KES College: Αποτελέσματα έρευνας για τον ρόλο του Ιατρικού Επισκέπτη στην εποχή του ΓεΣΥ στην Κύπρο


Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, το Αξιολογημένο-Πιστοποιημένο, 4έτες Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών» του KES College, το KES Research Center και το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου (ΣΙΕΚ) παραχώρησαν διάσκεψη τύπου αναφορικά με την παρουσίαση της πρωτοποριακής και μοναδικής στο είδος της έρευνας με τίτλο «Ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη στη νέα εποχή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο». Στην έρευνα συμμετείχαν γιατροί πολλών ειδικοτήτων από την Κύπρο καθώς και μια μεγάλη μερίδα από Ιατρικούς Επισκέπτες που δραστηριοποιούνται επίσης στην Κύπρο.

Η έρευνα κατέδειξε σημαντικά συμπεράσματα για την επιστημονική ενημέρωση των γιατρών, μεταξύ των οποίων, τα κυριότερα είναι τα ακόλουθα:

1. Η επιστημονική, φαρμακευτική ενημέρωση των γιατρών μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ διαφάνηκε ότι είναι ελλιπής: Ο φόρτος εργασίας των γιατρών αυξήθηκε σημαντικά κατά 81% μετά το ΓεΣΥ και οι Ιατρικοί Επισκέπτες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία για να τους προσεγγίσουν. Ειδικότερα, πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την πανδημία, 5 στους 10 γιατρούς αφιέρωναν πάνω από 10 λεπτά για την επιστημονική ενημέρωσή τους από τον Ιατρικό Επισκέπτη, ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 9 λεπτά. Ωστόσο,  μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και λόγω της πανδημίας, το ποσοστό που  αφιερώνει για επιστημονική ενημέρωσή του πάνω από 10 λεπτά είναι ελάχιστο, σύμφωνα με τους Ιατρικούς Επισκέπτες αλλά και τους γιατρούς (2% και 15%, αντίστοιχα). Το 66% των γιατρών θα επιθυμούσε να έχει περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για την επιστημονική του ενημέρωση από τον Ιατρικό Επισκέπτη, ενώ το 76% των γιατρών τη θεωρεί πολύ σημαντική.

2. Η πλειοψηφία των γιατρών και των Ιατρικών Επισκεπτών θεωρεί θετική την επίδραση του ΓεΣΥ στη Δημόσια Υγεία και φυσικά, ευεργετικό για τους ίδιους τους ασθενείς. Οι γιατροί δήλωσαν ότι, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η επιστημονική ενημέρωση από τον Ιατρικό Επισκέπτη έχει μεγαλύτερη σημασία και οι επιλογές τους στη συνταγογράφηση επηρεάζονται κατά πολύ από αυτήν (64%).

3. Η ενημέρωση των γιατρών με τηλεδιάσκεψη δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τους Ιατρικούς Επισκέπτες, ούτε τους γιατρούς. Επιπλέον, φαίνεται ότι η COVID-19 επηρέασε αρνητικά  τον τομέα αυτό με αποτέλεσμα η δυσκολία στην επιστημονική ενημέρωση των γιατρών να αυξηθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη και μοναδική στο είδος της που συνδυάζει την επίδραση του ΓεΣΥ και της COVID-19 στο ιατρικό επάγγελμα στην Κύπρο μέσω της οποίας παρατηρήθηκε ότι έχει δημιουργηθεί κενό στην επιστημονική ενημέρωση των γιατρών αναφορικά με τα ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά.

Εν κατακλείδι, μέσα από την έρευνα διαφάνηκε ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη για την αντιμετώπισή του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και για το Αξιολογημένο – Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών (4 έτη, Πτυχίο)» μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 22875737 ή στο emailmedical.representatives@kes.ac.cy ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του KES College στο www.kescollege.ac.cy .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










759