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στις μέρες μας.

Ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί την πρώτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, ενώ κατά μέσο όρο, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, η επαγρύπνηση, η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού δεν είναι μόνο ύψιστης σημασίας αλλά και επιβεβλημένη.

Τα Προγράμματα Σπουδών «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου» και «Ιατρικοί Επισκέπτες» του KES College για άλλη μια φορά πρωτοπορούν και συμβάλλουν ενεργά στη δημόσια ενημέρωση για θέματα που απασχολούν την υγεία. Το KES College πρωτοστατεί εκπαιδεύοντας και παραδίδοντας στην αγορά εργασίας άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας. Αποτελεί το μακροβιότερο Κολλέγιο της Κύπρου, με έτος ίδρυσης το 1971, ενώ το Πρόγραμμα Σπουδών «Ιατρικοί Επισκέπτες» χρονολογείται από το 1999 και είναι ένα Εγγεγραμμένο και Αξιολογημένο – Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών. Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα Σπουδών «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου», το οποίο είναι επίσης Εγγεγραμμένο και το μοναδικό Αξιολογημένο – Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών στην Κύπρο, προετοιμάζει εξειδικευμένους και άρτια καταρτισμένους στον τομέα επαγγελματίες από το 2008.

Για την πραγματοποίηση του Webinar σημαντική ήταν η συμβολή του Παγκύπριου Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) και της Europa Donna Κύπρου.

Αρχικά, εκ μέρους της Διεύθυνσης του KES College και του Γενικού Διευθυντή κ. Πέτρου Στυλιανού, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια του KES College, κ. Χρύσω Χαχολιάδου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εξέφρασε την ικανοποίηση της Διεύθυνσης για την έναρξη των Διαδικτυακών Σεμιναρίων από τα πιο πάνω Προγράμματα Σπουδών και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για την παρουσία τους στο Webinar. Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Συντονίστρια των Προγραμμάτων Σπουδών «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου» και «Ιατρικοί Επισκέπτες», του KES College, Δρ. Μηλιώτου Ανδρούλλα, η οποία, αφού έκανε μια μικρή εισαγωγή για το θέμα, επίσης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, τους Συλλόγους Ασθενών και το KES College που αγκάλιασε και υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία αυτή.

Ακολούθως, μίλησε η Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, Δρ. Στάλα Κιούπη, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ και την πολύτιμη στήριξη που παρέχει σε κάθε γυναίκα ασθενή ώστε να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα το δύσκολο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η Δρ. Κιούπη είπε χαρακτηριστικά ότι “Eδώ και 35 χρόνια, ο ΠΑΣΥΚΑΦ βρίσκεται δίπλα στις ασθενείς και τις οικογένειές τους σε κάθε στάδιο της νόσου και επιπλέον, διαφωτίζει το κοινό γιατί η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές”.

Στη συνέχεια, ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Europa Donna Κύπρου, κ. Στέλλα Μάστορα, η οποία ανέφερε τους κύριους άξονες στους οποίους εργάζεται εδώ κα αρκετά χρόνια η Europa Donna,  μεταξύ των οποίων, είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και  έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, τόνισε τη σημαντική συμβολή της άσκησης και της υγιεινής διατροφής, αλλά και την αναγκαιότητα της μαστογραφίας σε γυναίκες άνω των 40 ετών. “Η ύπαρξη εξειδικευμένων κέντρων μαστού και πολυθεματικών ομάδων γιατρών συμβάλλει θετικά στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Δρ. Μαρία Παντζιαρά, Ακτινολόγος στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, πήρε στη συνέχεια το λόγο και αναφέρθηκε στο θέμα της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Η Δρ. Παντζιαρά μίλησε για τη μαστογραφία, πότε ενδείκνυται να γίνεται η εξέταση αυτή αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές, οι οποίες συμπληρώνουν τη μαστογραφία, όπως για παράδειγμα το υπερηχογράφημα μαστών. Μια άλλη σύγχρονη μέθοδος, είπε, είναι η τομοσύνθεση, η οποία συνέβαλε στην αύξηση της διάγνωσης των καρκίνων κατά 30-40%, αλλά και το υπερηχογράφημα τριών διαστάσεων (3D Breast Ultrasound). Ακολούθως αναφέρθηκε στη μαγνητική τομογραφία, η οποία είναι μια πιο ακριβή μέθοδος και χρησιμοποιείται κυρίως σε γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, καθώς και στην απεικονιστικά καθοδηγούμενη βιοψία του μαστού. Τέλος, η Δρ. Παντζιαρά τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η ανίχνευση μικρών καρκίνων μέσω της προληπτικής μαστογραφίας, πριν ακόμη φτάσουν σε σημείο που να είναι αντιληπτοί.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία  από τη Δρα. Γιόλα Μάρκου, Παθολόγο Ογκολόγο στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αναφέρθηκε  στην αντιμετώπιση, τη θεραπευτική αλλά και  τις μελλοντικές προοπτικές που αφορούν τον καρκίνο του μαστού. Η Δρ. Μάρκου μίλησε για τις διάφορες στρατηγικές θεραπευτικής αντιμετώπισης όπως είναι το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, οι βιολογικοί παράγοντες και οι στοχευμένες θεραπείες. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της πολυθεματικής αντιμετώπισης, από μια ομάδα γιατρών από διάφορες σχετικές ειδικότητες για μια πιο καθολική οπτική και συλλογική απόφαση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.

Ακολούθως, η Δρ. Στέφανη Χριστοδουλίδου, Ψυχολόγος της Europa Donna Κύπρου προχώρησε στη σκιαγράφηση της ψυχολογίας μιας γυναίκας μετά από τη διάγνωση. “Ο καρκίνος του μαστού είναι πολυδιάστατο θέμα με πολλές ψυχοκοινωνικές διαστάσεις και ο τρόπος και χρόνος προσαρμογής στην ασθένεια σχετίζονται κυρίως με την προσωπικότητα και τα βιώματα του κάθε ατόμου”, ανέφερε αυτολεξεί. Οι διάφοροι μηχανισμοί προσαρμογής και αντιμετώπισης της διάγνωσης που έχουν εντοπιστεί είναι η άρνηση, η μαχητικότητα, η στωική αποδοχή, η αποδοχή σε συνδυασμό με άγχος, κατάθλιψη και η απελπισία. Η Δρ. Χριστοδουλίδου μίλησε για τη σημασία και το ρόλο της οικογένειας, του συντρόφου και των παιδιών επισημαίνοντας τους διάφορους τρόπους για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα άτομο που νοσεί ως επίσης και τι πρέπει να αποφεύγεται σε αυτή την περίπτωση.

Τελευταία μίλησε η κα. Ρένα Καζαμία, η οποία υπήρξε συγκλονιστική αφού περιέγραψε τη δική της εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκε τον όγκο στο στήθος της. Περιέγραψε τα συναισθήματά της τη δεδομένη στιγμή και τον τρόπο που αντέδρασε ύστερα από 16 χημειοθεραπείες, 25 ακτινοβολίες και τη μαστεκτομή. Η κα. Καζαμία δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο αφού εντυπωσίασε για το τεράστιο ψυχικό της σθένος, το μεγαλείο της  ανθρώπινης φύσης και της δύναμης που έδειξε όταν κλήθηκε να δώσει μάχη για τη ζωή της. Η κα. Καζαμία είπε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στον καρκίνο και με σύμμαχους τους γιατρούς της δεν λύγισε ποτέ. Τέλος, η κα. Καζαμία μας συμβούλευσε να χαιρόμαστε το σήμερα ακόμα και για τα ασήμαντα, γιατί τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο. “Να αγαπούμε τη ζωή και τον εαυτό μας”, είπε χαρακτηριστικά “γιατί η  ζωή είναι ομορφότερη μετά από μια τέτοια μάχη και η στάση ζωής για όλους πλέον θα πρέπει να είναι η πρόληψη”.

Κατά τη λήξη του webinar, ανακοινώθηκαν ορισμένα links στα οποία ο καθένας μπορεί να προχωρήσει, εφόσον το επιθυμεί, με μια μικρή ή μεγάλη εισφορά στον ΠΑΣΥΚΑΦ ή στη Europa Donna Κύπρου ανάλογα.

Το KES College είναι πάντοτε ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν την υγεία και  πρωτοστατεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για τη διαφώτιση και την ενημέρωση του κοινού.

Εισφορές στον ΠΑΣΥΚΑΦ: https://pasykaf.org/donation-product/

Φιλανθρωπικό Κατάστημα ΠΑΣΥΚΑΦ: https://pasykaf.org/el-charity-shop/

Εισφορές στη Europa Donna Κύπρου: https://europadonna.com.cy/%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82/

Φιλανθρωπικό Κατάστημα Europa Donna: https://europadonna.com.cy/%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%8c%cf%84%cf%89%ce%bd/

 

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


1374