Έρευνα Προγραμμάτων Σπουδών Αισθητικής του KES College


Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid - 19 στη λειτουργία των Ινστιτούτων Αισθητικής στην Κύπρο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας των Αξιολογημένων – Πιστοποιημένων Προγραμμάτων Σπουδών Αισθητικής του KES College σε συνεργασία με το KES Research Centre με θέμα Οι επιπτώσεις της πανδημίας (Covid - 19) στη λειτουργία των Ινστιτούτων Αισθητικής στην Κύπρο” στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Συλλόγου Αισθητικών Κύπρου στις 14 Μαΐου 2022.

Η έρευνα διεξήχθη για 6 μήνες με την ερευνητική ομάδα να αποτελείται από τη κα. Μαρκέλλα Σιαρλή (Επικεφαλής του έργου - Συντονίστρια των Αξιολογημένων - Πιστοποιημένων Προγραμμάτων Σπουδών «Αισθητική» και «Αισθητική και Διαχείριση Μονάδων Αισθητικής» του KES College), τη Δρ. Πανωραία Σιαφάκα (Ερευνήτρια - Ανώτερη Λέκτορας του ΚES College) και τον Δρ. Δημήτριο Σαρρή (Διευθυντής του KES Research Centre) ως Επιστημονικό Συντονιστή. Η  παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου έγινε από τη Δρ. Ανδρούλλα Μηλιώτου (Συντονίστρια των Αξιολογημένων - Πιστοποιημένων Προγραμμάτων Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών» και «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου» του KES College).

Κύριος στόχος της έρευνας ήταν (i) η αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων που έφερε η πανδημία στα Ινστιτούτα Αισθητικής της Κύπρου και (ii) η εξέταση του πως επηρεάστηκε η λειτουργία τους από τα νέα πρωτόκολλα για την αναχαίτιση της πανδημίας Covid - 19. Πραγματοποιήθηκε συλλογή δείγματος από 160 άτομα, Ιδιοκτήτες/ Managers Ινστιτούτων Αισθητικής στην Κύπρο με το 40% να προέρχεται από την Λευκωσία, το 30% από την Λεμεσό και το 30% από τις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές. Η έρευνα έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο Ιουλίου - Οκτωβρίου 2021 και κάλυψε τις απόψεις των ερωτώμενων την περίοδο των 2 lockdown (Άνοιξη 2020 και Χειμώνας 2020 - 21) και τις περιόδους επαναλειτουργίας των Ινστιτούτων. Το σφάλμα εκτίμησης υπολογίστηκε στο 8%.

Ως προς την προσαρμογή των Ινστιτούτων Αισθητικής στις υγειονομικές απαιτήσεις, από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφάνηκε, ότι περίπου το 30% των Ινστιτούτων προχώρησε σε μείωση του χρόνου παραμονής των πελατών εντός των χώρων τους. Περίπου το 40% των Ινστιτούτων αντιμετώπισε πρόβλημα όσον αφορά στην διαμόρφωση του χώρου (βάση των τετραγωνικών μέτρων). Το ~60% δυσκολεύτηκε να  προσαρμοστεί στα  πρωτόκολλα υγείας (χρήση μάσκας, γάντια, αντισηπτικά, διαχωριστικά κτλ.), ενώ το περίπου 50% των Ινστιτούτων δυσκολεύτηκε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό να εφαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.  Παράλληλα, κρούσματα (Covid - 19) εμφανίστηκαν στους εργαζομένους για το 40% των Ινστιτούτων Αισθητικής.

Ως προς την επαναλειτουργία των Ινστιτούτων Αισθητικής μετά τα lockdown, το ~75% των Ινστιτούτων δήλωσε πως δεν άλλαξε η ποιότητα των υπηρεσιών μετά την επαναλειτουργία του χώρου τους, ούτε αναγκάστηκε να αλλάξει τη διαδικασία εφαρμογής των θεραπειών ή τα καλλυντικά προϊόντα και υλικά που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των θεραπειών. Το 90% θεωρεί ότι οι πελάτες ήταν ευχαριστημένοι με τις προσφερόμενες υπηρεσίες μετά την επαναλειτουργία των Ινστιτούτων.

Τέλος, ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας περίπου το 75% των Ινστιτούτων δεν είδε αύξηση των εξόδων, μετά από την επαναλειτουργία των χώρων, ενώ το 85% των Ινστιτούτων διατήρησε τον αριθμό των εργαζομένων του. Όμως, το ~55% των Ινστιτούτων είχε άνω του 30% μείωση των εισοδημάτων του την περίοδο της πανδημίας. Το ~80% των Ινστιτούτων δεν είδε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά την επαναλειτουργία του μετά τα lockdown, με το ~30% των ιδιοκτητών Ινστιτούτων να έχει σκεφτεί να τερματίσει την λειτουργία του Ινστιτούτου.

Συνεπώς, διαφαίνεται πως η πανδημία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τα Ινστιτούτα Αισθητικής της Κύπρου. Παρόλα αυτά, δημιούργησε προβλήματα στην προσαρμογή και στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και στα εισοδήματα των Ινστιτούτων με το περίπου 30% εξ αυτών να αντιμετωπίζει ενδεχόμενο πρόβλημα βιωσιμότητας.

Για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ερευνητικό Κέντρο KES Research Centre στο email: director@kesrc.org.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










893