Προσφορά στον συνάνθρωπο από τους φοιτητές του KES College: Εκδήλωση στήριξης έργου του Καραϊσκάκειου


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία: δώσε μια στιγμή… σώσε μια ζωή!», στις 3 Νοεμβρίου 2022, η οποία διοργανώθηκε από τα Αξιολογημένα – Πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών» και «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου», του KES College.

Στα πλαίσια του εθελοντισμού και της στήριξης στο συνάνθρωπο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας, φόρεσαν τις εργαστηριακές τους ποδιές και διοργάνωσαν την εκδήλωση συλλογής δειγμάτων για δότες μυελού των οστών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, μέσα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που λαμβάνουν από τις σπουδές τους στο KES College, με μεγάλη χαρά έλαβαν την κατάλληλη εκπαίδευση και με εξαίρετο ζήλο, συνέβαλαν και αυτοί, με ένα μικρό λιθαράκι, στον μεγάλο αγώνα που πραγματοποιεί το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει οργανώσει και συνεχώς εμπλουτίζει ένα καταξιωμένο Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών, πρώτο σε αναλογία πληθυσμού ανά την υφήλιο.

Κατά την εκδήλωση έγινε δειγματοληψία από τουλάχιστον 50 νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών, ανάμεσα στους καθηγητές και τους φοιτητές του κολλεγίου, οι οποίοι αφιέρωσαν λιγότερο από 2 λεπτά, δίνοντας στοματικό επίχρισμα (σάλιο), κατά τη διάρκεια μιας ανώδυνης διαδικασίας.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών γίνεται για την αντιμετώπιση κυρίως αιματολογικών κακοηθειών. Ο μυελός των οστών είναι το κύριο αιμοποιητικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό των οστών και σε μεγαλύτερο βαθμό στα οστά του στέρνου και της λεκάνης. Σε περίπτωση κακοήθειας, ο υγιής μυελός των οστών από το συμβατό δότη αντικαθιστά το μυελό των οστών του ασθενούς, για την παραγωγή υγιών κυττάρων του αίματος: ερυθρών, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Η συμβατότητα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για αυτή τη διαδικασία, η οποία καθορίζεται από την κληρονομική, μοριακή ταυτότητα του κάθε ατόμου και πιο συγκεκριμένα από τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA). Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας, πολλές φορές δεν είναι εφικτή η εύρεση συμβατότητας ανάμεσα σε συγγενικούς υποψήφιους δότες, οπότε γίνεται η προσπάθεια αναζήτησης δοτών ανάμεσα στο Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι 18 – 45 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα όπως: μεταδοτικά νοσήματα, κακοήθειες ή καρδιοπάθειες.

Σε περίπτωση εύρεσης συμβατού δότη από το Αρχείο, ο δότης θα ενημερωθεί και θα εξακριβωθεί η καλή του υγεία, έπειτα από πλήρη εργαστηριακό και ιατρικό έλεγχο. Ακολούθως, η λήψη μυελού των οστών θα γίνει με χειρουργική παρακέντηση των οστών της λεκάνης και αναρρόφηση ή με λήψη αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από παρακέντηση των αγγείων στα χέρια του δότη.

Οι φοιτητές μας, ως άξιοι μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας, έμπρακτα και ευσυνείδητα, συνέβαλαν σε μια πράξη εθελοντισμού και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Η επιλογή του να σώσουμε έναν συνάνθρωπο είναι στο χέρι μας: η προσφορά κοστίζει ελάχιστα, αλλά αξίζει όσο μια ανθρώπινη ζωή!

Για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία: δώσε μια στιγμή … σώσε μια ζωή!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










798